WHEN THE PLOT CHANGES -PART 1-

PlotTwist_1440x900Ποιος δεν το απολαμβάνει να βλέπει μια ταινία γεμάτη suspense, ένταση και ανατροπές; Πάντως, σίγουρα εγώ! Έτσι, αποφάσισα να κάνω ένα αφιέρωμα, συγκεντρώνοντας μερικές από τις πιο ανατρεπτικές ταινίες που έχω δει. Φρόντισα να μη βάλω στη λίστα μου μερικά από τα μεγαθήρια όπως το Psycho, το Star Wars, το Rosemary’s Baby, το Planet of the Apes, όχι επειδή είναι παλιές ταινίες, αλλά επειδή όλοι λίγο πολύ ξέρουμε τι γίνεται.

Σημ.: Δεν αναφέρω ποιες είναι οι ανατροπές οπότε διαβάστε άφοβα!

 

Image

Se7en

Ημερομηνία Παραγωγής: 1995

Είδος: Crime, Mystery, Thriller

Cast: Brad Pitt, Morgan Freeman, Gwyneth Paltrow

Βαθμολογία IMDB: 8.7

 

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ένα από τα καλύτερα αστυνομικά θρίλερ. Η πλοκή εξαιρετική και η ανατροπή στο τέλος ακόμα καλύτερη. Περισσότερο, βέβαια, σε αυτήν την ταινία θαυμάζεις το σκεπτικό του δολοφόνου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτός εξουσιάζει τα θύματά του, τα βασανίζει και τελικά τα σκοτώνει. Οι δυο ντετέκτιβ που έχουν αναλάβει την υπόθεση θα προσπαθήσουν να δώσουν ένα τέλος στις φρικαλεότητες που αυτός προκαλεί, αναπαριστώντας στους φόνους του τα επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα! Το mood της ταινίας καταθλιπτικό-στο μεγαλύτερο μέρος της βρέχει- αλλά σε βάζει στο κλίμα. Η αποκορύφωση έρχεται φυσικά με την τελευταία σκηνή, οπού περιμένεις εναγωνίως να δεις τι θα συμβεί και να καταλάβεις το τρομακτικό σχέδιο του δολοφόνου σε όλο του το φάσμα.

 

Image

Primal Fear

Ημερομηνία Παραγωγής: 1996

Είδος: Crime, Drama, Mystery

Cast: Richard Gere, Edward Norton, Laura Linney

Βαθμολογία IMDB: 7.6

 

Η συγκεκριμένη ταινία μπορώ να πω πως στην αρχή δε μου γέμιζε το μάτι. Βέβαια, μόλις την είδα, μπήκα κατευθείαν στο net για να βρω άλλη παρόμοια. Η υπόθεση, όντας δικανική, ίσως θεωρηθεί κάπως μονότονη και βαρετή εξαρχής, αλλά γρήγορα οι καταπληκτικές ερμηνείες των Gere και Norton την απογειώνουν. Όσο η πλοκή προχωρά, το suspense αυξάνεται σταδιακά. Η ανατροπή, μάλιστα, και ο τελευταίος διάλογος είναι απίστευτοι. Εξαιρετική επιλογή για όσους ψάχνουν ταινίες με μεγάλες ανατροπές. Δείτε και απολαύστε!

 

Image

Shutter Island

Ημερομηνία Παραγωγής: 2010

Είδος: Drama, Mystery, Thriller

Cast: Leonardo Di Caprio, Emily Mortimer, Mark Ruffalo, Ben Kingsley

Βαθμολογία IMDB: 8

 

Το ενδιαφέρον στο Shutter Island είναι ότι ξεκινά κάπως και καταλήγει να σε πάει εντελώς αλλού. Η υπόθεση στην αρχή φαίνεται καλή, αλλά όσο το μυστήριο μεγαλώνει και η πλοκή αρχίζει να ξετυλίγεται, τόσο περισσότερο κολλάς και θες να δεις τι θα συμβεί στο τέλος. Η οριστική λύση, αν και μπορεί να μην άρεσε σε κάποιους, κρίνω ότι είναι αρκετά έξυπνη και καλοδουλεμένη. Θετικό, επίσης, αποτελούν οι ερμηνείες και το ίδιο το περιβάλλον στο νησί που σε βοηθά να εγκλιματιστείς.

 

Image

No Way Out

Ημερομηνία Παραγωγής: 1987

Είδος: Action, Drama, Mystery

Cast: Kevin Costner, Gene Hackman, Sean Young

Βαθμολογία IMDB: 7

 

Στην αρχή, νομίζεις πως βλέπεις ένα ερωτικό τρίγωνο, μετά μια περιπέτεια δράσης και καταλήγεις να μένεις με το στόμα ανοιχτό όταν δεις την ανατροπή στο φινάλε. Το ωραίο στο No Way Out είναι ότι σου δίνει εξαρχής όλα όσα πρέπει να ξέρεις, βλέπεις την ανατροπή, αλλά δεν μπορείς να την καταλάβεις μέχρι τη λύση του μυστηρίου. Οι ερμηνείες Costner και Hackman πολύ ωραίες, ενώ η υπόθεση σε καθηλώνει κυριολεκτικά μέχρι το τελευταίο λεπτό.

 

Image

The Game

Ημερομηνία Παραγωγής: 1997

Είδος: Drama, Mystery, Thriller

Cast: Michael Douglas, Sean Penn, Deborah Kara Unger

Βαθμολογία IMDB: 7.7

 

Δυο, τρεις, τέσσερις…δε μπορώ κι εγώ να θυμηθώ πόσες ανατροπές είχε αυτή η ταινία. Έχοντας αρκετά καλοδουλεμένη πλοκή και σενάριο με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, συνιστά μια από τις καλύτερες mind-game ταινίες. Οι ερμηνείες των Douglas και Penn είναι επίσης εξαιρετικές. Παρότι το τέλος είναι εν μέρει επιτηδευμένο, το The Game αποτελεί μια ταινία που ευχαρίστως θα ξανάβλεπα, έστω και γνωρίζοντας τον τρόπο που τελειώνει. Από το σκηνοθέτη του Se7en και του Fight Club.

 

Image

The Usual Suspects

Ημερομηνία Παραγωγής: 1995

Είδος: Crime, Mystery, Thriller

Cast: Kevin Spacey, Stephen Baldwin, Benicio Del Toro, Gabriel Byrne, Chazz Palminteri

Βαθμολογία IMDB: 8.7

 

Όλη η ταινία στηρίζεται στην ασυναγώνιστη ερμηνεία του Spacey. Είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις καλύτερες και πιο ανατρεπτικές ταινίες όλων των εποχών. Η υπόθεση μπορεί να είναι μπερδεμένη και σε ορισμένα σημεία να κουράζει με όλες αυτές τις πληροφορίες και τις λεπτομέρειες που σου δίνει, όμως στο φινάλε την απολαμβάνεις παρακολουθώντας την εξέλιξη των πραγμάτων. Το cast είναι επίσης εξαιρετικό. Από τις κορυφαίες του είδους της.

 

Image

The Others

Ημερομηνία Παραγωγής: 2001

Είδος: Drama, Horror, Mystery

Cast: Nicole Kidman, Christopher Eccleston, Fionnula Flanagan

Βαθμολογία IMDB: 7.6

 

Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο κλασικό θρίλερ εποχής και για μια πραγματικά τρομακτική ταινία. Το απομονωμένο περιβάλλον και το σπίτι-ερείπιο είναι αναπόφευκτα κλισέ αλλά ποιος νοιάζεται! Η ταινία σου κεντρίζει από νωρίς το ενδιαφέρον και καθώς η υπόθεση προχωρά αντιλαμβάνεσαι ότι μπροστά σου έχεις ένα από τα πιο ποιοτικά horror thrillers που υπάρχουν. Σε γενικές γραμμές, μπορεί η πλοκή και ο ρυθμός με τον οποίο εκτυλίσσεται η υπόθεση να είναι κάπως αργός, όμως, η τελική έκβαση και η λύση του μυστηρίου σε αποζημιώνουν και με το παραπάνω.

Advertisements

2 thoughts on “WHEN THE PLOT CHANGES -PART 1-”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s