ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ ON TOUR

2013. Ελλάδα της κρίσης.Το γεγονός ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι. Έτσι λοιπόν η σημερινή κρίση που βιώνουμε οι περισσότεροι δεν είναι κάτι καθόλου πρωτόγνωρο για τη χώρα μας. Γυρίζοντας πίσω αρκετές δεκαετίες, γύρω στο ’30 μια άλλη μεγάλη κρίση είχε φτάσει τότε στην Ελλάδα. Η κρίση αυτή που ξεκίνησε από την Αμερική είχε άμεσες συνέπειες στην ανάπτυξη της Βαλκανικής χώρας που ζούμε. Αποτέλεσμα αυτής ήταν μεγάλος αριθμός Ελλήνων να καταφύγουν στο εξωτερικό προκειμένου  να βρούνε δουλειά, να επιβιώσουν και να συντηρήσουν τις οικογένειες τους. Την περίοδο εκείνη συγκεκριμένα η Αμερική αποτελούσε τη Γη της Επαγγελίας για εκατομμύρια ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο που προσπαθούσαν γεμάτοι ελπίδες να κυνηγήσουν το δικό τους Αμερικανικό όνειρο.

Μερικά χρόνια αργότερα η ανάγκη της μετανάστευσης χτύπησε πάλι τη πόρτα των Ελλήνων λόγω της οικονομικής ανέχειας. Στις δεκαετίες του ’50- ’60, Έλληνες, κυρίως από την επαρχία, μέσα σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες και από την ανάγκη συντήρησης οικογενειών με πολλά μέλη, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Σε μία χώρα όπου πριν λίγα χρόνια είχε περάσει από έναν σπαραχτικό εμφύλιο μαρασμό και με τη δικτατορία του ’67 να ακολουθεί η μετανάστευση για πολυφαμελίτες, αποτελούσε τη μοναδική διέξοδο από την κρίση. Ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο και κυρίως η Γερμανία, αποτέλεσαν τους κυριότερους προορισμούς των Ελλήνων οικονομικών μεταναστών.

 

Φτάσαμε λοιπόν, στην Ελλάδα του 2013 και στην οικονομική κρίση της εποχής μας. Υψηλά ποσοστά ανεργίας, ειδικά στους νέους, εργασίες μερικής απασχόλησης, ακρίβεια σε συνδυασμό με χαμηλούς μισθούς έχουν προωθήσει την μετανάστευση σε έναν αρκετά διαδεδομένο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Στο παρελθόν, πριν η κρίση αγγίξει την Ελλάδα και όσο ζούσαμε σε μία τεράστια φούσκα – αυτή είναι η αλήθεια δυστυχώς – προορισμοί όπως η Αγγλία, η Γαλλία και η Γερμανία θεωρούνταν απαραίτητοι για πολλούς νεόπλουτους Έλληνες, για τους οποίους αποτελούσε έναν τρόπο να τονίσουν την δημόσια εικόνα τους και να εντυπωσιάσουν το κοινωνικό τους περίγυρο.

 

Οι εποχές όμως άλλαξαν. Οι πάλαι ποτέ ιδανικοί και σικ τουριστικοί προορισμοί είναι σήμερα χώρες που αποτελούν διέξοδο  από την ανεργία για τεράστιο αριθμό ανέργων. Καθώς η ανεργία αυξάνεται, η λύση της μετανάστευσης μοιάζει η επικρατέστερη. Παράλληλα στους κύκλους των νέων αρκετά διαδεδομένη είναι η ιδέα της εργασίας στο εξωτερικό, αλλά και άτομα τα οποία επέλεξαν χώρες του εξωτερικού για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές δηλώνουν με μεγάλη σιγουριά πως στο εξωτερικό θα ασκήσουν του επάγγελμα που επέλεξαν ν ακολουθήσουν.

 

Σχεδόν έναν αιώνα μετά λοιπόν και η μετανάστευση εξακολουθεί να αποτελεί τη πρώτη λύση  που μας έρχεται στο μυαλό όταν η κρίση μας αγγίζει. Μήπως λοιπόν θα πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με το ζήτημα αυτό;

Το ζήτημα της μετανάστευσης έχει τόσο άμεσες όσο και έμμεσες συνέπειες. Άμεση συνέπεια είναι το γεγονός ότι χιλιάδες νέοι καταφεύγουν στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να επέρχεται μείωση του πληθυσμού της νεολαίας και το ποσοστό των μεγαλύτερων ηλικιών να ξεπερνά αυτό των νεότερων. Στο χώρο της οικονομίας καθώς οι νέοι μεταναστεύουν σε κύματα, ο αριθμός των εργαζομένων που προσφέρουν οικονομικά στο κράτος μειώνεται. Σε συνδυασμό με τους ηλικιακά μεγαλύτερους που βγαίνουν στη σύνταξη οι εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων μειώνονται με αποτέλεσμα να προκαλείται ένα συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα.

 

Η έμμεση συνέπεια, που κατά την προσωπική μου άποψη είναι σημαντικότερη, είναι πως μέσω της μετανάστευσης στο εξωτερικό μεγάλα ελληνικά μυαλά  ΄΄ χάνονται ΄΄ στη προσπάθεια τους να επιβιώσουν και να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Νέοι με πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, φαντασία, καινοτομίες και πρωτοποριακά σχέδια, καταφεύγουν στο εξωτερικό με σκοπό να βρούνε  πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσουν οι ιδέες τους. Κατά συνέπεια πρωτοποριακά, ευφάνταστα και λειτουργικότατα επιχειρηματικά σχέδια εφαρμόζονται σε ήδη ανεπτυγμένες χώρες ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται με τους δικούς της ράθυμους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Φεύγοντας έτσι οι νέοι από τη χώρα, φεύγει μαζί τους και ένας μεγάλος αριθμός από ελπίδες για να ξεφύγει η Ελλάδα από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια.

 

Ωστόσο, καθένας από μας θα θεωρούσε άδικο, για τους νέους αυτούς, να μείνουν σε μία χώρα που δεν μπορεί τίποτα – υπό τις παρούσες συνθήκες – να τους προσφέρει και να μην ακολουθήσουν τις φιλοδοξίες και τα όνειρά τους. Η λαϊκή φράση λοιπόν  << Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της >> φαίνεται να ευσταθεί απόλυτα αν το σκεφτεί κάποιος.

Οικονομική μετανάστευση εν έτει 2013. Σανίδα σωτηρίας τελικά για τη νεανική δημιουργικότητα ή μια πλάγια αντιμετώπιση της κρίσης χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Οι νέοι φαίνεται πάντως πως έχουν κάνει ήδη την επιλογή τους. Ο χρόνος θα είναι αυτός που θα δώσει την τελική απάντηση στο κοινωνικό αυτό φαινόμενο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s