HUMANITY’S ONLY HOPE

Image

The Last of Us

Το δεύτερο καλύτερο σε πωλήσεις παιχνίδι για το 2013 (μετά τον πέμπτο τίτλο της σειράς-θρύλο Grand Theft Auto), όπως επίσης και το ταχύτερο σε πωλήσεις παιχνίδι για το PlayStation 3, πουλώντας 3.4 εκατομμύρια αντίτυπα στις τρεις πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας του!

 

Εκδότης: Sony Computer Entertainment

Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 2013

Είδος: Action Adventure, Survival Horror

Κονσόλες: PlayStation 3

 

Η υπόθεση: Το The Last Of Us εξελίσσεται στην Αμερική του 2033, 20 χρόνια μετά το ξέσπασμα ενός θανατηφόρου ιού, του Cordyceps (παρασιτικός μύκητας). Αυτός ο ιός έχει την ικανότητα να μεταλλάσει τους ανθρώπους μετά από 48 ώρες σε ζόμπι. Ο στρατός έλαβε δράση, φρουρώντας διάφορες προστατευόμενες περιοχές και επιβάλλοντας αυστηρούς κανονισμούς. Ο Joel, ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού, είναι ένας λαθρέμπορος, που η δουλειά του είναι να μεταφέρει κάθε είδους αγαθά μέσα και έξω από τις προστατευόμενες περιοχές, με το ανάλογο ρίσκο και αντίτιμο. Αυτήν τη φορά όμως, αυτό που πρέπει να μεταφέρει δεν είναι αγαθό, αλλά ένα 14χρονο κορίτσι, την Ellie που πιστεύεται πως έχει το κλειδί για την καταπολέμηση του ιού και για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Όλο το παιχνίδι περιστρέφεται γύρω από το ταξίδι των δυο αυτών ηρώων και τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την επιβίωσή τους.

 

Gameplay

Ο τίτλος παρουσιάζεται μέσα από την προοπτική τρίτου προσώπου.

Ο παίκτης παίρνει τον έλεγχο του Joel, ενώ η Ellie καθοδηγείται από ένα σύστημα AI (Artificial Intelligence). Αργότερα, στη ροή του παιχνιδιού, ο παίκτης μπορεί να αλλάξει ανάμεσα στους δυο ήρωες.

Το παιχνίδι περιλαμβάνει αναμετρήσεις με όπλα, μάχη σώμα με σώμα και ένα σύστημα άμυνας/προστασίας χωρίς προκαθορισμένες θέσεις που να εξασφαλίζουν τη ζωή των παικτών. Αντίθετα, ο παίκτης μπορεί να καλυφθεί ή να κρυφτεί στεκούμενος πίσω από οποιοδήποτε αντικείμενο, το οποίο θα του προσέφερε σε πραγματικές συνθήκες προστασία, κάτι που καθιστά βέβαια το παιχνίδι πιο δύσκολο, αλλά το κάνει ακόμη πιο ρεαλιστικό.

Image

Ο παίκτης μάχεται τόσο με τους Infected (οι μολυσμένοι από τον ιό) όσο και με τους Survivors (επιζώντες που δεν είναι μολυσμένοι, αλλά διάκεινται εχθρικά απέναντι στους δυο πρωταγωνιστές). Ένα χαρακτηριστικό του τρόπου παιχνιδιού αποτελεί και το λεγόμενο ‘’dynamic stealth’’, το οποίο επιτρέπει στον παίκτη πολλούς διαφορετικούς τρόπους στρατηγικών και τεχνικών κάθε φορά που αυτός εισέρχεται σε μια νέα κατάσταση. Ανάλογα με την επιλογή του και με το τι θα αποφασίσει να κάνει, οι αντίπαλοι προσαρμόζονται και αντιδρούν διαφορετικά σε κάθε περίπτωση.

Image

Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους, ο Joel και η Ellie μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορα όπλα εξ αποστάσεως και εξ επαφής για να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς τους και να προχωρήσουν στο παιχνίδι. Η πληθώρα του οπλοστασίου τους περιλαμβάνει καραμπίνα, τόξο, πολυβόλο, flamethrower, πιστόλι, revolver, κοντόκαννη καραμπίνα κ.α. Το ευρύτερο περιβάλλον, επίσης, προσφέρει όπλα, όπως μεταλλικούς σωλήνες, ρόπαλα, ματσέτες, τσεκούρια κ.α. Τέλος, ο πρωταγωνιστής μπορεί ακόμη να συλλέξει μπουκάλια ή τούβλα προκειμένου να προκαλέσει κάποιον αντιπερισπασμό ή απλώς να επιτεθεί με αυτά.

Image

Πέρα από τα όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πρωταγωνιστής, το παιχνίδι διαθέτει και ένα σύστημα crafting. Με βάση αυτό, ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει υλικά που έχει στη διάθεσή του, προκείμενου να φτιάξει αυτοσχέδια όπλα. Για παράδειγμα, συλλέγοντας μπουκάλι με αλκοόλ, πετσέτες και σπασμένα ξυραφάκια, ο ήρωας μπορεί να δημιουργήσει αυτοσχέδιες Molotov. Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του συστήματος αυτού συνιστά και το γεγονός ότι είναι real-time, πράγμα που σημαίνει πως όταν ο παίκτης καταφεύγει σε αυτό πρέπει να λειτουργεί γρήγορα και αποφασιστικά, καθώς ο χρόνος δεν “παγώνει” και ο ήρωας μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένος σε ενδεχόμενη επίθεση.

Image

Εκτός από τις μάχες, το The Last of Us δίνει έμφαση και στην εξερεύνηση του ευρύτερου περιβάλλοντος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον παίκτη να ψάξει και να βρει τυχόν διαθέσιμους πόρους που θα μπορούσε να αξιοποιήσει, αλλά και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως σημειώσεις, αφίσες, χάρτες κ.α., τα οποία παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για το εκάστοτε τρέχων περιβάλλον και για τους “κατοίκους” του. Ο παίκτης καλείται, ακόμη, να ανταποκριθεί και να βρει λύση σε διάφορα πρακτικά θέματα και προβλήματα, όπως να βρει σκάλες ή κάδους προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει ως βήμα για να προσεγγίσει υψηλότερα σημεία, να βρει τρόπο να περάσει την Ellie (που δεν κολυμπά) πάνω από κάποιο σημείο με νερό κ.α.

 

Αναφορικά με το ΑΙ system (Balance of Power), οι καινοτομίες είναι εξαιρετικές. Το νέο αυτό σύστημα επιτρέπει στους εχθρούς να καλυφθούν εφόσον αποκτήσουν οπτική επαφή με τους ήρωες, να καλέσουν σε βοήθεια όταν δυσκολευτούν, αλλά ακόμη και να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες των πρωταγωνιστών προκειμένου να επωφεληθούν και να τους εξοντώσουν. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που τα πυρομαχικά τους Joel εξαντληθούν, οι αντίπαλοι το αντιλαμβάνονται και σπεύδουν πιο γρήγορα προς το μέρος του κ.α. Έτσι, οι αντιδράσεις των χαρακτήρων γίνονται πιο αληθινές, ενώ το gameplay πιο πειστικό.

 

Το παιχνίδι διαθέτει και δυνατότητα για multiplayer, όπου και εκεί δίνεται έμφαση στο στοιχείο της επιβίωσης, αλλά και της ανάπτυξης της εκάστοτε φατρίας (Clan).

Image

Επί της ουσίας…

… ένας εξαιρετικά ολοκληρωμένος και καλοστημένος τίτλος. Η προσεγμένη πλοκή, η απόδοση των φωνών των ηρώων, τα ηχητικά εφέ, η απεικόνιση των πρωταγωνιστών, ο σχεδιασμός των επιπέδων, η γενικότερη αισθητική του παιχνιδιού αποτελούν μόνο μερικά από τα θετικά του εν λόγω τίτλου. Ένα, επίσης δυνατό σημείο αποτελεί και ο τρόπος παιχνιδιού όπου εκεί οι καινοτομίες και οι πρωτοτυπίες εντυπωσιάζουν και κερδίζουν από την αρχή κιόλας τον παίκτη. Ο τίτλος κατορθώνει επιτυχώς να σου δώσει την αίσθηση πως είσαι κυνηγημένος μέσα σε μια εμπόλεμη ζώνη, μη ξέροντας ποιον να εμπιστευτείς και πώς να επιβιώσεις.  Απίστευτα ατμοσφαιρικό και ρεαλιστικό, καταφέρνει να πείσει και τον πιο απαιτητικό gamer. Αναμφίβολα, το The Last of Us αποτελεί ένα από τα πιο ποιοτικά και συναρπαστικά παιχνίδια για το 2013!

Image

 

Gameplay Trailer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s