6 ΑΤΟΜΑ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ “ΦΙΛΟ” ΣΟΥ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ

tumblr_mj0lhcmfjI1s1hs1go1_500

 Λένε ότι ο κόσμος είναι μικρός. Μα πώς θα μπορούσε όμως ένας κόσμος 6,7 δισεκατομμυρίων κατοίκων να είναι μικρός; Φυσικά είναι αδύνατο όλοι να γνωρίζονται με όλους, όμως τι γίνεται με τους κοινούς γνωστούς; Ή με τους κοινούς γνωστούς μεταξύ των γνωστών σας; Στην πραγματικότητα, χρειάζονται γύρω στους 6 «ενδιάμεσους» γνωστούς για να συνδεθούν δύο οποιαδήποτε άτομα στον κόσμο. Με άλλα λόγια, ο γνωστός ενός γνωστού ενός γνωστού ενός γνωστού ενός γνωστού ενός γνωστού σας είναι πιθανό να γνωρίζει σε προσωπικό επίπεδο τον Obama, την Megan Fox, ή οποιοδήποτε άλλο άτομο σε αυτόν τον πλανήτη. Τελικά, ο κόσμος είναι όντως μικρός.

 

 Γι’ αυτούς που δεν πείθονται, η απάντηση δόθηκε χάρη στο Facebook. Τα μέλη του έχουν ξεπεράσει πλέον το ένα δισεκατομμύριο και αποτελεί σίγουρα μία καλή προσέγγιση του πραγματικού κόσμου. Έτσι, μελέτες που έχουν γίνει με βάση το Facebook, επιβεβαίωσαν τον παραπάνω ισχυρισμό.

facebook

   Ας αφήσουμε τους αριθμούς να μιλήσουν. Έστω ότι όλοι, όπως κι εσείς, έχουν στο Facebook κατά μέσο όρο 300 φίλους.

Ο καθένας από αυτούς θα έχει άλλους τόσους. Για να μη μετράμε όμως και τους κοινούς φίλους ας πούμε ότι έχουν 250.

Με τη σειρά τους ο καθένας από αυτούς έχει περίπου άλλους 200 φίλους(που δεν είναι και δικοί σας).

 

Αμέσως αμέσως λοιπόν, και πολύ χοντρικά, μαζεύτηκαν 300 x 250 x 200 = 15.000.000 άτομα, δηλαδή όλη η Ελλάδα και παραπάνω. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι όλα τα άτομα στην Ελλάδα συνδέονται μέσω 2 ενδιάμεσων φίλων μόνο. Πιθανόν να έχετε φίλους στο Facebook από διαφορετική πόλη, και αν όχι εσείς, τότε οι φίλοι σας σίγουρα. Δοκιμάστε να ψάξετε στους φίλους των επαφών σας και θα δείτε ότι θα καταλήξετε να συναντάτε άτομα από άλλες περιοχές ή χώρες.

world2

Επίσης, σκεφτείτε ότι με κάθε καινούργιο άτομο που γνωρίζετε, προστίθενται στη λίστα των «ενδιαμέσων» όλοι οι δικοί του γνωστοί και συνεπώς, το πλήθος τους αυξάνεται ταχύτατα με κάθε νέα γνωριμία.

 

Με τη βοήθεια σχετικών αλγορίθμων που έχουν αναπτυχθεί, έχει βρεθεί ότι περισσότερο από το 99% από όλα τα ζεύγη χρηστών του Facebook συνδέονται μέσω 5 ενδιάμεσων φίλων (friends). Τέτοιες θεωρίες(six degrees separation, small world phenomenon) υπήρχαν από παλιά και απασχόλησαν την κοινωνιολογία, τη στατιστική και την ψυχολογία. Όμως, τώρα πια τα αποτελέσματα είναι ρεαλιστικά, αφού μπορούν να επαληθευτούν χάρη στο Facebook, το Twitter κτλ.

smallworld

Δείτε το σαν links, που σας μεταφέρουν από ένα site σε άλλο. Ποτέ δεν ξέρετε πού μπορούν να σας οδηγήσουν. Προσωπικά, έκανα το πείραμα, ξεκινώντας από ένα ελληνικό site πώλησης ξυλουργικών εργαλείων και καταλήγοντας (από link σε link) στο gift shop του λευκού οίκου!

 

Αναλόγως, λοιπόν, ολόκληρος ο κόσμος μπορεί να συνδεθεί με 5-6 «συνδέσμους». Ακόμα και για κάποιον κάτοικο της Ρωσίας, ένας φίλος ενός φίλου του, πιθανόν να γνωρίζει ένα φίλο ενός φίλου σας. Είναι εκπληκτικό το να ξέρεις ότι αυτό συμβαίνει για κάθε άγνωστο που προσπερνάς στο δρόμο ή και για κάθε τουρίστα που έρχεται εδώ να περάσει τις διακοπές του.

 

Όλοι λοιπόν, βρισκόμαστε τόσο κοντά και ταυτόχρονα τόσο μακριά, αφού όχι μόνο οι αποστάσεις είναι μακρινές αλλά κυρίως το να βρει κανείς αυτούς τους 6 συνδέσμους-γνωστούς είναι σχεδόν αδύνατο.

Με έναν παρόμοιο τρόπο, το φαινόμενο του «μικρού κόσμου» εφαρμόζεται άψογα στην Ελλάδα, όπου όλα και όλοι εξαρτώνται από γνωστούς, γνωριμίες και κονέ…

6degrees-of-separation-the-laws-of-karma-the-idea-girl-says-linda-randall

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s