ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ!

 Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μια διάθεση απ’ όλο και περισσότερες ελληνικές ομάδες να εμπιστευθούν το έμψυχο δυναμικό τους χωρίς να σκορπούν αλόγιστα ποσά, με σκοπό να φέρουν παίκτες από ξένα πρωταθλήματα. Με τα οικονομικά των περισσότερων ΠΑΕ να είναι στον πάτο, η επιστροφή προς τις ακαδημίες μοιάζει να είναι μια αναπόφευκτη λύση. Αυτή η λύση μοιάζει να έχει από την μια φανατικούς υποστηρικτές και από την άλλη άτομα τα οποία διαφωνούν. Βάζοντας τα πράγματα κάτω και σκεπτόμενοι λογικά θα δούμε ότι όλη αυτή κατάσταση μόνο θετικά μπορεί να επηρεάσει τις ελληνικές ομάδες.

 

Καταρχάς δίνεται η ευκαιρία σε νέα παιδιά να αποδείξουν την αξία τους. Επιπλέον φαίνεται σιγά σιγά ότι υπάρχει μια μικρή πρόοδος στον τομέα των ακαδημιών, ένας τομέας ο οποίος υστερούσε κατά πολύ τα προηγούμενα χρόνια! Βέβαια κανένας δεν είπε ότι φτάσαμε τα στάνταρ των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων αλλά από κάπου έπρεπε να ξεκινήσουμε. Δεν θα πρέπει να υπάρχει βιασύνη αλλά υπομονή από όλους μας και κυρίως από τους απαιτητικούς φιλάθλους μας. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και μια άποψη ότι τα νέα αυτά παιδιά είναι αδύνατον να αποτελέσουν το βασικό κορμό μιας ομάδας καθώς δεν είναι ”ψημένα” και δεν έχουν πολλές παραστάσεις. Μέχρι ένα σημείο συμφωνώ και εγώ με αυτή την λογική. Αν παρατηρήσει κανείς όμως τι γίνεται, όχι μόνο σε μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αλλά και σε μικρομεσαίες ευρωπαϊκές ομάδες θα δει ότι υπάρχει τεράστια εμπιστοσύνη όσον αφορά τα νέα παιδιά. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων είναι η Αθλέτικ Μπιλμπάο η οποία χρησιμοποιεί μόνο Βάσκους και δεν ξοδεύει ούτε ευρώ για μεταγραφές.

 

Όσον αφορά τα δικά μας τώρα, παρατηρούμε ότι  μειώθηκε το ποσοστό των ξένων στο σύνολο των ρόστερ των ομάδων. Στην ελληνική Σούπερ Λίγκα  συμμετέχουν 128 ξένοι που αντιστοιχούν στο 27,8% του συνόλου των ποδοσφαιριστών της. Τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό των ξένων ξεπερνούσε το 50%. Ομάδες όπως η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος, η Κέρκυρα ακόμα και ο Ολυμπιακός ακολουθούν μια γραμμή σταδιακής ελληνοποίησης! Θα πει κανείς όμως ότι όλα αυτά γίνονται εξαιτίας της κρίσης και θα έχει απόλυτο δίκιο.

 

Ας δούμε λοιπόν όλοι μας ότι μέσα από αυτή την κρίση μπορεί να βγει κάτι θετικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο και να σταματήσουν επιτέλους οι μεταγραφές ξένων γυρολόγων. Αρκεί οι παράγοντες να μην μείνουν για ακόμα μια φορά στα λόγια καθώς κατά την γνώμη μου το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μια λαμπρή ευκαιρία να ανέβει πιο ψηλά και να καταξιωθεί στα μάτια όλων μας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s