SPACETOP 3D, ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ!

spacetop_large_verge_medium_landscape

 

 

 

 

 

Μια εκπληκτική εφεύρεση παρουσιάστηκε στο φετινό TED (Technology, Entertainment, Design), το οποίο διεκπεραιώθηκε  στο Long Beach της Καλιφόρνια, από τις 25 Φεβρουαρίου έως τη 1 Μαρτίου. Ο Jinha LEE (이진하, 李鎭河), διδακτορικός φοιτητής του MIT, ανέπτυξε σε συνεργασία με τη Microsoft Applied Science Group(ASG) και το MIT Media Lab, έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, ο οποίος έρχεται να αλλάξει όλα όσα ξέραμε για την αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής. Πρόκειται για αλλαγές του ίδιου βεληνεκούς με αυτές της μετάβασης από το CLI(command line interface, βλέπε λειτουργικό σύστημα DOS) στο GUI(graphical user interface, δηλαδή αλληλεπίδραση του χρήστη με εικονίδια, βλέπε σύγχρονα λειτουργικά συστήματα) και της πρόσφατης μετάβασης στα συστήματα αφής. Το SpaceTop 3D περνάει τους υπολογιστές στο επόμενο στάδιο, αυτό της απόλυτης εναρμόνισής τους με τον ανθρώπινο παράγοντα. Πάμε όμως να δούμε τι είναι και πως λειτουργεί.

 

Τα βασικά στοιχεία τα οποία απαρτίζουν το SpaceTop 3D είναι μια ημιδιαφανής οθόνη LED, δύο κάμερες και ένα πληκτρολόγιο. Η οθόνη έχει ως ρόλο την τρισδιάστατη απεικόνιση, ενώ οι δύο κάμερες την αναγνώριση των κινήσεων των  ματιών και των χεριών η κάθε μία αντίστοιχα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται τόσο η τρισδιάστατη απεικόνιση των δεδομένων όσο και ο τρισδιάστατος χειρισμός του περιβάλλοντος εργασίας. Έτσι, ο χρήστης μπορεί να ανοίγει, να κλείνει και να μετακινεί παράθυρα, να ‘ξεφυλλίζει’ τις σελίδες ενός κειμένου, να περιστρέφει στην επιθυμητή διεύθυνση ένα μοντέλο που σχεδίασε, απλά και μόνο με την κίνηση των χεριών του. Οι κινήσεις αυτές διαβάζονται από τη μία κάμερα, ενώ η άλλη προσδιορίζει τον προσανατολισμό των ματιών, ώστε να προσαρμοστεί κατάλληλα η τρισδιάστατη απεικόνιση. Παράλληλα, υπάρχει και η συμβατική με τα σημερινά δεδομένα δισδιάστατη λειτουργία για δακτυλογράφηση κειμένων και χειρισμό των παραθύρων με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε.

Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε τη λειτουργία του SpaceTop 3D:

 

Το επαναστατικό χαρακτηριστικό αυτής της τεχνολογίας είναι  η σύγκλιση του πραγματικού κόσμου με τον ψηφιακό. Πλέον, οι χρήστες θα μπορούν να χειρίζονται ένα παράθυρο με την ίδια άνεση που ‘χειρίζονται’ ένα ποτήρι νερό! Πάντως, αυτή η τεχνολογία θα ωφελήσει περισσότερο συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών, όπως αυτών που χειρίζονται σχεδιαστικά συστήματα, ενώ ο μέσος χρήστης δε θα εκτιμήσει αυτές τις αλλαγές και μάλλον θα ενοχληθεί από το γεγονός ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί σε έναν διαφορετικό τρόπο χειρισμού του υπολογιστή. Και δε θα έχει άδικο, γιατί αυτός ο υπολογιστής δεν έχει να προσφέρει κάτι στην εκτέλεση απλών καθημερινών εργασιών. Όταν όμως πρόκειται για σύνθετες εργασίες, όπου η κατανόηση του ψηφιακού περιβάλλοντος και η αλληλεπίδραση με αυτό είναι σημαντική, όταν δηλαδή απαιτείται αυξημένη ικανότητα αφαιρετικής σκέψης, τότε το SpaceTop 3D μπορεί να κάνει τη διαφορά και να οδηγήσει μια επιστημονική μελέτη σε ανώτερα επίπεδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σχεδίαση, όπου ο μελετητής πρέπει να μπορεί να ‘βλέπει’ αυτό που σχεδιάζει.

 

Κλείνοντας, να πούμε ότι η τεχνολογία αυτή βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και προς το παρόν οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν ημερομηνίες κυκλοφορίας του SpaceTop 3D στην αγορά. Εκτιμάται όμως ότι μέσα σε μια δεκαετία θα  είναι διαθέσιμο στους καταναλωτές.

Advertisements

One thought on “SPACETOP 3D, ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ!”

  1. Ακόμη ένα παράδειγμα όπου για να πουλήσεις κάτι πρέπει προηγουμένως να δημιουργήσεις την ανάγκη της αγοράς του.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s