ΕΚΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣ

«Η μορφή του τέρατος είναι αποκρουστική. Όταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε… γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε…»  -Μάνος Χατζιδάκις

wordpres

Εξοικείωση. Πόσο εύκολα το άτομο μπορεί να εξοικειωθεί με κάτι που βλέπει, που ακούει, που βιώνει στο πετσί του, κάτι με το οποίο έρχεται καθημερινά σε επαφή;

Ποιο να ναι το τέρας αυτό άραγε στη σημερινή εποχή και γιατί δεν πρέπει να συνηθίσουμε το αποκρουστικό θέαμα του προσώπου του; Δεν θα μπορούσε βέβαια να ‘ναι άλλο από τη ΒΙΑ.

 

Ένα χαστούκι σε ζωντανή εκπομπή, συνεχείς εκδηλώσεις βίας, μισανθρωπιάς,  τραμπουκισμού και απειλών, ένα σύνολο επιθέσεων σε ανθρώπους πόσο ταιριάζει σε μία κοινωνία…; Και ΟΧΙ δεν έχει σημασία αν η κοινωνία αυτή είναι Δυτική, σημασία έχει ότι είναι μια κοινωνία  Ανθρώπων. Σε μία εποχή που λόγω της ανέχειας  μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναζητούν πρόσωπα για να μπορέσουν να ελπίσουν σε κάτι και να επιβιώσουν, η εξοικείωση με το βδελυρό πρόσωπό της Βίας θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική.

 

Παρακολουθώντας κανείς ειδήσεις, παρατηρεί συνεχώς εκδηλώσεις φασιστικής βίας και τραμπουκισμού ορισμένων απέναντι σε οτιδήποτε δεν είναι ΄΄ ίδιο ΄΄ με  αυτούς  ή ό,τι αντιβαίνει στα ΄΄πιστεύω΄΄ τους. Αν βέβαια έχουν, κάτι για το οποίο πολύ αμφιβάλλω. Προβάλλεται, λοιπόν, η χρήση της βίας ως ένας σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος επιβολής του δικαίου και της επίτευξης του σκοπού του καθενός.

patra-mpounies-klotsies-kai-kadronies-gia-ena-trakarisma-1-315x236

Ωστόσο κοντά σε αυτά – αρχικά ελάχιστα- πρότυπα βίας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ατόμων αρχίζει και εξοικειώνεται με τη χρήση της ωμής και απροκάλυπτης βίας του τραμπουκισμού και της επιβολής. Φανταστείτε, λοιπόν, μία κοινωνία στην οποία ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να ΄΄τσακίζει΄΄ κυριολεκτικά και μεταφορικά οτιδήποτε διαφορετικό από αυτόν. Αξίες, όπως η φιλευσπλαχνία, η αξιοπρέπεια, ο ανθρωπισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη και άλλες παρόμοιες, που αποτελούν συνδετικούς δεσμούς μέσα στην κοινωνία   θα γύριζαν πίσω στο χρόνο τουλάχιστον ως το 1933 όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανέλαβε της διακυβέρνηση της Γερμανίας.

 

Η χρήση βίας έχει πάψει να αποτελεί πλέον θέμα αδιάφορο στη κοινωνία. Η εντεινόμενη χρήση και η καθημερινή επαφή με αυτό το τέρας που καθρεφτίζει τη κοινωνία και συνάμα την κατασπαράσσει πρέπει να μας ανησυχεί όλους. Ας επανεξετάσουμε το θέμα του τέρατος, λοιπόν, πριν πάψει να μας τρομάζει το πρόσωπο του, γιατί τότε θα ‘ναι πολύ αργά. Τότε ο καθένας από εμάς θα κουβαλάει μέσα του ένα τέρας…

Advertisements

One thought on “ΕΚΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣ”

  1. Θες να δεις πραγματικο τερας? Googlare τον whitezilla, το θαυμα της φυσης. Εκει να δεις βια, ειναι να τ λυπασαι τα καημενα τα “γατακια” που βρισκονται στν δρομο του.
    Αααα, και κοψε τς “καταχρησεις”
    NEEEXT!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s