ΠΑΡΕΛΑΣΗ: ΘΕΑΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ

  Ένταση, εκνευρισμός, δρόμοι γεμάτοι με αστυνομικά οχήματα, ομάδες ΔΙΑΣ και ΖΗΤΑ, λογομαχίες με αστυνομικούς και χιλιόμετρα από σιδερένια οδοφράγματα. Χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων…Οδοφράγματα στους δρόμους και στα πεζοδρόμια μέσα στο χώρο της παρέλασης. Χιλιόμετρα προστατευτικών για να καλυφθεί ο φόβος και το αίσθημα ανασφάλειας που μεγιστοποιείται μέσα στους ανεπαρκείς και ακατάλληλους ”άρχοντες” αυτού του τόπου. Το σκηνικό αυτό θα ταίριαζε κάλλιστα σε περιγραφή από μία πορεία διαμαρτυρίας. Είναι, όμως, το σκηνικό που εξελίχθηκε κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου!

 

 Με αυτόν τον τρόπο επέλεξαν οι κρατικοί φορείς και τα αρμόδια όργανα ασφαλείας να τιμήσουν την επέτειο του έπους του ’40. Με μια δομή, εκατέρωθεν των πλευρών της παρέλασης, σαν να ‘ταν σχεδιασμένη από την αριστοκρατία για την αριστοκρατία, οι προαναφερόμενοι ως ”άρχοντες” βρίσκονταν σε εξέδρες υπό τη δρακόντεια φύλαξη εκατοντάδων αστυνομικών (αριθμός ικανός να παρέχει αστυνομική φύλαξη σε ένα ολόκληρο χωριό) και περικυκλωμένοι από οδοφράγματα, ώστε να μη μπορεί κανείς πληβείος να χαλάσει τη δίωρη διασκέδασή τους. Όσον αφορά τους απλούς θνητούς, όπως ήταν φυσικό, η γκρίνια και ο εκνευρισμός κυριάρχησαν, αφού ήταν στριμωγμένοι, φωνές και παιδικά κλάματα ακούγονταν από παντού και οι διέξοδοι στη λεωφόρο που γινόταν η παρέλαση ήταν ελάχιστοι.

 

 Η νέα μόδα, λοιπόν, στις παρελάσεις, απαιτεί μόνο όσοι έχουν κάποιο δημόσιο αξίωμα να τις απολαμβάνουν. Οι υπόλοιποι απλά αποτελούμε μια ξεχωριστή ομάδα 2ης ή και 3ης κατηγορίας. Περιορισμένοι και μαντρωμένοι κυριολεκτικά κατά εκατοντάδες, φαινόμαστε σαν αυτό που κατά βάθος οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ταγοί της χώρας μας θεωρούν. ΠΡΟΒΑΤΑ! Για κάποιον ανεξήγητο λόγο θεωρούν ότι όσοι συμμετέχουν στην παρέλαση το κάνουν για να τιμήσουν τους ίδιους και πως είναι κάτι σαν παιχνίδι που τους ανήκει. Ας θυμούνται, όμως, ότι αυτοί που συμμετέχουν στις παρελάσεις, ανήκουν στον ίδιο περιορισμένο λαό και είναι ένα με αυτούς που στοιβάχτηκαν χθες στα κιγκλιδώματα. Εάν, λοιπόν, κάποια στιγμή αποφασίσουν να εναντιωθούν, οι πολιτικοί δε θα προλάβουν ούτε λόγο να αρθρώσουν. Οι πολίτες θα έχουν κάθε δικαίωμα να φερθούν έτσι, όσο τους φέρονται σαν ζώα.

 

 Έχουν καταφέρει να καταστήσουν τις παρελάσεις μια παρωδία, που αντί να προκαλεί γέλιο, δημιουργεί εκνευρισμό και αντιδράσεις. Οι παρελάσεις αποτελούνται από τους πολίτες και ανήκουν στο λαό και όχι στην περιορισμένη ”αριστοκρατία”. Καμία απαγόρευση δεν πρέπει να γίνει δεκτή από όλους εμάς. Αυτή η γελοιότητα, πρέπει να σταματήσει πριν φτάσουμε στο σημείο να πηγαίνουμε στην παρέλαση πληρώνοντας εισιτήριο.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι το κείμενο αυτό αποτελεί έκφραση των προσωπικών μου απόψεων και των αντιδράσεων που προσέλαβα από το μεγαλύτερο αριθμό των ανθρώπων που έτυχε να συζητήσω την 28η Οκτωβρίου. Για τυχόν καλοθελητές που θα θελήσουν να εντοπίσουν κομματικό χρωματισμό στο παραπάνω κείμενο, αναφέρω πως είναι πλήρως καθαρμένο κομματικά και αποστασιοποιημένο από πολιτικές αντιλήψεις. Άλλωστε, θεωρώ πως δε χρειάζεται κάποιος να είναι κομματικά χρωματισμένος , για να διεκδικήσει την ύψιστη ιδιότητα του πολίτη μέσα στο σύνολο, το σεβασμό, καθώς και την ισότητα που πρέπει να υπάρχει σε μια δημοκρατική πολιτεία από το λαό, για το λαό.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s