Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Βγείτε στο δρόμο. Κοιτάξτε έναν τοίχο. Να είναι ανέπαφος αποκλείεται. Το πιο πιθανό να έχει κάποια μουτζούρα, μία ταγκιά, graffiti, συνθήματα, στίχους. Είναι παράνομο. Αλλά πολλές φορές το αποτέλεσμα που προκύπτει ή το μήνυμα που περνάει ξεπερνάει ακόμα και το νόμο. Η street art για παράδειγμα, όχι μόνο είναι νόμιμη, αλλά και καλοπληρωμένη μορφή τέχνης (ναι, μορφή τέχνης)!

 

Ας τα πάρουμε όμως ένα-ένα:

 

Graffiti

Ακούω να λένε ότι ξεκίνησε από την αρχαιότητα με τις τοιχογραφίες στις σπηλιές και στους τοίχους των ανακτόρων της αρχαίας Ρώμης κλπ. κλπ. Προσπερνώντας αυτά, η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να πεις με βεβαιότητα πότε εμφανίστηκε το graffiti. Το hip hop στους σταθμούς του μετρό της Νέας Υόρκης, οι κοινωνικές αλλαγές στα ‘60s αλλά και η ανάδυση των συμμοριών, συντέλεσαν στη δημιουργία του. Το αν αποτελεί μορφή τέχνης αμφισβητείται, αφού είναι παράνομο. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι αποτελεί είδος κουλτούρας, είναι αυτοέκφραση, είναι συναίσθημα και γι’ αυτό τα σπάει. Και πράγματι, υπάρχουν υπέροχα κομμάτια σε όλο τον κόσμο και σε κάθε δρομάκι και τοίχο. Βρίσκονται καθημερινά ανάμεσά μας και στιγμιαία μας τραβούν την προσοχή. Graffiti μπορεί να είναι το οτιδήποτε, αρκεί να αλληλεπιδρά στο αστικό περιβάλλον.

 

Όλα τα graffiti διαφέρουν. Πολλές φορές έχει να κάνει με ένα άθλημα (ένα ΠΑΟ γραμμένο με μεγάλα πράσινα γράμματα, που κάθε φορά που το βλέπω σκέφτομαι ότι ο τύπος πρέπει να βαριόταν πολύ, ώστε να καταστρέψει έναν τοίχο για να κάνει αυτήν την μουτζούρα – παρόλο που είμαι παναθηναϊκός). Τα πιο επαγγελματικά, όμως αποτελούνται από αυθόρμητα σχέδια που εκφράζουν την έμπνευση του σχεδιαστή. Και η έμπνευση; Αυτή έρχεται από την ψυχολογία του καλλιτέχνη, τη μουσική που θα ακούσει εκείνη τη στιγμή ή από άλλη μορφή τέχνης.

 

Συχνά πίσω από κάθε graffiti ή ταγκιά κρύβεται μία ιστορία: ένας graffitas, μία συμμορία, ένα sketch battle, ένα κυνηγητό με την αστυνομία!

 

graf1   graf2

 

Τα graffiti γίνονται οπουδήποτε, σε κτήρια, τρένα, γέφυρες, κάτω στο δρόμο, αρκεί να υπάρχει κενή επιφάνεια. Και όταν δεν υπάρχει, ο graffitas «πατάει» τα κομμάτια άλλων, με αποτέλεσμα τα παλιά graffiti να χάνονται και στη θέση τους να έρχονται άλλα.

 

Κοινωνικο-πολιτικά graffiti

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα graffiti που εκφράζουν κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες, συναισθήματα που αντικατοπτρίζουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας και που απευθύνονται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια υπαρξιακά/κοινωνικά/ψυχικά εμπόδια.

 

Όλοι θα έχετε προσέξει το γνωστό «βασανίζομαι» σε κάθε γωνιά της πόλης. Είναι ένας; Είναι πολλοί που ακολούθησαν; Ξεκίνησε ως πλάκα; Δεν είναι τίποτα γνωστό. Πάντως, όταν το συναντάμε κάπου γραμμένο μας υπενθυμίζει ότι ο κόσμος πράγματι βασανίζεται.

 

images (1) images (2)

images (3) αρχείο λήψης (1)

αρχείο λήψης

 

Μην το ψάχνετε…είναι παντού! Αρκεί να κοιτάζετε με τα μάτια της πόλης. Είναι ένα νέο είδος κύματος πλέον που βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές-βασανισμένους.

 

Κάθε φράση έχει το νόημά της, περνάει ένα μήνυμα, στοχεύει στην αφύπνιση(γνωρίζοντας ότι δεν πρόκεται να το πετύχει).

 

Τα παρακάτω είναι από τα πιο γνωστά.

67803_308699055900837_949914885_n 189962_308670332570376_1312222016_n αρχείο λήψης (2)

 

Κορυφαία βέβαια ήταν η φράση ενός παοκτζή (παλικάρι!) που έγραψε έξω από τη γερμανική βουλή: «WE DON’T PAY RE M****A PAOK 4».

 

GERMANIKO1-300x247

 

Ό,τι να ‘ναι graffiti!

Μπορείς να τα συναντήσεις παντού, κυριολεκτικά. Στο πεζοδρόμιο, πάνω σ’ένα δέντρο, στην κουπαστή μίας σκάλας, σε πινακίδες, διαφημιστικά…παντού. Ακόμα και σε σημεία που δεν είναι ορατά από πολύ κόσμο. Αυτό δείχνει ότι ο καλλιτέχνης δεν είχε στόχο να κερδίσει θαυμασμό, αλλά να ικανοποιήσει τη φευγαλέα του έμπνευση και να αποτυπώσει αυτό που το μυαλό και η φαντασία του αντιλαμβάνεται.Έχουν πλάκα, είναι περίεργα και πραγματικά ξεχειλίζουν από φαντασία. Ορίστε ορισμένα παραδείγματα:

 

15065_305581366212606_545444760_n ArticleImage_6397-jpg ArticleImage_6398-jpg entypwsiaka-graffiti-15 entypwsiaka-graffiti-19 entypwsiaka-graffiti-22 entypwsiaka-graffiti-31 graf3

 

3D graffiti

Και το καλύτερο για το τέλος. Είναι ένα είδος graffiti (street art) που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση από κάθε άλλη μορφή ζωγραφικής. Πρόκειται για τα 3D graffiti. Στην Ελλάδα δυστυχώς σπάνια γίνονται, όμως στο εξωτερικό υπάρχουν θαυμάσιοι καλλιτέχνες που δημιουργούν απίστευτες εικόνες που μοιάζουν σαν να είναι αληθινές και να συμβαίνουν μπροστά σου.

 

Αν δεν καταλαβαίνετε, οι φωτογραφίες θα σας πείσουν!

 

1227214974_wenner2 1227214995_1522445393_e361774699_o ArticleImage_42001-jpg b5_Mermaids The_Crevasse_003 wennerDM1810_800x454

Το μυστικό αυτής της ψευδαίσθησης κρύβεται στον τρόπο με τον οποίο ο καλλιτέχνης παίζει με την προοπτική. Έτσι, για να γίνει ορατό το αποτέλεσμα, ο θεατής πρέπει να παρακολουθεί από συγκεκριμένη οπτική γωνία!

Advertisements

One thought on “Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ”

  1. Δεν είχε τύχει να ξανακούσω για τα 3d graffiti, πολύ εντυπωσιακά. Όσο για το “βασανίζομαι”, κανείς δεν ξέρει πως ξεκίνησε, πάντως από ότι φαίνεται εξελίχθηκε ως το μότο της Ελλάδας, αφού είναι δεδομένο πια πως βασανιζόμαστε.
    Καλό βράδυ και καλώς σας βρήκα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s