BREAKING BAD: THE FINAL EPISODES – REVIEW 5X11 “CONFESSIONS”

Καταρχάς αν δεν έχεις ιδέα τι σημαίνει ‘Breaking Bad’, καλύτερα να πάρεις μια γεύση για το μεγαλείο της συγκεκριμένης σειράς εδώ:  Ώρα να μάθεις τι εστί “Breaking Bad”. Αν πάλι είσαι πιστός οπαδός της, τότε σε ενημερώνω ότι στη συνέχεια του άρθρου ακολουθούν spoilers, σχόλια και κριτική για το 11ο επεισόδιο (“Confessions”) της 5ης σεζόν.

Επεισόδιο 11 – Ομολογίες. Τρίτο από τα 8 τελευταία επεισόδια της σειράς. Ένα πράγμα συνειδητοποίησα. Ότι στο τέλος θα θέλουμε να τα σπάσουμε όλα, ότι θα κλάψουμπουδαίων σειρών που έχουμε δει. Γιατί; Γιατί αυτό το επεισόδιο ήταν ε… -πολύ άσχημα-, ότι θα παρακαλάμε να μην είχε τελειώσει ποτέ, ότι θα το προσθέσουμε στην κορυφή της λίστας των πιο σένα από τα καλύτερα που έχουμε δει ποτέ…όχι στο breaking bad, γενικότερα. Και απλά σκέψου ότι αυτό δεν ήταν παρά μόνο η αρχή, το έναυσμα!

todd

Το επεισόδιο θα ξεκινήσει με αργούς ρυθμούς και θα μας παρουσιάσει τον Τοντ να κλείνει συμφωνία με τους θείους του, οι οποίοι του επιτρέπουν να ‘μαγειρέψει’ μόνος του. Απλά τσέκαρε πως τους διηγείται την ιστορία -ληστείας τρένου- που είδαμε στο 5ο επεισόδιο αυτής της σεζόν. Παρατήρησε το πρόσωπο του. Δεν έχει φόβο για τίποτα. Τα διηγείται και νιώθει όμορφα. Θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε για να μείνει μόνος στο παιχνίδι ‘μεθ’ αν εμφανιζόταν κάποιος νέος αντίπαλος. Σημείωση: Στην εντυπωσιακή και τρομερή ιστορία του δεν θα προσθέσει την δολοφονία που διέπραξε εν ψυχρώ, εις βάρος του μικρού παιδιού που ποδηλατούσε. Πριν το διάλογο με τους θείους, ο ανέκφραστος Τοντ είδαμε πως στέλνει μήνυμα στον Γουόλτ και τον ενημερώνει για τα πάντα. Απλά αναμένουμε να δούμε ακόμα πως ο Γκίλιγκαν θα ‘δέσει’ τον Τοντ -και το σόι του- μαζί με το βασικό στόρι…έχω μια υποψία πως ο Τοντ θα κάνει άσχημη ζημιά και απερίσκεπτα. Αυτό το βλέμμα αγελάδας που έχει και το ιστορικό του, μου αρκούν για να το πιστεύω.

hank11

Περνάμε στην ανάκριση του Τζέσι. Ο Χανκ δεν θα παίξει παιχνίδια και θα του αποκαλύψει πως γνωρίζει για τον Γουόλτ. Ο Τζέσι θα μείνει σιωπηλός. Θα καλύψει τον Γουόλτ, θα τον προστατέψει…για την ώρα. Ο τεράστιος Χανκ μπορεί να δει πως ο Τζέσι δεν είναι πλέον παρά ένα πιόνι του Γουόλτ. Νιώθει πως θέλει να τον καταστρέψει και ο ίδιος. Αλλά δεν θα μιλήσει όσο και αν το θέλει κατά βάθος. Επέμβαση Σολ στη συνέχεια and Jesse is out!

flun

Πού ήταν εξαφανισμένος τόσο καιρό ο Γουόλτερ Τζούνιορ; ..όλοι σας ανησυχούσατε. Ορίστε, επανεμφανίστηκε για να φλομωθεί στο ψέμα για πολλοστή φορά και να παραμείνει ακίνδυνος για τον Heisenberg και την ιστορία του. Ο Γουόλτ δεν θα αφήσει την οικογένεια Σρειντερ να τον πάρει μαζί της. Θα τον κρατήσει μαζί του, έστω και με ψέματα, ο Γουόλτ θα τον πάρει στη δική του πλευρά, στο δικό του στρατόπεδο σε αυτήν την τελευταία τελική μάχη. Η αλήθεια είναι πως η προσωπικότητα του Φλυν μας είναι λίγο-πολύ άγνωστη αν την δούμε συνολικά. Δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδρούσε ο κακός του εαυτός. Πως θα συμπεριφερόταν στην αποκάλυψη ‘Heisenberg’;..ένας γιος, τόσο δεμένος με τον πατέρα του.

toggether marie112

Θυμάστε το <awkawrd δείπνο> του ζεύγους Γουάιτ με τον Τζέσι πριν μερικά επεισόδια; Στο επεισόδιο Confessions παρακολουθήσαμε έντρομοι την εξελιγμένη μορφή ενός τέτοιου δείπνου. Τέσσερις άνθρωποι να στάζουν δηλητήριο. Δες τον Χανκ, απλά δες τον πως κοιτάει τον Γουολτ…αυτό το βλέμμα, το βλέμμα του απόλυτου μίσους..και η μανία, η μανία του να αποδώσει δικαιοσύνη με τη σύλληψη του ‘τέρατος’ που έχει μπροστά του. Είναι σαν να υπάρχει μια βόμβα στο τραπέζι έτοιμη να εκραγεί..και κανένας προφανώς δεν θέλει να βρίσκεται στα δικά του χέρια. Η Μαρί δε διστάζει και τα λέει ωμά στον Heisenberg: “Γιατί δεν αυτοκτονείς, Γουόλτ;”…”Αυτό δεν είναι λύση” απαντά με μένος η Σκάιλερ! Έχουμε μια Σκάιλερ που βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου πια στο πλευρό του Γουόλτ. Που θα κάνει τα πάντα για να μην ξεσκεπαστεί με αποδείξεις το μυστικό του. Και η Μαρί; Και αυτή γαντζωμένη στην προσπάθεια του Χανκ…Κάθε παύση, κάθε έκφραση, κάθε βλέμμα αυτής της σκηνής ήταν μια ψυχοφθόρα και αμήχανη στιγμή λουσμένη στο δηλητήριο. Τελικά, το ζεύγος Γουάιτ αποχωρεί παραδίδοντας στον Χανκ ένα cd, ένα cd με αποκαλυπτικές ομολογίες!

dasadsfΑπλά πανέξυπνο. Ανατριχιαστικά πανέξυπνο. Φέρνει την ιστορία τούμπα μέσα από μια ψευδής ομολογία. Ο Γουόλτ θα πάρει κομμάτια της ιστορίας του, θα κάνει τον Χανκ πρωταγωνιστή μιας νέας και θα πλάσει το τέλειο παραμύθι εις βάρος του μπατζανάκη του. Θα τον κατηγορήσει ξεδιάντροπα -και με τόσο ρεαλισμό- σε αυτήν την βιντεοσκοπημένη ομολογία έτσι ώστε να τον ‘κολλήσει’ στον τοίχο και να τον ακινητοποιήσει. Ο Χανκ έχτισε την αυτοκρατορία μεθ, ο Χανκ αφάνισε τόσο κόσμο, ο Χανκ απειλούσε τον συνεργάτη του Γουόλτ, ο Χανκ, ο Χανκ…’όλα ο Χανκ’ υποστηρίζει στην ιδιοφυής στημένη ομολογία του ο Γουόλτ. Δεν υπάρχει κανένας ηθικός προβληματισμός πλέον για τον Γουόλτ, καμία ντροπή, κανένας σεβασμός. Μόνο αυτός..το τομάρι του, τα χρήματα και τα παιδιά του. Βλέπεις τον Χανκ και πάλι πως παρακολουθεί το βίντεο. Όσο περνάει η ώρα, τόσο περισσότερο μισεί. Και να είχε αποδείξεις στα χέρια του, μετά από αυτό το βίντεο θα ήταν τελείως άχρηστες. Ο Γκίλιγκαν μας λέει πως ο Χανκ θα πρέπει να πάρει άλλο δρόμο αν θέλει να πιάσει τον μεγάλο Heisenberg(και να κινηθεί προσεκτικά, μην ξεχνιόμαστε)!

fdsfsdfsds Καταγραφήssdsda

Από εδώ και πέρα μέχρι το τέλος του επεισοδίου έχουμε πραγματικά ρεσιτάλ από Aaron Paul. Ανατριχιαστικό ξέσπασμα Τζέσι που σε αγγίζει βαθιά όσο πιστός οπαδός και αν είσαι του μέγα χημικού. Ο Γουόλτ τον κάλεσε στη μέση του πουθενά για να του προτείνει μια νέα αρχή, μια νέα ζωή με μια νέα ταυτότητα χάρη στις μαγικές διασυνδέσεις που έχει ο Σολ φυσικά…επειδή βέβαια ο Γουόλτ νοιάζεται για τον Πίκμαν, επειδή ενδιαφέρεται για το καλό του και όχι ότι θέλει απλώς να απαλλαγεί από την υπόστασή του που μόνο σε μπελάδες μπορεί να τον βάλει. Ο Τζέσι βγαίνει μπροστά, του τα λέει χύμα, φοβάται όμως, φοβάται πολύ αλλά δεν αντέχει άλλο το ψέμα και την χειραγώγηση. Αντιλαμβάνεται πως αν δεν φύγει μακριά, το Belize είναι μονόδρομος για αυτόν! Ο Γουόλτ, ανέκφραστος και σιωπηλός θα του ‘χαρίσει’ μια ψυχοφθόρα αγκαλιά, μια αγκαλιά υποκρισίας δίχως συναίσθημα.

fgfcvxcvxcv hioyrlghf

Όλα έτοιμα για το ταξίδι του Τζέσι και το ξεκίνημα της νέας του ζωής. Ο Γκίλιγκαν εδώ παίζει με το μυαλό μας και για μια στιγμή μας κάνει να πιστέψουμε πως ‘πετάει’ τον Τζέσι έξω από το παιχνίδι τόσο νωρίς..ποτέ όμως δε θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Ο Τζέσι την ώρα που περιμένει τον μυστηριώδη τύπο που θα του αλλάξει την ζωή, γίνεται ένας 2ος ‘Χανκ’, κάνει τον απίστευτο  συνειρμό, ενώνει τα κομμάτια και φτάνει στην αποκάλυψη ενός μεγάλου μυστικού του Χάιζενμπεργκ. Φτάνει μόνο να απειλήσει τον Σολ για να το επαληθεύσει. Ο Γουόλτ κρυβόταν πίσω από την δηλητηρίαση του Μπροκ. Και πάλι ο Γουόλτ… ο Τζέσι τα χάνει, τα χάνουμε και εμείς!..Διάλογος με φοβερή ένταση και ξεσπάσματα, έτοιμοι να εκραγούν Aaron Paul και Bob Odenkirk (ναι και εμείς!). Όλα κρέμονται από μια κλωστή. Ο Τζέσι είναι αυτό το παιδί που δεν μπορεί να αποδεχτεί πλέον την αδικία, το αισθάνεσαι ότι κάτι κακό θα κάνει για να την επαναφέρει.

jessieed solsda

Στο μεταξύ, παρατηρήστε την παραπάνω εικόνα όπου ο Χιούελ ‘τσιμπάει’ σε κλάσματα δευτερολέπτου το χόρτο του Τζέσι. Ξαναδείτε πόσο άριστα είναι η σκηνή γυρισμένη έτσι ώστε να μην αντιληφθεί ούτε ο θεατής την επέμβαση του Χιούελ στον Πίκμαν. Πανέξυπνο δέσιμο ιστοριών και γεγονότων από σεναριογράφους και Γκίλιγκαν για να επιτευχθεί η πολυαναμενόμενη ρήξη μεταξύ του διδύμου Γουόλτ-Τζέσι. Φρενήρης ρυθμός και κινητοποίηση από παντού. Ο Γουόλτ, φανερά πανικόβλητος ‘τσεπώνει’ το κρυμμένο οπλάκι του και οδεύει προς τον Τζέσι, ο οποίος βρίσκεται στα όρια του και ‘λούζει’ την οικία των Γουάιτ με βενζίνη!

jrfsdfsdg

Ο απόλυτος χαμός. Τρία διαφορετικά στρατόπεδα, επικεφαλής τους, Γουόλτερ, Χανκ και Τζέσι…ένας psycho-Τοντ(και Λύντια μαζί) να περιμένει στην γωνία και ένα σπίτι έτοιμο να πάρει φωτιά!

Το πιο πιθανό είναι ότι το σπίτι καίγεται και εγκαταλείπεται(αλλά ας κρατάμε και μια πισινή καθώς στην μελλοντική σκηνή δεν φαίνεται καμμένη οικία, απλά ερειπωμένη)…και όχι, δεν νομίζω ο Γουόλτερ Τζούνιορ να παραδοθεί και αυτός στις φλόγες μαζί με το σπίτι(αρρωστημένο!)…Κόλαση. Όλα και όλοι σε τεντωμένο σχοινί! Impress us Breaking Bad (πλέον πείστηκα πως κάθε επεισόδιο θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο).

Ας κλείσω με κάποιες χιουμοριστικές εμπνεύσεις φίλων της σειράς οι οποίες είναι πραγματικά επιτυχημένες!

Advertisements

2 thoughts on “BREAKING BAD: THE FINAL EPISODES – REVIEW 5X11 “CONFESSIONS””

  1. Πραγματικα, και τα 3 επεισοδια ειναι εξαιρετικα. Δεν μενει απλα σε walter vs hank, οπως οι περισσοτεροι περιμεναν και ουτε καθυστερει στην εξελιξη. “In your face” εξελιξη και ταυπολοιπα 5 προβλεπονται πολυ δυνατα.
    Ο walter πλεον, εχει 2 δυνατους εχθρους που τον μισουν. Θεωρω οτι ο Tod ειναι εν δυναμη εχρος η και συμμαχος. Αναλογα τις αποφασεις του walter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s