Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΠΟΤΕ…

Γη-έκρηξηΠριν λίγες μέρες, στις 21 Δεκεμβρίου, διαπιστώσαμε με ανακούφιση ότι ο κόσμος μας θα συνεχίσει να υπάρχει, ότι οι  προφητείες των Μάγια  ήταν λάθος ή τέλος πάντων ερμηνεύτηκαν λανθασμένα, κι ότι τα σενάρια καταστροφολογίας, σύμφωνα με τα οποία η συντέλεια του κόσμου έχει έρθει ήδη 183 φορές, διαδίδονται με χαρακτηριστική ευκολία. Η Γη μας λοιπόν παραμένει ανέπαφη. Τουλάχιστον στην υλική της υπόσταση. Γιατί οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά μέρα με τη μέρα καταστρέφεται. Κι αν σκεφτεί κανείς πόσο παλιά είναι η προφητεία των Μάγια, η ημερομηνία που έδωσαν είναι μια πάρα πολύ καλή προσέγγιση.

 

Τα πάντα γύρω μας καταρρέουν. Ξεκινώντας από τον οικονομικό τομέα, η τραγικότητα της κατάστασης είναι εμφανής. Οι κάποτε ισχυρές οικονομικά χώρες βλέπουν τις οικονομίες τους να καταρρέουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, ενώ οι πολίτες τους βυθίζονται όλο και περισσότερο στη φτώχεια, χάνοντας την αγοραστική τους δύναμη και μη μπορώντας να εξασφαλίσουν πλέον ούτε τα προς το ζην. Έτσι, καθημερινά ακούμε για μεγάλες ή και μικρές επιχειρήσεις που χρεοκοπούν, για κράτη που καταφεύγουν στο Διεθνές Οικονομικό Ταμείο προκειμένου να αποφύγουν(;) την χρεοκοπία και για νοικοκυριά που δεν μπορούν να ξεχρεώσουν τις οφειλές τους απέναντι στις τράπεζες ή σε κάθε μορφής τοκογλύφους. Παράλληλα, τα κράτη τα οποία παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως η Κίνα, βασίζουν την ανταγωνιστικότητά τους στο χαμηλό εργατικό κόστος με αποτέλεσμα το κράτος ως οικονομία να ευημερεί, αλλά το κράτος ως σύνολο πολιτών να προσπαθεί απλά να επιβιώσει.

 

Στον πολιτικό τομέα τα πράγματα βαδίζουν ομοίως από το κακό στο χειρότερο. Από τη μία έχουμε διεφθαρμένους και ανίκανους πολιτικούς, κατώτερους των περιστάσεων, οι οποίοι είτε ασελγούν πάνω στο κράτος του οποίου έχουν αναλάβει την διοίκηση, φροντίζοντας μονάχα για το δικό τους οικονομικό συμφέρον, είτε απλά παρακολουθούν σαν θεατές τις εξελίξεις αδυνατώντας να επιβάλουν τη δική τους πολιτική βούληση και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολιτών, δηλώνοντας με αυτόν τον άτυπο τρόπο υποταγή στους ‘ισχυρούς’. Κι από την άλλη, έχουμε πολίτες χωρίς ίχνος πολιτικής συνείδησης και ιστορικής μνήμης οι οποίοι είτε υποστηρίζουν το υπάρχον σάπιο πολιτικό σύστημα για κάποια μικροανταλλάγματα, τα λεγόμενα ρουσφέτια, είτε στρέφονται σε εκφραστές ακροδεξιών ιδεολογιών, ιδεολογιών που έχουν ήδη δοκιμαστεί στο παρελθόν και το μόνο που πέτυχαν είναι να φέρουν δυστυχία στον κόσμο, είτε τέλος εμπιστεύονται πολιτικούς οι οποίοι τους υπόσχονται ένα ιδανικό μέλλον, χωρίς να αξιολογήσουν την ορθότητα των προτάσεών τους.

 

Τέλος, στον κοινωνικό τομέα, η κατάσταση είναι παραπάνω από ανησυχητική, καθώς παρατηρείται η πλήρης παθητικότητα από την πλευρά των πολιτών. Στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει να μιλάνε για αλλαγή του πολιτικού συστήματος, για έναν πιο δίκαιο κόσμο, αλλά κάθε φορά που τους επιβάλλουν ένα μέτρο που καθιστά την επιβίωσή τους ακόμη πιο δύσκολη, κάθε φορά που αδικούν έναν συμπολίτη τους, κάθε φορά που ξυλοκοπούν έναν συνάνθρωπό τους επειδή έχει άλλο χρώμα ή επειδή έχει ΑIDS, απλά αδιαφορούν. Ίσως βρίσουν λίγο από μέσα τους ή το συζητήσουν με την παρέα τους και πουν μεταξύ τους, ‘στα κρυφά’, πόσο άδικο και αηδιαστικό είναι αυτό που συμβαίνει. Αλλά σχεδόν ποτέ δεν αντιδρούν, γιατί δεν τους αφορά το θέμα (‘εγώ δεν είμαι Πακιστανός’, ‘εγώ δεν έχω AIDS’) ή επειδή θεωρούν πως αν πάνε με τα νερά του συστήματος, αυτό θα τους ανταμείψει.

 

Υ.Γ.  Σε περίπτωση που σας ψυχοπλάκωσα χρονιάρες μέρες, σας προτείνω να βγείτε μια βόλτα, να θαυμάσετε τις γιορτινές βιτρίνες και τα λαμπάκια στους δρόμους. Μπορεί να αποτελούν προϊόν του τρόπου ζωής που επέβαλαν οι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες που μας έφεραν ως εδώ, αλλά τα σπάνε!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s