ΣΧΕΔΙΟ ‘ΑΘΗΝΑ’: ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΜΕΝ, ΒΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΗΜΙΤΕΛΕΣ ΔΕ

Σχέδιο Αθηνά

 

Image Είναι ένα σχέδιο για το οποίο έχουν γίνει πολλές συζητήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι ένα σχέδιο ‘που θα αναδιοργανώσει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας’, λέει το υπουργείο παιδείας. Είναι ένα σχέδιο ‘που θα καταστρέψει τις ζωές μας’, λένε οι φοιτητές που επηρεάζονται από την εφαρμογή του. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα σχέδιο που θα κατατεθεί από τον υπουργό παιδείας  στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στη συνεδρίαση της Πέμπτης 28 Φεβρουαρίου 2013.

Ας δούμε όμως τους στόχους που έχει αυτό το σχέδιο, κατά πόσο τους εκπληρώνει και με ποιες επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή και όχι μόνο ζωή των φοιτητών. Το κίνητρο του σχεδίου Αθηνά είναι ξεκάθαρα οικονομικό. Ο βασικός στόχος είναι η περικοπή των δαπανών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και προκειμένου αυτό να επιτευχθεί, είναι αναγκαία μια καλύτερη οργάνωση και διοίκηση των πανεπιστημίων και των ΑΤΕΙ. Αυτό σημαίνει πως η εξυγίανση της ανώτατης εκπαίδευσης η οποία προβάλλεται και ως επιδίωξη του σχεδίου Αθηνά, δεν είναι παρά ένα ‘αναγκαίο κακό’, που απαιτείται για την εκπλήρωση του πρωταρχικού στόχου που είναι ο περιορισμός των εξόδων του δημοσίου. Μνημονιακή απαίτηση; Πιθανόν. Πάντως, το υπουργείο επίσημα αρνείται κάτι τέτοιο.

 

Έτσι λοιπόν, το σχέδιο Αθηνά από σπόντα και μόνο στοχεύει στην αναδιοργάνωση της ανώτατης εκπαίδευσης. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα άγαρμπους και λανθασμένους χειρισμούς, που αντί να λύνουν τα υπάρχοντα προβλήματα, δημιουργούν νέα. Πάμε όμως πρώτα να δούμε την κεντρική ιδέα του σχεδίου.

Είναι γεγονός πως μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης είναι η ύπαρξη πολλών τμημάτων με ίδιο ή παρόμοιο γνωστικό αντικείμενο τα οποία είναι σκορπισμένα σε όλη την Ελλάδα. Θα ήταν επομένως καλύτερη  και πιο αποτελεσματική η συγχώνευση των τμημάτων που καλύπτουν το ίδιο πεδίο γνώσεων και η δημιουργία σχολών που θα ενσωματώνουν τα τμήματα που έχουν πολύ κοντινό γνωστικό αντικείμενο. Αν όμως αυτές οι συγχωνεύσεις γίνουν μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, τότε πολλές πόλεις θα μείνουν χωρίς πανεπιστήμια, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρές οικονομικές αναταραχές. Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, το σχέδιο Αθηνά προβλέπει την μεταφορά τμημάτων από και προς όλες τις πόλεις της Ελλάδας, ώστε ο αριθμός των φοιτητών σε κάθε πόλη να μείνει σταθερός.

 

Εξαιρετική, πολύ καλή ιδέα, ας την εφαρμόσουμε…αύριο! Κι εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα, στη βιασύνη που δείχνει το υπουργείο να εφαρμόσει το σχέδιο Αθηνά. Τέτοιες μεγάλες αλλαγές δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν σε μία νύχτα. Είναι αναγκαία η ύπαρξη υποδομών που θα εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση. Υποδομών όπως πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις που θα μπορούν να καλύψουν τις ακαδημαϊκές ανάγκες των φοιτητών, αλλά και φοιτητικές εστίες οι οποίες είναι απαραίτητες δεδομένου ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών που θα αναγκαστούν να αλλάξουν πόλη, καθώς πολλά είναι τα τμήματα που μετακινούνται από τα μεγάλα αστικά κέντα. Παράλληλα, οι συγχωνεύσεις θα πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικά, ώστε κανένα τμήμα να μην απομακρυνθεί από το επιστημονικό του πεδίο. Παράδειγμα: δεν είναι δυνατόν να ενοποιούν το ΤΕΙ ‘Εσωτερικής αρχιτεκτονικής διακόσμησης και σχεδιασμού αντικειμένων’ με το ΤΕΙ ‘Σχεδιασμού και παραγωγής ενδυμάτων’. Και φυσικά, είναι αυτονόητο πως το σχέδιο αυτό θα πρέπει να ισχύσει για τους νέους φοιτητές και όχι για αυτούς που έχουν ήδη ξεκινήσει τις σπουδές τους σε μία δεδομένη σχολή με ένα συγκεκριμένο πτυχίο και με ένα δεδομένο κόστος διαβίωσης.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι φοιτητές αντέδρασαν σε αυτήν την αδιαφορία που δείχνει το υπουργείο παιδείας για τις ζωές τους  και υποδέχτηκαν το σχέδιο Αθηνά με δημόσιες διαμαρτυρίες, καταλήψεις, πορείες και συνθήματα όπως ‘ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ’..

Image

Image 

Η ανώτατη δημόσια εκπαίδευση ετοιμάζεται να δεχτεί ακόμη ένα πλήγμα. Θα μπορέσουν οι φοιτητές να το αποτρέψουν; Όλα θα κριθούν μέχρι αυτήν την Πέμπτη που θα παρουσιαστεί το σχέδιο στη Βουλή και θα μπει στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του.

 

Και μια είδηση της τελευταίας στιγμής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα παρουσιαστεί ελαφρώς αλλαγμένο, δηλαδή από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα μετακινηθούν δύο αντί για τέσσερα τμήματα στις Σέρρες, ενώ μειώνονται και τα τμήματα που θα μεταφερθούν από την Πάτρα στο Μεσολόγγι. Προσπάθεια κατευνασμού της μάζας; Μάλλον.

Advertisements

One thought on “ΣΧΕΔΙΟ ‘ΑΘΗΝΑ’: ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΜΕΝ, ΒΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΗΜΙΤΕΛΕΣ ΔΕ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s