ΤΟ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΟ ΤΟΥ 1,20 €

051212085707_7795Τόσο αξίζει μια ανθρώπινη ζωή. Όσο ένα εισιτήριο λεωφορείου. Δεν πρόκειται για μια υπερβολή, για ένα δήθεν ξέσπασμα. Είναι η πραγματικότητα της Ελλάδας του μνημονίου όπως τη βίωσαν οι επιβάτες της γραμμής 12 την περασμένη Τρίτη όταν είδαν τον 19χρονο Θανάση να διαπληκτίζεται με τον ελεγκτή και τελικά να πέφτει νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ατύχημα όπως για την ώρα ισχυρίζονται οδηγός και ελεγκτής; Δολοφονία; Για την ώρα αυτό είναι άγνωστο. Ωστόσο δε θα ήθελα να σταθώ τόσο στον τρόπο όσο στον λόγο αυτού του θανάτου: ένα εισιτήριο.

Τα αντανακλαστικά της κοινωνίας για ακόμη μια φορά απογοητευτικά. Οι μεν λένε πως όλοι οι ελεγκτές είναι πουτάνας γιοι και πρέπει να πεθάνουν. Οι δε λένε πως αυτό το τσογλάνι κακώς δεν πλήρωσε εισιτήριο, άρα καλά να πάθει. Ο καθένας κλεισμένος στον μικρόκοσμό του, σκλάβοι ενός συστήματος που τους θέλει ακριβώς έτσι, με παρωπίδες.

 

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε πως η ουσία δεν είναι πως οι ελεγκτές είναι για σκότωμα. Στην τελική, κάποιοι από αυτούς είναι ευγενικοί και κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Τυχαίνει μάλιστα ένας από αυτούς να μου την έχει χαρίσει κιόλας. Αλλά ακόμα κι αν όλοι οι ελεγκτές ήταν γλυκομίλητοι το πρόβλημα θα έπαυε να υπάρχει; ‘Η μήπως ο 19χρονος λογομάχησε με τον ελεγκτή για θέματα καλής συμπεριφοράς; Η πραγματική αιτία αυτής της διένεξης ήταν το υψηλό πρόστιμο το οποίο αντιστοιχεί σε ένα εισιτήριο που δεν αγοράστηκε ποτέ. Και δεν αγοράστηκε ποτέ γιατί είναι απαγορευτικά ακριβό για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Όμως, τόσο για τις υπηρεσίες, όσο και για την τιμή του εισιτηρίου, ο μόνος υπεύθυνος είναι το κράτος. Το κράτος είναι ο πραγματικός υπόλογος πίσω από αυτήν την τραγωδία. Ο ελεγκτής δεν είναι παρά ο τελευταίος τροχός της αμάξης, ένα σκλαβάκι που το βάζουν να δουλεύει υπερωρίες με αντάλλαγμα το 10% από τα πρόστιμα. Λαγός που κυνηγάει καρότα.

 

Όμως, το κράτος είναι αυτό που έχει ρίξει το επίπεδο των μέσων μαζικής μεταφοράς στα τάρταρα, το κράτος ανεβάζει συνεχώς την τιμή των εισιτηρίων, το κράτος σε κάνει να αισθάνεσαι εγκληματίας που δεν πληρώνεις γι’αυτές τις αισχρές υπηρεσίες και να παρακαλάς για συγχώρεση, το ίδιο το κράτος σε ωθεί στην παρανομία μειώνοντας δραματικά τη διαθεσιμότητα των εισιτηρίων και τέλος το κράτος σε σκοτώνει αν προβάλλεις αντίσταση σε αυτόν τον παραλογισμό και αρνηθείς να συμμορφωθείς.

 

Όσον αφορά τις κυρίες και τους κυρίους που θεωρούν ότι το παιδί έπαθε αυτό που του άξιζε, θεωρώ πως είναι απλά αξιολύπητο να αντιμετωπίζουν τον θάνατο με τόση κυνικότητα. Θα έπρεπε να συμβεί το ίδιο και σε αυτούς, ή καλύτερα στα παιδιά τους, για να συνειδητοποιήσουν πως δεν γίνεται να εξισώνουμε μια ανθρώπινη ζωή με ένα εισιτήριο.

 

Σε λίγες μέρες το όλο θέμα θα έχει ξεχαστεί. Στην πραγματικότητα κανείς ποτέ δεν νοιάστηκε. Σερνόμαστε στη μιζέρια μας και ψάχνουμε αφορμές για να ξεσπάσουμε στους ελεγκτές και στα τσογλάνια, έτοιμοι να παρασυρθούμε από κάθε είδους φανατισμό που μας απαλλάσσει από τις ευθύνες μας. Σαν φύλλα ή μάλλον σαν εισιτήρια που τα παίρνει ο αέρας κάπου εκεί, στα χαμένα…

Advertisements

2 thoughts on “ΤΟ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΟ ΤΟΥ 1,20 €”

  1. Νομίζω ότι στην Ελλάδα πολλά γεγονότα μας επηρεάζουν χωρίς να μας προβληματίζουν ουσιαστικά. Και το λέω γιατί το επόμενο βήμα του προβληματισμού, είναι η συνειδητοποίηση μιας κατάστασης και ύστερα έρχεται η αντίδραση. Μια αντίδραση που αργεί προκλητικά από έναν λαό που κοιμάται αναίτια. Δεν είμαι σίγουρη πια αν η ζωή ακριβαίνει ή αν οι άνθρωποι φθηναίνουν.
    Όπως και να ‘χει πολύ καλή ανάρτηση!!
    Καλό ξημέρωμα!

    1. Έτσι ακριβώς είναι. Κανείς δε προβληματίζεται για όσα συμβαίνουν. Περιοριζόμαστε σε δήθεν περιστασιακές “αντιδράσεις” που μόνο σκοπό έχουν να ξεθυμάνουν τον θυμό μας και να μας δώσουν τη ψευδαίσθηση ότι δεν είμαστε άβουλα πιόνια. Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ μακριά από μια συνειδητοποιημένη αντίδραση που θα φέρει αλλαγές. Και ναι, οι άνθρωποι έχουν φθηνήνει πολύ.
      Καλή σου μέρα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s