KNEEL BEFORE YOUR GOD

Image

God of War

 

Εκδότης: Sony Computer Entertainment

Κονσόλες: PlayStation 2, PlayStation 3

Ημερομηνίες Κυκλοφορίας: 2005, 2007, 2010, 2013 (για God of War I, II, III και Ascension αντίστοιχα)

Τι να πει κανείς για αυτήν τη μυθική πραγματικά σειρά! Εμπνευσμένη από την αρχαία ελληνική μυθολογία, πρόκειται για μια πολυβραβευμένη σειρά παιχνιδιών και για το καλύτερο σε πωλήσεις action-adventure video game. Το God of War αποτελεί μια τετραλογία που σε συναρπάζει τόσο με τα εντυπωσιακά εφέ, τις αναμετρήσεις και την ευρύτερη αναπαράσταση του περιβάλλοντος και του σχεδιασμού του αρχαίου ελληνικού κόσμου όσο και με την καλοδουλεμένη πλοκή και το βάθος των χαρακτήρων. Αναμφίβολα, μια από τις πιο ωραίες και πιο αντιπροσωπευτικές σειρές παιχνιδιών για το PlayStation.

 

Σε αυτό το μικρό αφιέρωμα, αποφάσισα να αναφερθώ όσο πιο σύντομα μπορώ στην υπόθεση του κάθε τίτλου ξεχωριστά, να παραθέσω ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του τρόπου παιχνιδιού και να δώσω την ευκαιρία σε όσους δε γνωρίζουν τον τίτλο -πράγμα δύσκολο πιστεύω – να πάρουν μια γεύση από το συναρπαστικό αυτό παιχνίδι.

 

Πλοκή

Έχοντας ως ευρύτερο θέμα του την ελληνική μυθολογία, το God of War περιστρέφεται γύρω από τη ζωή ενός Σπαρτιάτη πολεμιστή, του Kratos, ενώ κάθε παιχνίδι έχει ως γενικότερο background και κίνητρο το θέμα της εκδίκησης – κάτι που συναντάται ουκ ολίγες φορές στην ελληνική μυθολογία.

Image

God of War I

Στον πρώτο τίτλο, ο Kratos ορκίζεται πίστη και υποταγή στο θεό του πολέμου, τον Άρη προκειμένου να ζήσει και να υπερασπιστεί τους συμπολεμιστές του. Έτσι, ο Άρης του δίνει τη δύναμη για να επικρατήσει των αντιπάλων του. Ο Άρης, όμως, θέλοντας να δημιουργήσει τον τέλειο στρατιώτη, παγιδεύει τον Kratos και τον κάνει να σκοτώσει την ίδια του την οικογένεια εν αγνοία του. Ωστόσο, ο Kratos μετανιωμένος και αποζητώντας εξιλέωση, απαρνιέται τον όρκο του και αρχίζει να υπηρετεί τους άλλους θεούς για να τον απαλλάξουν από τις τύψεις και τους εφιάλτες που τον βασανίζουν.

 

Δέκα χρόνια αργότερα, ο Kratos απελπισμένος καλεί τη θεά Αθηνά, που του εξηγεί ότι θα συγχωρηθεί για τις πράξεις του εφόσον σκοτώσει τον υπαίτιο, το θεό Άρη. Έτσι, ο ήρωας έπειτα από πολλές περιπέτειες και μάχες, κατορθώνει να αντιμετωπίσει και να σκοτώσει τον Άρη μόνο για να ανακαλύψει ότι οι εφιάλτες είναι ακόμα εκεί. Στην προσπάθεια του να βρει τη γαλήνη, επιχειρεί να αυτοκτονήσει, όμως διασώζεται από την Αθηνά, η οποία τον μεταφέρει στον Όλυμπο, ενώ το συμβούλιο των θεών του προσφέρει ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του μια θέση, ως νέου θεού του Πολέμου.

Image

God of War II

Στο δεύτερο τίτλο της σειράς ο Kratos ακόμη ταλαιπωρείται από τους εφιάλτες του, ενώ οι υπόλοιποι θεοί τον κατακρίνουν για τη βιαιότητά του και τις καταστροφές που προκαλεί. Καθώς παίρνει μέρος σε μια μάχη στη Ρόδο και αντιμετωπίζει τον Κολοσσό, ο ήρωας προδίδεται από τον Δία, ο οποίος εξηγεί ότι αναγκάστηκε να τον σταματήσει. Έπειτα, ο βασιλιάς των θεών δίνει μια τελευταία ευκαιρία στον Kratos, ο οποίος αρνείται και έτσι ο Δίας τον σκοτώνει.

 

Ενώ μεταφέρεται στον Κάτω Κόσμο, διασώζεται από τη Γαία, η οποία τον συμβουλεύει να βρει τις τρεις Μοίρες προκειμένου να γυρίσει το χρόνο πίσω τη στιγμή που τον πρόδωσε ο Δίας και να αλλάξει τα γεγονότα. Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, ο Kratos κατορθώνει να εντοπίσει και να σκοτώσει τις τρεις Μοίρες και επιστρέφει πίσω στο παρελθόν τη στιγμή που ο Δίας τον πρόδωσε.

 

Εκεί τραυματίζει θανάσιμα τον Δία, όμως πριν προλάβει να τον εξοντώσει μια και καλή, εμφανίζεται η Αθηνά, η οποία θυσιάζεται για να σωθεί ο Ζευς και ξεψυχώντας εξηγεί στον Kratos πως είναι ο γιος του βασιλιά των θεών και πως ο Δίας φοβόταν μήπως εκθρονιστεί από το γιο του, όπως και αυτός είχε εκθρονίσει τον πατέρα του (Κρόνος). Στο τέλος, ο Kratos ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, σώζει τους Τιτάνες και τους φέρνει στο παρόν. Αφού, ανεβαίνουν στον Όλυμπο, ο πρωταγωνιστής διακηρύσσει ότι έφερε την καταστροφή του Ολύμπου.

Image

God of War III

Το παιχνίδι ξεκινά ακριβώς εκεί οπού τελειώνει το προηγούμενο με τον Kratos, τη Γαία και τους άλλους Τιτάνες να καταφθάνουν στον Όλυμπο. Σε αυτό το σημείο, ο Ποσειδώνας επιχειρεί να τους απωθήσει, αλλά εξοντώνεται από τις συνδυασμένες προσπάθειες του Kratos και της Γαίας, η οποία προδίδει τον Kratos και τον αφήνει να πέσει στον Κάτω Κόσμο. Εκεί δέχεται τις συμβουλές της Αθηνάς, που του εξηγεί πώς να σκοτώσει τον Δία. Έπειτα, αντιμετωπίζει τον Άδη, τον σκοτώνει και κατορθώνει να ξεφύγει από το βασίλειό του.

 

Έπειτα, ο Kratos ταξιδεύει στην Ολυμπία, όπου βρίσκει τραυματισμένη τη Γαία να του ζητά βοήθεια, αλλά την αγνοεί και συνεχίζει την πορεία του. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, έρχεται αντιμέτωπος και κατατροπώνει διάφορους τρομερούς αντιπάλους συμπεριλαμβανομένου του Ηρακλή, του Περσέα, του θεού Ήλιου, του Ερμή, του Κρόνου, του Ηφαίστου και της Ήρας.

 

Στο τέλος, καταλήγει να αντιμετωπίζει όχι μόνο τον Δία αλλά και την Γαία, η οποία προσπαθεί να εξοντώσει και τους δυο. Έπειτα από μια εντυπωσιακή μονομαχία με τον βασιλιά των θεών, ο Kratos κατορθώνει να σκοτώσει τους δυο αντιπάλους του.

Έπειτα, η θεά Αθηνά επανεμφανίζεται ζητώντας από τον ήρωα το περιεχόμενο του κουτιού της Πανδώρας (το οποίο είχε ανοίξει ο Kratos στο πρώτο τίτλο). Όμως, εκείνος αρνείται και θυσιάζεται προκειμένου να απελευθερωθεί το περιεχόμενο – που δεν είναι άλλο από την ελπίδα – σε όλη την ανθρωπότητα. Στη συνέχεια, η Αθηνά εξοργισμένη λέει στον Kratos ότι την απογοήτευσε και ενώ εκείνος δείχνει πως ξεψυχά, η θεά αποχωρεί.

 

Σε μια τελική σκηνή, μια λωρίδα αίματος φαίνεται να φεύγει μακριά από τη Blade of Olympus (το όπλο του Kratos), αφήνοντας το μέλλον του πρωταγωνιστή αβέβαιο.

Image

God of War Ascension

Ο συγκεκριμένος τίτλος είναι prequel, δηλαδή προηγείται χρονικά των τριών προηγούμενων παιχνιδιών. Η υπόθεση αυτήν τη φορά περιστρέφεται γύρω από την τιμωρία του Kratos, επειδή έσπασε τον όρκο υποταγής και υπακοής που είχε δώσει στο θεό Άρη. Για αυτή του την πράξη, λοιπόν, ο Kratos φυλακίστηκε και φρουρούταν από τις τρεις Ερινύες (Alecto, Megaera, Tisiphone), τις θεότητες της τιμής, της δικαιοσύνης και κυρίως της τιμωρίας.

 

Ερχόμενοι στο τώρα, ο Kratos καταφέρνει να δραπετεύσει και να ξεφύγει από τις Ερινύες. Τότε, η ιστορία γυρνά πίσω, τρεις εβδομάδες πριν από τη φυλάκιση του ήρωα, όπου μαθαίνουμε ότι ο Kratos γνώρισε τον Όρκο, γιο του Άρη. Εκεί, ο πρωταγωνιστής ανακαλύπτει το γεγονός ότι ο Άρης σχεδίαζε να επιτεθεί στον Όλυμπο και να εκθρονίσει τον Δία και για αυτό χρειαζόταν ένα τέλειο πολεμιστή, ο οποίος θα τον βοηθούσε στην υλοποίηση του σχεδίου του – ένα πολεμιστή που βρήκε στο πρόσωπο του Kratos.

 

Μια εβδομάδα μετά, ο Kratos ταξιδεύει στην Δήλο, όπου και δέχεται επίθεση από τις τρεις Ερινύες, αλλά διασώζεται τελικά από τον Όρκο, ο οποίος τον φυγαδεύει και ξεφεύγουν.

Ερχόμενοι ξανά στο τώρα, ο Kratos κυνηγά τις Ερινύες και φτάνει στο δωμάτιο της Alecto – μητέρας του Όρκου -, αντιμετωπίζει και σκοτώνει τελικά την Alecto μαζί με την αδερφή της, Tisiphone.

 

Γυρνώντας στην Σπάρτη, ο ήρωας συναντά τον Όρκο, που του ζητά να τον απελευθερώσει, σκοτώνοντάς τον. Αναγκασμένος ο Kratos τον σκοτώνει και έπειτα βλέπει τους πρώτους από τους πολλούς εφιάλτες που πρόκειται να βιώσει σε όλη τη διάρκεια της σειράς, ενώ παράλληλα συνειδητοποιεί ότι ο δρόμος για εξιλέωση περνά μέσα από την αδιάκοπη προσφορά και υπηρεσία του στον Όλυμπο και στους θεούς του.

 

Gameplay

Κάθε παιχνίδι παρουσιάζεται μέσα από την προοπτική τρίτου προσώπου, ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται μια προοπτική πρώτου προσώπου στο God of War III και έπειτα στο Ascension.

Όλοι οι τίτλοι χαρακτηρίζονται από ένα μείγμα μαχών, platforming και puzzle gaming, καθώς ο παίκτης μέσω του Kratos καλείται να εξερευνήσει χώρους, να λύσει γρίφους προκειμένου να προχωρήσει στην πλοκή και φυσικά να κατατροπώσει φοβερούς αντιπάλους.

Image

Τα κύρια όπλα του Kratos, καθ ‘όλη τη διάρκεια της σειράς, είναι ένα ζευγάρι διπλών αλυσιδωτών λεπίδων. Άλλα όπλα μπορούν να αποκτηθούν στη ροή του παιχνιδιού. Η μαγεία, επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να δημιουργήσει εντυπωσιακά combos και να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στους αντιπάλους. Κάποιες από τις μαγικές αυτές ικανότητες που μπορεί να αποκτήσει ο Kratos κατά τη διάρκεια της σειράς είναι το Medusa’s Gaze που παραλύει και ακινητοποιεί τους εχθρούς, το Lightning of Zeus που προκαλεί ζημιά στους αντιπάλους με ηλεκτροπληξία, το Ice of Poseidon που παγώνει και καθηλώνει τους εχθρούς. Το God of War ΙΙΙ διαφέρει, καθώς αντί για ικανότητες σου προσφέρει τη δυνατότητα να διαλέξεις ανάμεσα σε όπλα τα οποία έχουν το καθένα τη δική του ξεχωριστή μαγεία.

Image

Σχετικά με το σύστημα μάχης, η σειρά στηρίζεται σε combo επιθέσεις και περιλαμβάνει ακόμη το λεγόμενο quick time event (QTE), το οποίο ενεργοποιείται όταν ένας αντίπαλος έχει αποδυναμωθεί αρκετά. Κατά τη διάρκεια αυτού του είδους αυτόματης εφόρμησης και φινάλε της μάχης, ο παίκτης έχει περιορισμένο έλεγχο του ήρωα – σε περίπτωση επιτυχίας της ακολουθίας των επιθέσεων από τον Kratos, ο εχθρός κατατροπώνεται, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας, ο πρωταγωνιστής δέχεται ζημιά.

 

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο παίκτης μπορεί να συλλέξει Relics, τα οποία είναι απαραίτητα για την πρόοδο του παιχνιδιού (όπως για παράδειγμα η Τρίαινα του Ποσειδώνα, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον Kratos να κολυμπά για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάτω από το νερό). Ο Kratos έχει ακόμη την ικανότητα να καθίσταται άτρωτος για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα να μεγιστοποιεί την επιθετική του δύναμη. Αυτή η ικανότητα απαντάται με διαφορετικές ονομασίες κατά τη διάρκεια της σειράς (Rage of the Gods, Rage of the Titans, Rage of Sparta). Η συγκεκριμένη ικανότητα επαναφορτίζεται κάθε φορά που ο ήρωας κατατροπώνει αντιπάλους και συλλέγει ορισμένα orbs.

Image

Επίσης, ο παίκτης μπορεί να μαζέψει Gorgon Eyes και Phoenix Feathers, τα οποία βρίσκονται μέσα σε σεντούκια. Τα πρώτα βελτιώνουν τη ζωή του ήρωα, ενώ τα δεύτερα μεγαλώνουν τη μαγεία του. Στα σεντούκια, επίσης, μπορεί να βρεθούν πράσινα, μπλε και κόκκινα orbs. Τα πράσινα αναπληρώνουν την υγεία του ήρωα, τα μπλε τη μαγεία του, ενώ τα κόκκινα προσφέρουν Experience Points, που με τη σειρά τους ξεκλειδώνουν διάφορα όπλα και μαγικές ικανότητες, πιο ισχυρές επιθέσεις και combos και αναπληρώνουν το Rage Meter του ήρωα.

 

Ειδικότερα, στο God of War III, ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να συλλέξει και τα αποκαλούμενα Minotaur Horns, τα οποία αυξάνουν το Items Meter. Το Items Meter δεν είναι τίποτα άλλο από το μετρητή που σου επιτρέπει τη χρήση δευτερευόντων όπλων, όπως για παράδειγμα του Apollo’s Bow.

Image

Το God of War: Ascension είναι ο πρώτος και μοναδικός τίτλος στη σειρά που περιλαμβάνει online multiplayer, είτε ανταγωνιστικό (player vs player), είτε συνεργατικό. Οι παίκτες διαλέγουν αν θα πουλήσουν την ψυχή τους στον Δία, στον Ποσειδώνα, στον Άρη ή στον Άδη, αποκτώντας έτσι διαφορετικό attribute με ξεχωριστές δυνάμεις και ικανότητες, διαφορετικά όπλα και πανοπλίες.

 

Επί της ουσίας…

…ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που κυκλοφορούν για το PlayStation! Η υπόθεση είναι προσεγμένη, ενώ ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται και τοποθετείται ο badass χαρακτήρας του κεντρικού ήρωα μέσα στην ελληνική μυθολογία είναι μοναδικός. Ο ίδιος ο Kratos, αναγκασμένος να φέρει τις στάχτες της οικογένειάς του – οικογένειας που ο εξαπατημένος ήρωας σκότωσε –  στο δέρμα του, λειτουργώντας έτσι ως απόλυτη υπενθύμιση της αποτρόπαιης πράξης του και του αγώνα του για εκδίκηση και εξιλέωση, κατορθώνει να σε κερδίσει και να σου δημιουργήσει την επιθυμία να δεις πού θα καταλήξει η ιστορία του.

 

Ολόκληρος ο κόσμος μέσα στον οποίο δρα ο πρωταγωνιστής είναι εξαιρετικά σχεδιασμένος και καταφέρνει να σε εγκλιματίσει, ενώ τα final bosses και οι μάχες μεταξύ τους είναι επικές – με εξαίρεση, ίσως, τις Ερινύες (Furies), οι οποίες όχι πως δεν είναι καλές ως main villains, απλά σε σύγκριση με τα προηγούμενα bosses (Άρης, Δίας), δεν καταφέρνουν να πείσουν τόσο πολύ λόγω του χαμηλότερου status τους.

 

Κλείνοντας, πρέπει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη σειρά τίτλων δεν αποτελεί μόνο ένα πολυβραβευμένο και αναγνωρισμένο παγκοσμίως εγχείρημα, αλλά και ένα franchise που λειτούργησε καταλυτικά εκτινάσσοντας και απογειώνοντας την πορεία της κονσόλας του PlayStation, καθώς αποτέλεσε και αποτελεί ορόσημο, ένα από τα πιο δημοφιλή, καλοδουλεμένα και αγαπητά παιχνίδια σε όλη την ιστορία του gaming.

Image

God of War Ascension Trailer (Απλό, λιτό, τέλειο)

 

God of War Ascension Kratos Magic (Μια μικρή γεύση από τη “μαγεία” του ήρωα)

Advertisements

One thought on “KNEEL BEFORE YOUR GOD”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s