ΠΕΡΙ ΠΙΘΗΚΩΝ…

flag572013Στα φετινά draft του NBA είχαμε την χαρά και την περηφάνια να δούμε την ελληνική σημαία να ανεμίζει στα αμερικάνικα γήπεδα μπάσκετ. Περηφάνια, γιατί όπως και να το κάνουμε, η σημαία αντιπροσωπεύει όλους εμάς που ζούμε σε αυτήν την χώρα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τις ανησυχίες μας για το μέλλον. Ο Γιάννης Αντετοκούμπο, 18χρονος μπασκετμπολίστας νιγηριανής καταγωγής,  θέλησε να πανηγυρίσει με αυτόν τον τρόπο την κατάκτηση της 15ης θέσης, αποδίδοντας έτσι φόρο τιμής στη χώρα που τον ανέθρεψε και τον μόρφωσε. Ο γενικός γραμματέας της χρυσής αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος είχε όμως άλλη άποψη. Θεώρησε πως ένας μη ελληνικής καταγωγής άνθρωπος δε δικαιούται να αισθάνεται Έλληνας, πόσο μάλλον να κρατάει την ελληνική σημαία, και δε δίστασε να παρομοιάσει τον αθλητή με χιμπατζή σε ζωολογικό κήπο. Είπε συγκεκριμένα: «Και στο ζωολογικό κήπο αν δώσετε σε έναν χιμπατζή μια μπανάνα ή μια σημαία θα την σηκώσει». Το ποιος μοιάζει περισσότερο με πίθηκο είναι προφανές και δε θα ήθελα να το σχολιάσω περεταίρω. Αυτό που έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αυτή η εδραιωμένη αντίληψη περί ελληνικότητας, η οποία χρήζει μεγαλύτερης εμβάθυνσης. Αλήθεια, ποιος είναι Έλληνας;

 

Δεχόμενοι πως οι Έλληνες δεν ήρθαν από τον Σύριο κι ότι δεν υπάρχει το ιχώρ στο DNA μας, άλλες απαντήσεις που συνήθως ακούγονται είναι πως ένας Έλληνας πρέπει  να έχει και τους δυο του γονείς Έλληνες, να μένει στην Ελλάδα κι αν έχει και έναν παππού που πολέμησε στον Πόλεμο παίρνει λουκουμάκι. Ο ορισμός αυτός είναι τόσο γελοίος όσο και υποκριτικός, καθώς αναφέρεται σε επιφανειακά κριτήρια, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τον παράγοντα άνθρωπο και κυρίως με την Παιδεία του. Είναι ένας ορισμός ο οποίος βολεύει απίστευτα ανθρώπους όπως τον Μεγάλο Λευκό πιθηκόμορφο Μάγο της Φυλής μας, προκειμένου να διαιρούν τους λαούς και να τους κάνουν να μη διαπιστώνουν τα κοινά τους συμφέροντα. Πρόκειται για έναν ορισμό ο οποίος μολύνει τις ανθρώπινες συνειδήσεις και τις κάνει να σκέφτονται με τρόπο που δεν αρμόζει σε ένα λογικό ον. Αντί λοιπόν να επιβληθούμε εμείς στον πίθηκο, ο πίθηκος προσπαθεί να περάσει σε εμάς τις απόψεις του και το καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία, όπως δείχνουν τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

 

Ας επανέλθουμε όμως στο προκείμενο, το οποίο είναι η ελληνικότητα. Με ποιο κριτήριο θα αποφασίζουμε αν κάποιος είναι Έλληνας ή όχι; Μα φυσικά το μόνο αξιόπιστο και αντικειμενικό κριτήριο είναι η Παιδεία. Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει λάβει την ελληνική παιδεία και τον ελληνικό τρόπο σκέψης, είτε πηγαίνοντας σε ελληνικό σχολείο, είτε δουλεύοντας για  πολλά χρόνια στην Ελλάδα, ο οποίος είναι ενταγμένος στην ελληνική κοινωνία και μοιράζεται τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανησυχίες, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί συμπολίτης μας. Επομένως, δε βρίσκω τον λόγο για τον οποίο ο Γιάννης Αντετοκούμπο δε μπορεί να πανηγυρίσει κρατώντας την ελληνική σημαία. Εδώ γεννήθηκε, εδώ μεγάλωσε, εδώ μορφώθηκε, επομένως εδώ είναι η χώρα του κι ας ενοχλεί αυτό μερικούς. Όπου γης και πατρίς.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τον προβληματισμό μου σχετικά με το 14,5% του εκλογικού σώματος που στηρίζει την Χρυσή Αυγή σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της VPRC. Αλήθεια, εκφράζεται από τέτοιου είδους πιθηκισμούς περί καθαρότητας της φυλής; Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσουν αυτήν την δήθεν, ανυπόφορα παθητική, εκδίκηση του συστήματος και να περάσουν σε πιο ενεργητικές πράξεις; Απλά τροφή για σκέψη.

Advertisements

2 thoughts on “ΠΕΡΙ ΠΙΘΗΚΩΝ…”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s