Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ WORLD OF WARCRAFT

wow  Με αφορμή την πρόσφατη επέτειο για την συμπλήρωση 8 χρόνων από την κυκλοφορία του World of Warcraft, θα ήθελα να αφιερώσω λίγο από τον χρόνο μου για να τιμήσω αυτό το αριστούργημα που άλλαξε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων-μικρών και μεγάλων- σε όλο τον κόσμο και τάραξε τα νερά της παγκόσμιας βιομηχανίας των PC games, κυρίως, λόγω των τεράστιων κερδών που είχε η εταιρία του παιχνιδιού.

 

Γενικές πληροφορίες:

 

  Εκδότης: Blizzard Entertainment

  Κυκλοφορία: 23 Νοεμβρίου 2004   U.S

Είδος: MMORPG

Απαιτούμενο σύστημα: Windows XP-VISTA-7/ Intel Pentium 4-AMD Athlon XP 1500+/ RAM 1GB +/ 25GB HD space.   Λειτουργεί και σε Μac.

Όλα άρχισαν το μακρινό 1999 όταν και πρωτοξεκίνησε ο σχεδιασμός του παιχνιδιού και το οποίο ανακοινώθηκε στην Ευρωπαϊκή Έκθεση Υπολογιστών και Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών το 2001.  Χρειάστηκαν περίπου 4 χρόνια σκληρής δουλειάς για να ολοκληρωθεί και να βγει στις αγορές.

 

Το World of Warcraft ή αλλιώς WοW δεν αποτελεί την αρχή μιας νέας φανταστικής ιστορίας και ενός καινούργιου κόσμου, καθώς η Blizzard είχε ήδη κυκλοφορήσει τρία παιχνίδια αυτής της σειράς, με την αρχή να γίνετε το 1994 και το Warcraft: Orcs and Humans. Ωστόσο, το WoW αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό είδος παιχνιδιού από τους προκατόχους του, καθώς δεν συνεχίζει την γνωστή και επιτυχημένη συνταγή των strategy games, αλλά ανεβαίνει επίπεδο και βασίζεται στην μηχανή του Online Role Playing Game. ΤΟ MMORPG όπως είναι γνωστό εν συντομία, είναι το είδος παιχνιδιού που παρέχει στον gamer την απόλυτη μαγεία καθώς ο ίδιος περιπλανιέται μέσα σε ένα ολόκληρο κόσμο, ο οποίος του παρέχει λιγοστούς φραγμούς σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη παιχνιδιών. Επίσης, η μεγαλύτερη καινοτομία αυτού του είδους είναι σαφέστατα το γεγονός ότι συναναστρέφεσαι με πραγματικά άτομα ανά τον κόσμο, κάτι που καθιστά αναγκαία βέβαια, τη σύνδεση στο ίντερνετ.

 

Μετά από αυτή τη μικρή εισαγωγή, αναφορικά με τις βάσεις στις οποίες κινείται το WoW, ας περάσουμε στο κυρίως μέρος του παιχνιδιού. Πληροφοριακά να αναφέρω ότι το game θα είναι τρομερά πιο απολαυστικό και ενδιαφέρον σε άτομα που γνωρίζουν τι θα πει ‘Warcraft’ και γενικότερα σε lore fans, δηλαδή άτομα που γνωρίζουν την ιστορία του Warcraft, έστω και σε μικρό βαθμό, εάν είναι εξοικειωμένοι με αυτό το αντικείμενο. Αρχικά λοιπόν, μας δίνετε η ευκαιρία να επιλέξουμε τον ήρωα που θέλουμε ανάμεσα από δύο στρατόπεδα, τους Alliance και τους Horde! Κάτι σαν καλοί και κακοί θα λέγαμε, με μεγάλη προϊστορία ωστόσο, ανάμεσα σε αυτή την διαμάχη, που δεν μπορώ να την αναλύσω καθώς θα χρειαστώ αιώνες! Οι Alliance, σαν ”καλοί”, διαθέτουν στις τάξεις τους, ανθρωποειδή πλάσματα: Humans-Dwarfs-Night Elfs-Draenai-Gnome-Worgen. Από τη άλλη εάν θέλεις να παίξεις ως Horde, μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε: Orcs-Undead-Tauren-Troll-Blood Elf-Goblins. Υπάρχει και μια ουδέτερη φυλή αρχικά που στην συνέχεια μπορείς να την εντάξεις σε στρατόπεδο και είναι τα Pandaren. Eάν είσαι γνώστης του Warcraft μπορείς εύκολα να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται η κάθε φυλή, ειδάλλως μία αναζήτηση το ίντερνετ σχετικά με το WοW θα σε βοηθούσε. Σου δίνεται η ευκαιρία να ”φτιάξεις” εσύ τον ήρωα σου όπως θες, μέσα από μια ευρεία γκάμα διαφόρων λεπτομερειών σχετικά με την εμφάνιση. Ο κόσμος στον οποίο θα εισέλθεις είναι ένας κόσμος φτιαγμένος με την παραμικρή λεπτομέρεια, ο οποίος θα σου προσφέρει από τα πρώτα λεπτά την αίσθηση της μαγείας και του μυστηρίου. Ανάλογα με την φυλή που επιλέγεις ξεκινάς από διαφορετική περιοχή και καλείσαι λοιπόν σε ένα μεγάλο ταξίδι αμέτρητων ωρών και κυριολεκτικά ”καψίματος” μέχρι να επιτύχεις κάποιον στόχο σου. Αρχικός στόχος θα λέγαμε είναι να φτάσεις στο ανώτατο επίπεδο(level) το οποίο ‘τερματίζει’ στα 90.  Σε αυτό το σημείο νομίζω πως πρέπει να αναφέρω το γεγονός ότι το WoW μπορεί να ξεκίνησε το 2004, όμως δεν έχει παραμείνει στάσιμο καθώς μέσα σε αυτά τα χρόνια η Blizzard έχει κυκλοφορήσει 4 expansions του παιχνιδιού: (1) the burning crusade-(2)wrath of the lich king-(3)cataclysm-(4)mists of pandaria. Mε κάθε expansion το WoW όλο και μεγάλωνε και αναπτύσσονταν,  προσθέτοντας κάθε φορά πολλά νέα στοιχεία στο παιχνίδι π.χ.(νέοι χάρτες, αντικείμενα, εχθροί, φυλές) κ.ο.κ ! Συνεχίζοντας από εκεί που είχα μείνει, θα κληθείς λοιπόν να εξερευνήσεις, να σκοτώσεις, να συλλέξεις και όλα αυτά με την καθοδήγηση των quest. Καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού σου θα έρθεις σε επαφή με χιλιάδες άτομα από τον κόσμο με τους οποίους θα συμμαχήσεις, θα βοηθήσεις και θα βοηθηθείς, θα παλέψεις, θα νικήσεις και θα νικηθείς. Αυτά τα ολίγα για το gameplay γενικά!

wow 2wow 3

 

Ενότητα PvP(player versus player)

 

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία του παιχνιδιού και γενικότερα των MMORPG είναι ως γνωστόν το PvP. Είναι το κομμάτι του παιχνιδιού το οποίο προσφέρει αντικειμενικά την περισσότερη δράση στον παίκτη ενώ ο ίδιος έρχεται πια αντιμέτωπος με τον αντίπαλο παίκτη (pvp) και όχι με το περιβάλλον του παιχνιδιού (pve), όπως θα γινόταν τις περισσότερες φορές. Η αλήθεια σχετικά με το πόσο εύκολο είναι να κάνει κάποιος PvP βρίσκεται κάπου στην μέση. Χρειάζεται ιδιαίτερες δεξιότητες ώστε να μπορέσεις να χαρακτηριστείς καλός pvper καθώς και να έχεις αποτέλεσμα. Η γρήγορη αντίδραση, η ταχύτητα που χρησιμοποιείς τα κουμπιά, το gear, η στρατηγική κάθε μάχης αλλά και η γνώση του παίκτη σου θα σε οδηγήσουν με τον καιρό στο επιτυχημένο PvP. Προσωπικά πρέπει να παραδεχτώ πως ούτε εγώ κατέχω αυτόν τον τομέα ακόμα και μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με το παιχνίδι. Στο WoW το PvP το συναντάμε παντού. Από τον ελεύθερο κόσμο στον οποίο περιπλανάσαι, μέχρι ειδικά διαμορφωμένες περιοχές(battlegrounds) και προσεγμένα κατασκευασμένες αρένες(arena). O σκοπός είναι πάντα ο ίδιος…να σκοτώσεις τον αντίπαλο, τόσο στον ανοιχτό κόσμο(world pvp) όσο και στα υπόλοιπα. Το PvP βεβαία, δεν θα μπορούσε να μην έχει και τα δικά του τρόπαια, πέραν της προσωπικής ευχαρίστησης και χαράς του να ξεφτιλίζεις τον αντίπαλο. Πολλά παντοδύναμα items περιμένουν τους πραγματικά καλούς pvpers, μαζί με τίτλους και άλλα πολλά αξιοζήλευτα πράγματα που πραγματικά ανεβάζουν το προσωπικό status του παίκτη στα μάτια των άλλων.

death knight

 

Ενότητα CLASSES

 

Προσωπικά το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στο WoW το οποίο έκανε το game τόσο ξεχωριστό είναι τα class ή αλλιώς οι ειδικότητες που μπορεί να επιλέξει ο κάθε παίκτης να ακολουθήσει και πάνω σε αυτό να πορευτεί. Class, ο παίκτης καλείτε να επιλέξει κατά την δημιουργία του χαρακτήρα του. Παρακάτω θα εξηγήσω εν συντομία τα class του παιχνιδιού.

 

DEATH KNIGHΤ: Αποτελεί ένα από τα τελευταία class που προστέθηκαν στο game με το expansion Wrath of the Lich King. Κάποτε βίαιοι σκοτεινοί ιππότες, οι Death knights αποτελούν ένα από τα πιο σκληροτράχηλα class του game. Βασίζονται στη μάχη σώμα με σώμα χρησιμοποιώντας βαριές πανοπλίες και παντοδύναμα melee weapons(σπαθιά, τσεκούρια, σφυριά). Χρησιμοποιούν σκοτεινές δυνάμεις από τον κόσμο των νεκρών ενώ χρησιμοποιούν και zombie ώστε να τους βοηθάνε στις μάχες τους. Ένα ιδιαίτερα OP class (overpowered) και στο PvP καθώς διαθέτει καλό survivabillity.

DRUID: Οι γνωστοί Δρυίδες από την ιστορία παρατηρούνται σε πολλά games καθώς και στο WoW. Χρησιμοποιούν τις δυνάμεις της φύσης για να ανταπεξέρχονται στις διάφορες καταστάσεις. Χρησιμοποιούν τις δυνάμεις των ζώων από τα οποία παίρνουν την μορφή ώστε να πολεμήσου! Έτσι λοιπόν, παρατηρούμε druids με μορφή αρκούδας, τίγρη , φώκιας, πτηνού και διάφορα άλλα πολλά. Μπορούν να σταθούν και ως healers – tanks-dps(ranged και melee) με μέτριες επιδόσεις σε κάθε ρόλο.

pvp generals

  ΗUNTER: Η γνωστή τάξη των κυνηγών και ένα πολύ διαδεδομένο class λόγο του εξαιρετικού του DPS(damage per second). Μαέστρος στην μάχη από απόσταση με τόξα, καραμπίνες και βαλλίστρες καθώς και διαφόρων ειδών παγίδες. Βέβαια το μεγάλο του όπλο είναι τα ζώα-φίλοι του που τον ακολουθούν στο ταξίδι του και τα οποία μπορεί να βρει και να ημερώσει σε όλο τον κόσμο του Azeroth. Μία εξαιρετική επιλογή για PvP και PvE παρά το γεγονός ότι είναι πολύ μισητό από τον αντίπαλο λόγω του τρόπου μάχης και του ιδιαίτερα καλού dmg, που έχουν ως αποτέλεσμα έναν ΟP(overpowered) combination.

  MAGE: Ο κλασικός μάγος που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε. Χωρίς πολλά λόγια μια μηχανή θανάτου, ένα παντοτινό cheat class, ένα μισητό class για τους αντιπάλους και ένα αγαπημένο για όσους το παίζουν. Φωτιά, Πάγος και απόκρυφες μαγείες  όλα μαζί σε ένα άτομο. Μπορεί να σκορπίσει τον αντίπαλο σε κλάσματα δευτερολέπτου. Είναι περιττό να πω πως είναι ένα class που ταιριάζει στα πάντα και με την σωστή γνώση στον τρόπο παιχνιδιού του είναι εύκολα το πιο επικίνδυνο class του παιχνιδιού.

wow pvp 2

  MONK: Το τελευταίο class που εντάχθηκε στο game είναι αυτό του monk. Γενικά το είδαμε και ως πρωτοεμφανιζόμενο στο DIABLO 3 και τώρα στο Mists of Pandaria. ‘Eνα καινούργιο class για το οποίο μπορώ να πω (από τα λίγα που έχω δει ως τώρα), οτι πρόκειται για ένα αρκετά δυνατό dps class με ιδιαίτερο τρόπο παιχνιδιού που μπορεί να παίξει και ως tank και healer εκτός του melee dps. Χρησιμοποιεί μπουνίδια και κλωτσίδια και λιγότερο μαγείες. Ένα fun class σίγουρα που περιμένουμε να nerfαριστεί σε κάποια πράγματα. Σίγουρα προτεινόμενο!

  PALADIN: Ντάξει, κλασικά ένα πολυχρησιμοποιημένο class και αρκετά αγαπητό. Ο ιππότης του Φωτός και ο υπερασπιστής του καλού. Ένα πράγμα σαν τον Death knight απλά με δυνάμεις του φωτός και της πίστης. Χρησιμοποιεί abillities για ξύλο από κοντά ενώ μπορεί να γίνει ένα πολύ καλό tank και healer. Ιδιαιτερότητα τα bubbles του(ασπίδες φωτός που τον κάνουν immune στο damage και είναι απλά πολύ ενοχλητικές).

pvp ally vs horde

  PRIEST: Ο παππάς – ιερέας, καμιά σχέση με τον Monk παραπάνω, είναι το παλιό καλό healing class του game. Δημιουργήθηκε για να healάρει και σε αυτό είναι εξαιρετικός. Ελαφριές πανοπλίες, ασπίδες μαγείας και άλλα healing spells είναι τα συνήθη όπλα του. Βέβαια, όπως κάθε class πρέπει να κάνει και με κάποιο τρόπο dps καθώς με τα healing speccs δεν είναι εφικτό αυτό. Γιαυτό το λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως dps shadow priest. Μάγια του σκότους και ξόρκια τον κάνουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον dps. ‘Exει βελτιωθεί αρκετά σαν class με τα χρόνια καθώς αρχικά ήταν ένα από τα πιο αδύναμα class στο game. Όπως όλα τα class έτσι και αυτό, είχε την περίοδο που έκανε παππάδες σαν αδικημένο class που ήταν αλλά και αυτό έγινε nerf.

ROGUE: Ο άνθρωπος της σκιάς και του ξαφνικού χτυπήματος (πισώπλατα κυρίως). Το class που χρησιμοποιεί το stealth ως κύρια δύναμη του. Πολλά stuns, γρήγορο damage , υψηλό dps, poisons, και άλλα πολλά για ένα class πολύ ιδιαίτερο στον χειρισμό του. Το γεγονός ότι χτυπά ύπουλα και εξαφανίζεται ακόμα πιο εύκολα, το κάνει ιδιαίτερα μισητό και ταυτόχρονα πολύ fun class για να παίξεις. Συγγνώμη για την έκφραση αλλά τον έχουν γ@….. λίγο τελευταία με το nerfαρισμα. Πάραυτα, ένα πολύ καλό class.

wow pvp 1

  SHAMAN: Το class με πηγή δύναμης τα διάφορα elements του πλανήτη όπως νερό-αέρας-φωτιά-γη. Την δύναμη αυτή των στοιχείων την αντλεί από τα totems. Ένα class που μπορεί να γίνει healer και ranged-melee dps με μέτριες δυνατότητες καθώς θέλει και επιδεξιότητα. Με αφήνει αρκετά αδιάφορο. Δεν παύει πάντως να είναι αρκετά διαδεδομένο class.

WARLOCK: Ο απόλυτος μάγος του σκότους και των κατάρων και ο άρχοντας των δαιμόνων. Παλιά ένα σχετικά αδύναμο class το οποίο εδώ και χρόνια αποτελεί ένα τρομερό dps για PvE λόγω των πολλών Dot που έχει και δυνατών buffs. Μεγάλη βοήθεια προσφέρουν και τα pet-demons  του που βοηθάνε αρκετά και στο PvP. Eξαιρετική επιλογή που όμως έχει αδύναμες άμυνες και θέλει skill.

WARRIOR: Τέλος, κλείνουμε με τον αγαπημένο πολεμιστή μας. Ο βάρβαρος και αιμοδιψής πολεμιστής με βαριές πανοπλίες, πολλά όπλα και ένα σωρό επιθετικά abilities τον κάνουν το πιο δυνατό ίσως class όταν φτάνει η μάχη στο σώμα με σώμα. Διαθέτει βέβαια αρκετά προβλήματα με classes που χτυπάν από μακριά π.χ. Mage και Hunter αλλά αν στριμώξει τον αντίπαλο τότε δύσκολα χάνει. Πότε τον βρίσκεις Οverpowered, πότε underpowered. Πέρα από το καλό dps του, αποτελεί ένα από τα καλύτερα single target tanks. Απαιτεί αρκετό skill στο PvP, θα έλεγα από προσωπική εμπειρία.

wow class 1

Αυτά τα λoιπόν στο περίπου για αυτό το Τιτάνιο game που λέγετε World of Warcraft! Yπάρχουν τόσα πολλά που θα μπορούσα να γράψω για αυτό το παιχνίδι και πάλι δεν θα ήταν αρκετά. Μετά από τόσα χρόνια ακόμα μας προσφέρει ατέλειωτες ώρες gaming, γιαυτό και άλλωστε αποτελεί τον βασιλιά θα έλεγα των PC games. Eκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο παίζουν WoW και θα συνεχίζουν να το παίζουν μέχρι την τελευταία του μέρα και ακόμη και τότε και πάλι θα υπάρχει ένας λόγος που θα μας παρακινεί να παίξουμε, ένας στόχος που θα θέλουμε να επιτύχουμε. Χρόνια πολλά WoW και από όλους εμάς τους φαν σου, σε ευχαριστούμε που μας κάνεις να περνάμε καλά!

Υ.Γ.  ΠΡΟΣΟΧΗ…GAMING ΜΕ ΜΕΤΡΟ!!!

Advertisements

2 thoughts on “Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ WORLD OF WARCRAFT”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s