ΕΣΡ: ΚΡΙΣΗ; ΠΟΙΑ ΚΡΙΣΗ;

esrapagorebeteΤο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) ήρθε και πάλι να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της μίζερης καθημερινότητάς μας με νέα απόφαση-έπος, σύμφωνα με την οποία απαγορεύει στα τηλεοπτικά κανάλια να μεταδίδουν ‘εικόνες ντροπής’, δηλαδή άστεγους που κοιμούνται στο δρόμο, συνανθρώπους μας που ψάχνουν στα σκουπίδια, τις ουρές των πολιτών που περιμένουν στα συσσίτια για ένα πιάτο φαγητό προκειμένου να επιβιώσουν. Μια απόφαση που εκτός από παράλογη είναι και φασιστική γιατί περιορίζει το στοιχειώδες δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου.

 

Ας δούμε όμως τι επεκτάσεις έχει αυτή η απόφαση και τι σκοπούς εξυπηρετεί. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια εντολή, η οποία επιβάλλει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να σχηματίσουν και να περάσουν στους πολίτες την εικόνα μιας Ελλάδας η οποία δεν μαστίζεται από την οικονομική κρίση, την φτώχεια και την εξαθλίωση, μια Ελλάδα η οποία δεν έχει γονατίσει από τα νέα μέτρα που καθημερινά ανακοινώνονται, μια Ελλάδα στην οποία ‘όλα πάνε καλά’. Φυσικά, το ΕΣΡ δεν αναγκάζει τα κανάλια να πουν ψέματα για την κατάσταση της χώρας, γιατί μια τέτοια απόφαση θα προκαλούσε οργή και αγανάκτηση. Τα αναγκάζει όμως, με το πρόσχημα της αναπτέρωσης του ηθικού του κόσμου και της αποφυγής μιας εθνικής κατάθλιψης, να αποκρύπτουν την αλήθεια, πράξη που έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το ψέμα, καθώς δημιουργείται μια λανθασμένη και παραπλανητική εικόνα στο μυαλό των πολιτών σχετικά με την πραγματικότητα την οποία βιώνουμε. Ότι δηλαδή υπάρχει γενικά και αόριστα μία κρίση, αλλά αυτή δεν έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας.

 

Όμως, αγαπητό ΕΣΡ, η κρίση έχει επιπτώσεις στη καθημερινή μας ζωή και μάλιστα μεγάλες. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε και ψάχνουν στα σκουπίδια, άλλοι που δεν έχουν που να κοιμηθούν το βράδυ, νέοι με πτυχίο που δεν βρίσκουν δουλειά και μεταναστεύουν, εργαζόμενοι που λόγω της κρίσης μένουν χωρίς δουλειά, οικογενειάρχες που τους πνίγουν τα χρέη και οδηγούνται στην αυτοκτονία. Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Η κρίση είναι υπαρκτή και την ζουν καθημερινά χιλιάδες συνάνθρωποί μας, γεγονός που επιβάλλει την ενημέρωση όλων μας.

 

Γιατί όμως το ΕΣΡ δεν θέλει αυτή την ενημέρωση; Μα φυσικά δε θέλει ο κόσμος να προβληματίζεται. Η εικόνα μιας κοινωνικής αστάθειας δημιουργεί, εκτός από οργή, πολλά ερωτηματικά που αφορούν τους λόγους που προκάλεσαν την κρίση καθώς και τα άτομα τα οποία είναι υπεύθυνα για αυτήν. Η διαδικασία αυτή δεν συμφέρει ούτε την κυβέρνηση, ούτε όλους όσους ασέλγησαν εις βάρος της οικονομίας της χώρας, καθώς η εύρεση του υπαιτίου ακολουθείται από την τιμωρία του. Έτσι λοιπόν, καλό είναι ο κόσμος να μην σκέφτεται. Δεν συμφέρει κανέναν. Είναι τώρα δυνατόν στα καλά καθούμενα να έχουμε ενεργούς πολίτες με κριτική σκέψη; Αποκλείεται. Καλύτερα, να έχουμε ένα κοπάδι ζώα που κάνουν ό,τι τους λένε, που υπομένουν τα πάντα και επιπλέον είναι και ευχαριστημένα.

 

Παράλληλα, η ενημέρωση των πολιτών για την τραγικότητα της καθημερινότητας ενός μεγάλου αριθμού των συμπολιτών τους έχει το εξής αποτέλεσμα: το πρόβλημα των λίγων γίνεται πρόβλημα όλων. Κι αυτό προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους κυβερνώντες. Γιατί από κει που είχε να χειριστεί μία σχετικά μικρή μάζα την οποία μπορούσε να την περιθωριοποιήσει και να την ελέγξει, πλέον καλείται να συγκρουστεί με το σύνολο των πολιτών. Αντίθετα, αν ο ένας δεν γνωρίζει το πρόβλημα του άλλου, τότε ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και για το προσωπικό του συμφέρον. Γιατί, όταν δεν έρχεσαι σε επαφή με το πρόβλημα του άλλου, αδιαφορείς και λες ‘αν ο καθένας φροντίσει για τον εαυτό του, ο θεός θα φροντίσει για όλους’. Διαίρει και βασίλευε λοιπόν.

 

Είναι εμφανές πως η νέα απόφαση του ΕΣΡ έρχεται να διασπάσει ακόμη περισσότερο την κοινωνική συνοχή. Εμείς ως πολίτες πρέπει να αποδείξουμε πως δεν είμαστε άβουλες μονάδες, αλλά ένα ενωμένο σύνολο που απαιτεί και διεκδικεί τα δικαιώματά του. Και στην τελική, αν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε, αυτό δεν είναι η φτώχεια των συνανθρώπων μας, αλλά η ανηθικότητα των πολιτικών μας..

Advertisements

One thought on “ΕΣΡ: ΚΡΙΣΗ; ΠΟΙΑ ΚΡΙΣΗ;”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s