WORLD WAR 3D: Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΤΥΠΩΤΩΝ

new-balance-launches-3d-printed-shoesΌπως σε κάθε τριλογία ταινιών το τελευταίο μέρος βγαίνει σε 3D, έτσι και στον κόσμο της τεχνολογίας. Το επόμενο βήμα έχει ήδη γίνει και αυτό είναι οι 3D εκτυπωτές.

Φανταστείτε ότι ψάχνετε στο ίντερνετ προσφορές για να αγοράσετε ένα γραφείο για το δωμάτιό σας. Πώς θα ήταν να μπορείτε μέσα από ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα να δείτε και να αλλάξετε το χρώμα, τις διαστάσεις και το σχήμα του γραφείου αυτού, και τελικά πατώντας ένα κουμπί να το “εκτυπώνετε” και να εμφανίζεται μπροστά σας; Ένας 3D εκτυπωτής κάνει ακριβώς αυτό. Όπως και ένας κοινός εκτυπωτής γραφείου, σκανάρει ένα αντικείμενο, το αποθηκεύει στη μνήμη του και αναπαράγει ένα ακριβές αντίγραφο, ένα νέο αντικείμενο ίδιο με το αρχικό στις τρεις διαστάσεις. Λες ‘ουάου’. Αυτό όμως πώς γίνεται;

 

Η λογική είναι ότι ένα αντικείμενο αποτελείται από πολύ λεπτά στρώματα αυτού του υλικού, με τον ίδιο τρόπο που οι φέτες ενός ψωμιού πριν κοπούν σχημάτιζαν ένα μεγάλο κομμάτι ψωμί. Το αντικείμενό λοιπόν τοποθετείται σε ένα scanner, σαρώνεται και εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή σε ψηφιακή μορφή. Σε αυτό το σημείο αναλαμβάνει δουλειά ο 3D εκτυπωτής. Πλέον δεν υπάρχει μελάνι αλλά πλαστικό σε σκόνη. Το πλαστικό αυτό μέσω μίας κινούμενης κεφαλής σχηματίζει κάθε φορά ένα στρώμα πάνω από το προηγούμενο και στερεοποιείται. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι το τελευταίο πάνω-πάνω στρώμα. Να πως δουλεύει:

 

Η καινοτομία είναι ότι ακόμα και αν το πρωτότυπο αντικείμενο έχει κινητά μέρη (π.χ. τα δύο μέρη ενός ψαλιδιού ή ακόμα πιο σύνθετες κατασκευές με περιστρεφόμενα γρανάζια), τότε και το αντίγραφο θα εκτυπωθεί με τα ίδια κινητά μέρη, χωρίς ξεχωριστή εκτύπωση και συναρμολόγηση! Ακόμη, το αντικείμενο μπορεί να έχει ελαστικότητα ή να είναι και διάφανο. Καθώς οι 3D εκτυπωτές εξελίσσονται, φαίνεται ότι οι εφαρμογές είναι άπειρες.

 

dezeen_3D-printed-bionic-ear_1b Ιατρικές εταιρείες αντικατέστησαν το πλαστικό με ανθρώπινο κυτταρικό ιστό και κατάφεραν να “εκτυπώσουν” νεφρό. Επίσης, είναι δυνατή η εκτύπωση νάρθηκα και τεχνητών μερών. Τέλος οι θάνατοι από αναμονή για μεταμόσχευση (18 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε μέρα περιμένοντας το μόσχευμα), μπορούν να μειωθούν χάρη σε αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα! Ήδη ένα νεογέννητο σώθηκε χάρη σε 3D-printed μόσχευμα τραχείας. Μέχρι και προωθητή για πυραύλους της NASA κατάφεραν να φτιάξουν πρόσφατα ερευνητές από τις ΗΠΑ, σε 4 μήνες αντί για 12 και με το 30% του κόστους. Εξάλλου, οι 3D printers είναι ιδανικό εργαλείο για διαστημικές αποστολές για την εκτύπωση κάποιου εργαλείου ανά πάσα στιγμή.

 

Οι διαδικτυακές αγορές περνάνε σε μία εντελώς νέα διάσταση, αφού πλέον μπορείς να επιλέξεις ένα από τα έτοιμα προϊόντα ή να σχεδιάσεις το δικό σου, να στείλεις το αρχείο και να το παραλάβεις εκτυπωμένο. Μπορεί ο καθένας να σχεδιάσει τη θήκη για το κινητό του ή τα δικά του παπούτσια ή ένα κόσμημα ή ένα διακοσμητικό με κάποιο σχεδιαστικό πρόγραμμα τριών διαστάσεων (Google SketchUp, AutoCAD), να το στείλει σε ένα από τα πολλά sites που αναλαμβάνουν την εκτύπωση με 3D εκτυπωτές (www.thingiverse.com, www.shapeways.com και πολλά ακόμη) και να το παραλάβει σε λίγες ημέρες. Αν έχεις τη δυνατότητα το εκτυπώνεις και μόνος σου με δικό σου 3D printer. Ένας τύπος σχεδίασε και εκτύπωσε μία home-made Aston Martin DB4 (φυσικά πάμφθηνη σε σχέση με μία πραγματική)

674x501_414675_930049_1365585182 674x501_915421_819005_1361018572674x501_264543_1154741_1374632832674x501_862271_861266_1362773715

Το τοπίο στην οικονομία αλλάζει εντυπωσιακά. Η χρονοβόρα και ακριβή μεταφορά προϊόντων από τη μία χώρα στην άλλη αντικαθίσταται από την αποστολή ενός μόνο αρχείου μέσω ίντερνετ. Γιατί να μεταφέρονται τα προϊόντα όταν μπορούν να εκτυπωθούν σε οποιοδήποτε μέρος; Έτσι λύνεται το πρόβλημα αποθήκευσής τους και ενισχύονται οι τοπικές οικονομίες. Επίσης, γίνεται οικονομία στο υλικό που ξοδεύεται για την κατασκευή ενός αντικειμένου. Στην κατασκευή ενός γραφείου ένα μέρος από τα ξύλα που θα κοπούν θα πεταχτεί λόγω επεξεργασίας. Στους 3D εκτυπωτές τίποτα δεν πάει χαμένο, αφού το υλικό (πλαστικό σε μορφή σκόνης) που περισσεύει θα χρησιμοποιηθεί στην επόμενη εκτύπωση.

 

Η απειλή. Δηλαδή με τους 3D εκτυπωτές μπορούμε να φτιάξουμε τα πάντα? “Τα πάντα” συνήθως γίνονται επικίνδυνα όταν έρχονται σε λάθος χέρια. Αναφέρομαι στα όπλα φυσικά. Η εκτύπωση ενός μικρού όπλου θα γίνει πανεύκολη για τον καθένα αν διαθέτει 3D printer. Η παράνομη διανομή όπλων θα γίνει ανεξέλεγκτη, αφού το όπλο θα βρίσκεται σε ένα CDάκι, σε ένα ψηφιακό αρχείο, το οποίο όλοι θα μπορούν να κατεβάσουν και να εκτυπώσουν.

 

Το 3D printing μπορεί να δώσει μορφή σε αντικείμενα και να ζωντανέψει ιδέες εύκολα και γρήγορα. Και γιατί όχι, στο μέλλον οι 3D printers να εκτυπώνουν άλλους 3D printers, ή ακόμα και πιο σύνθετα ανθρώπινα μέλη…ή μήπως ανθρώπους ολόκληρους; Σίγουρα οι αλλαγές θα είναι μεγάλες. Το πιο απλό που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάτσουμε στον καναπέ και να παρακολουθήσουμε την συνέχεια.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s