IRON MAN: ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

imIron Man: Πρόκειται για μία στολή(πανοπλία) με την οποία ο Tony Stark πετάει σαν πύραυλος, πολεμάει σαν τανκ και αποκτά τεράστια δύναμη. Η ιδανική πολεμική μηχανή. Όλα αυτά βέβαια ανήκουν στη φαντασία των δημιουργών της Marvel. Θα μπορούσε όμως να υπάρξει στ’ αλήθεια;

 

Αυτό θα εξεταστεί εδώ. Αν είναι δηλαδή δυνατόν κάτι τέτοιο να συμβεί στην πραγματικότητα και εάν υπάρχει η τεχνολογία για να κατασκευαστεί η στολή του Iron Man.

 

Τα κύρια χαρακτηριστικά της στολής

-Αλεξίσφαιρο υλικό

-Αύξηση ανθρώπινης δύναμης

-Ενσωματωμένα όπλα

-Πτήση – Προώθηση από χέρια και πόδια

-Σύστημα επικοινωνίας – φωνητικές εντολές

Αποθήκευση τεράστιας ενέργειας

iron man parts - Αντίγραφο - Αντίγραφο(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)

 

Αλεξίσφαιρο υλικό

Τα κοινά αNigerian-Made-Bullet-Proof-Vests-Debutλεξίσφαιρα γιλέκα μπορούν πράγματι να εμποδίζουν τις σφαίρες να τα διαπεράσουν, σε καμία περίπτωση όμως δε σε κρατάνε ακλόνητο από αυτές. Τα στρώματα ισχυρών υλικών που διαθέτουν κάνουν τη σφαίρα να επιβραδύνει και να συρρικνωθεί, ενώ η ισχύς εξαπλώνεται και διαμοιράζεται. Έτσι, αυτός που το φοράει δέχεται τεράστια δύναμη, πετάγεται προς την κατεύθυνση της σφαίρας και μπορεί να υποστεί σοβαρό τραυματισμό.

Όμως, χάρη στη νανοτεχνολογία, έχουν κατασκευαστεί υλικά που όχι απλά αποκρούουν μία σφαίρα αλλά την κάνουν να αναπηδήσει, ώστε και όλη η ενέργειά της να αναστραφεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η δύναμη πλέον δεν εξαπλώνεται στο υλικό, ούτε απορροφάται. Οι νανοσωλήνες άνθρακα των υλικών αυτών έχουν τεράστια ελαστικότητα και έτσι τα γιλέκα που φτιάχνονται από αυτά μηδενίζουν τον αντίκτυπο της σφαίρας στον άνθρωπο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον Iron Man.

ballistic-impact

Αύξηση ανθρώπινης δύναμης

Ο Iron Man μπορεί να σηκώνει μεγάλα βάρη, να ανοίγει τρύπες στους τοίχους με τα χέρια του και να αντέχει μεγάλα φορτία, που και με καθημερινό ‘κάψιμο’ στο gym ούτε καν πλησιάζεις.

halΈχουν αναπτυχθεί διάφορες στολές(exoskeletons) που είναι βοηθητικά εξαρτήματα και προσθετικά/ενισχυτικά μέλη για ιατρικούς ή στρατιωτικούς κυρίως σκοπούς. Για παράδειγμα, το ιαπωνικό HAL (Hybrid Assistive Limb) ή και το HULK δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να σηκώνει αντικείμενα έως και 5 φορές βαρύτερα. Δηλαδή κάτι που ζυγίζει 200 κιλά το αισθάνεσαι σαν 40. Ο σκοπός ήταν οι στρατιώτες να μπορούν μεταφέρουν βαριά όπλα ή τραυματίες κατά τη μάχη. Επιπλέον, είναι ελαφριά ώστε να μη χάνουν από ευελιξία ή από πρακτικότητα.

 

 

Ενσωματωμένα όπλα

 Το οπλοστάσιο του Iron Man είναι ανεξάντλητο και θεαματικό: Από λέιζερ και εκτοξευτές πυραύλων μέχρι πολυβόλα, χημικά σπρέι, ηλεκτρικό εκκενωτή κτλ. Όλα, όμως, υπάρχουν (τουλάχιστον σε έναν βαθμό) και θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στη στολή του Iron Man.

600px-Iron_510

Το μόνο «μελανό» σημείο είναι οι προωθητήρες (repulsors) στα χέρια του που εκλύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας που χρησιμεύει σαν πανίσχυρο όπλο. Τέτοια τεχνολογία δεν υπάρχει. Μάλιστα, δεν έχει κατανοηθεί με ποια παρόμοια υπαρκτή τεχνολογία θα μπορούσε να μοιάζει. Θυμίζει τη δύναμη των τουρμπίνων στα μαχητικά αεροπλάνα, αλλά αυτό θα ήταν αδύνατο, αφού θα εκτόξευε τον Iron Man προς τα πίσω.

images

 

Πτήση – Προώθηση από χέρια και πόδια

Χμμ…εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο. Το ζήτημα της ατομικής πτήσης jetpackέχει μελετηθεί πάρα πολύ. Το ζήτημα είναι ότι η πτήση και η προώθηση απαιτούν ένα υλικό που να εκτοξεύεται προς τα πίσω, είτε αυτό είναι αέρας από το περιβάλλον (οπότε υπάρχει έλικας), είτε κάποιο αποθηκευμένο αέριο (οπότε υπάρχει μηχανισμός συμπίεσης). Επομένως, ο κάθε μηχανισμός ατομικής πτήσης (jetpack) πιάνει χώρο και όγκο. Όχι όπως στον Iron Man, ο οποίος για να πετάξει εκτοξεύει φως και ενέργεια στριμώχνοντας ολόκληρο τον μηχανισμό στις παλάμες και στις πατούσες του! Επίσης, ακόμα κι αν η οριζόντια πτήση ήταν δυνατή, η μεγάλη ταχύτητα στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης θα τον έκανε να σπάσει στα δύο.

fly

 

Σύστημα επικοινωνίας – φωνητικές εντολές

Ο Iron Man θα ήταν αδύνατο από μόνος του να χειριστεί όλες τις λειτουργίες της στολής του. Για το λόγο αυτό υπάρχει ο J.A.R.V.I.S. (Just A Rather Very Intelligent System), ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος με τον οποίο επικοινωνεί φωνητικά ο Tony Stark. Επίσης, μπροστά στα μάτια του και πίσω από τη μάσκα εμφανίζονται οι αντίστοιχες πληροφορίες.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι αρκετά ανεπτυγμένη, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη συστήματα που να καταλαβαίνουν ακόμη και την ειρωνεία, τον σαρκασμό, τα αστεία. Στο internet μπορείς να chatάρεις με robots (www.cleverbot.com). Η NASA δουλεύει πάνω σε ένα σύστημα φωνητικής αναγνώρισης και επικοινωνίας αλλά δεν έχει φτάσει στο στάδιο ανθρώπινης ομιλίας. H Apple τα κατάφερε καλύτερα με την εφαρμογή Siri, η οποία όχι μόνο μιλάει αρκετά πειστικά, αλλά αποκτά και προσωπικότητα επηρεασμένη από αυτήν του χρήστη.

a-real-iron-man-suit-8-hmd-130503

 

Ο Iron Man μάλλον χρησιμοποιεί κάτι αντίστοιχο με το Google Glass ( http://modern-writers.com/2012/11/07/google-glass ) για να προβάλλει πληροφορίες και δεδομένα μπροστά στα μάτια του.

Google-glasses-features-by-owner-of-techfactz-shubham

Αποθήκευση τεράστιας ενέργειας

Και ερχόμαστε στο βασικό πρόβλημα: Ενέργεια. Σύμφωνα με την ταινία η στολή του Tony Stark παράγει 3 γιγατζάουλ/ δευτερόλεπτο, που σημαίνει Arc-Reactor3000 μεγαβάτ, ικανά να τροφοδοτήσουν 3 εκατομμύρια σπίτια – το δευτερόλεπτο. Η ενέργεια αυτή προέρχεται από τη φωτεινή «τρύπα» στο στήθος του, που είναι ένα είδος υπερσύγχρονου πυρηνικού αντιδραστήρα (arc reactor). Τέτοια «μπαταρία» προς το παρόν δεν υπάρχει και αυτός είναι βασικά ο λόγος που η κατασκευή του Iron Man είναι μάλλον ανέφικτη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s