ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΚΙ ΕΣΥ ΣΤΟ MIT!

mit3

mit4

mit2

 

 

 

 

 

 

 

Εντάξει, ίσως όχι ακριβώς έτσι, εκτός κι αν βάλεις καμιά αφίσα στο δωμάτιό σου. Ο λόγος για τις πλατφόρμες open courses που προσφέρουν όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια μέσω του διαδικτύου, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Σε αυτές τις πλατφόρμες μπορείς να βρεις τα πάντα από εκπαιδευτικό υλικό: Βιντεοσκοπημένες διαλέξεις, σημειώσεις, ασκήσεις, διαφάνειες μαθημάτων, αλλά και forum συζητήσεων. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις τη σχολή και στη συνέχεια το μάθημα που σε ενδιαφέρει και τελικά να το παρακολουθήσεις σαν να είσαι μέσα στο αμφιθέατρο. Σαν μορφή επιβράβευσης – αλλά και σαν κίνητρο- τα πανεπιστήμια παρέχουν πιστοποιητικά παρακολούθησης, η λήψη των οποίων απαιτεί την επιτυχία σε ένα διαγώνισμα και την παράδοση ασκήσεων, τα οποία φυσικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

 

Είναι απίστευτα τα οφέλη που μπορεί κανείς να αποκομίσει μέσα από μια τέτοια μαθησιακή διαδικασία. Καταρχάς, έρχεται σε επαφή με γνωστικά αντικείμενα που ούτε καν προσεγγίζονται στο πανεπιστήμιο που φοιτά. Παράλληλα, κι αυτό ίσως είναι και το πιο σημαντικό: έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα μάθημα, το οποίο έχει ήδη διδαχθεί, αλλά μέσα από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά, η οποία έχει υιοθετηθεί από το εκεί πανεπιστήμιο. Τέλος, αποκτάς περισσότερες γνώσεις πάνω σε διάφορα αντικείμενα, γεγονός που σε καθιστά πιο ανταγωνιστικό στην αγορά εργασίας. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό. Αν μαθαίνεις πράγματα με μοναδικό σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση σίγουρα θα αποτύχεις. Η ουσία είναι στην ευχαρίστηση του να μαθαίνεις κάτι καινούργιο. Τέλος πάντων..

 

Πού θα βρείτε όμως αυτά τα μαθήματα; Η μεγαλύτερη πλατφόρμα, στην οποία φιλοξενούνται πάνω από 100 πανεπιστήμια και 500 διαφορετικά μαθήματα, είναι η Coursera. Η παρακολούθηση των μαθημάτων απαιτεί εγγραφή στη σελίδα. Το link της πλατφόρμας:

https://www.coursera.org/

 

Κι ένα εισαγωγικό βίντεο: Ιολογία στο Columbia

 

Ίσως προσέξατε ότι κάποια από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το MIT ή το Berkeley δε βρίσκονται στη λίστα των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων. Αυτό, γιατί αυτά τα πανεπιστήμια έχουν δημιουργήσει τις δικές τους πλατφόρμες, όπου παρέχουν δωρεάν τις εκπαιδευτικές τους υπηρεσίες. Ενδεικτικά, ορισμένα link:

http://ocw.mit.edu/index.htm

http://webcast.berkeley.edu/

 

Γραμμική Άλγεβρα στο MIT…

http://ocw.mit.edu/courses/mathematics/18-06-linear-algebra-spring-2010/video-lectures/lecture-4-factorization-into-a-lu/

…και δίκαιο στο Berkeley

http://www.youtube.com/watch?v=srVn5lQlh_o

 

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πλατφόρμα είναι η edX. Αν και συγκεντρώνει λιγότερα πανεπιστήμια σε σχέση με την Cousera, φιλοξενεί ορισμένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχει προς το παρόν αναπτυχθεί κάποια παρόμοια δράση. Παρόλα αυτά, έπειτα από φοιτητική πρωτοβουλία, δημιουργήθηκε το http://www.mynotes.gr/, ένα site, στο οποίο οι φοιτητές μπορούν να κατεβάσουν σημειώσεις των μαθημάτων που τους ενδιαφέρουν, αλλά και να μοιραστούν τις δικές τους. Δεν είναι το μοναδικό site που προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες, αλλά είναι μάλλον το πιο οργανωμένο.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα open courses δε μπορούν και δεν πρέπει να μπορούν να αντικαταστήσουν το θεσμό του πανεπιστημίου. Αναμφισβήτητα, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που συμβάλλει στη γρήγορη και εύκολη διάδοση της γνώσης σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Αλλά κάποια πράγματα, όπως οι ομαδικές εργασίες, η πολιτικοποίηση, οι συζητήσεις με τους συμφοιτητές, μια φοιτητική πρωτοβουλία για μια δράση, όπως π.χ. προβολή ταινιών στο χώρο του πανεπιστημίου, κάποια αυθόρμητα αστεία στην τάξη, τα σορτσάκια στη βιβλιοθήκη, δε μπορείς να τα ζήσεις μέσα από το δωμάτιό σου. Κι αυτό  είναι αρκετό για να συνεχίσει να υπάρχει το πανεπιστήμιο και να αποτελεί το βασικότερο πυρήνα μιας ολοκληρωμένης μόρφωσης.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s