20 ΚΑΛΟΦΤΙΑΓΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ – ΜΕΡΟΣ 1

Εκατοντάδες ταινίες βγαίνουν κάθε χρόνο στις κινηματογραφικές αίθουσες. Άλλες από αυτές γίνονται blockbuster, άλλες δέχονται την απόλυτη αρνητική  κριτική, ενώ άλλες περνάνε εντελώς απαρατήρητες σαν να μην ΒΓΗΚΑΝ ποτέ. Σαν ταινιόφιλος  και μετά από όσες συζητήσεις έτυχε να είμαι παρόν, πιστεύω πως μία ταινία ανεξαιρέτως είδους μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό παράδειγμα τέχνης. Χωρίς καμία σημασία, δηλαδή, αν πρόκειται για ταινία εποχής, επιστημονικής φαντασίας, μυστηρίου κ.τ.λ., μια καλοφτιαγμένη ταινία μπορεί να κυριεύσει το θεατή και να τον καθηλώσει για το μαγευτικό αυτό δίωρο. Να επιτύχει το απόλυτο αίσθημα της ψευδαίσθησης, το αίσθημα εκείνο του να μη θες να τελειώσει η ταινία και παράλληλα να νιώθεις ότι αυτό που βλέπεις είναι κάτι παραπάνω από πλάνα που εναλλάσσονται. Μια καλοφτιαγμένη ταινία σε μεταφέρει στο χρόνο, το χώρο, σε κάνει να λατρεύεις τους ήρωες , να μισείς πολλούς από αυτούς, να κερδίζεις σε γνώσεις και εμπειρίες, να διασκεδάζεις  και το σημαντικότερο να ταυτίζεσαι με αυτά τα φανταστικά πρόσωπα. Μέσα από το πάθος, την υποκριτική και την υπέροχη – δυσνόητη πολλές φορές – πλοκή, το άτομο ακολουθεί τον ήρωά του, πώς οδηγείται στην ακμή του, έπειτα ξανά στην παρακμή και το πάθος και όλα αυτά σε ένα κρεσέντο εντάσεων, συγκρούσεων και ανατροπών. Σε αυτήν την ταύτιση, το συνδυασμό του πάθους και του λάθους βασίστηκε και η ανώτερη μορφή δράματος που υπήρξε ποτέ. Το δράμα των κλασικών χρόνων. Σε καμία περίπτωση δε θα συγκρίναμε την ανώτερη όλων αρχαιοελληνική τραγωδία, απλά οι ταινίες σκοπίμως ή όχι είναι φανερό πως βασίζονται στα στοιχεία αυτά. Υπάρχουν ορισμένες ταινίες στις οποίες νιώθει κανείς πως παράλληλα με την πλοκή παίζει πίσω της σε ορισμένα σημεία, μια έντονη γρήγορη επιβλητική μουσική που εγείρει τις αισθήσεις σε κάνει να αγωνιάς, να θες να ορμίσεις στο κινηματογραφικό πανί και να συμμετάσχεις στο φανταστικό αυτό κόσμο που ζωγραφίζεται μπροστά σου. Η ώρα περνά, η πλοκή αναπτύσσεται και αντί να κουράζεσαι μια δύναμη σε κρατά προσηλωμένο , καρφωμένο βαθιά στην πολυθρόνα σου, με τις κόρες των ματιών σου να διαστέλλονται  και να παρακολουθούν τις σκηνές που τρέχουν και μπλέκονται όλο και πιο πολύ μπροστά σου.

 

Η ένταση… Καθαρή! Δε μιλάμε για τη φτηνή και εύκολη ένταση που κυριαρχεί στις κλασικές αμερικανιές και βασίζεται στα πιστολίδια και τις εκρήξεις που σε κάνουν να τυφλώνεσαι και να μη μπορείς να κοιτάξεις την οθόνη σου.Είναι η εκπληκτική εκείνη ένταση που προέρχεται από το αβέβαιο, που φοβίζει το θεατή και τον κρατά σε εγρήγορση για το ποια θα είναι η κατάληξη.

 

Το πάθος… Παρατηρείς τον πρωταγωνιστή  να νιώθει ολοκληρωμένος και αισθάνεται σε κάθε κύτταρό του, την απόλυτη ευτυχία. Στο επόμενο λεπτό ο πόνος, η μελαγχολία, το αδιέξοδο και η θλίψη τον κυριεύουν και πνίγουν ολόκληρη την ύπαρξή του. Αυτό το υπέροχο και δύσκολα επιτεύξιμο στοιχείο το χαρίζουν απλόχερα μόνο οι καλοφτιαγμένες ταινίες.

 

Όλα αυτά αποτελούν τη βάση για να γίνει μια ταινία αγαπημένη σου. Έτσι, λοιπόν, στη συνέχεια θα παρουσιάσω κάποιες ταινίες που θεωρώ αριστουργήματα για διαφορετικούς μεταξύ τους λόγους. Να σημειωθεί εδώ, ότι αυτή αποτελεί μια  σύντομη λίστα των ταινιών, καθώς θα ήταν αδύνατο να συμπεριληφθούν όλες. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τις 10 πρώτες!

 

32-scarfaceScarface (1983)

Ένα όνομα σε αυτή την περίπτωση είναι αρκετό για να προκαλέσει συγκίνηση και ρίγος…Τόνι Μοντάνα. Η ιστορία ενός Κουβανού πολιτικού πρόσφυγα που μπαίνει στους βρώμικους χώρους της διακίνησης ναρκωτικών στην Αμερική του ’60, είναι σίγουρο πως θα χαρίσει στο θεατή ένα ενδιαφέρον, συναρπαστικό και γεμάτο ανατροπές δίωρο.  Η ταινία δεν είναι απλώς μια καταγραφή της ζωής του Τόνι. Στην προσπάθειά του να αναρριχηθεί στην πυραμίδα των ναρκωτικών, ο Μοντάνα σκοτώνει, έρχεται αντιμέτωπος με μεγάλα κεφάλια του χώρου, και καταφέρνει να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού.  Η αθανασία του ανήκει. Είναι πλέον ο θεός!Η απόλυτη δύναμη, αθάνατη με τεράστια περιουσία και τους πάντες να υποκλίνονται στο πέρασμά του! Βρίσκεται στην απόλυτη ακμή του! Ωστόσο, κοντά στο ζενίθ πάντα βρίσκεται και το ναδίρ. Η πτώση δεν αργεί να έρθει με τον Μοντάνα να μη μπορεί να διαχειριστεί την εξουσία που βρίσκεται στα χέρια του. Πολλά μέτωπα ανοίγουν γύρω του και αυτός αδύναμος να τα πολεμήσει οδηγείται στην κατάχρηση κοκαΐνης και ποτού, καταστρέφει την οικογένειά του μέχρι που στο τέλος έρχεται αντιμέτωπος με ένα μεγάλο καρτέλ. Το Τέλος βρίσκεται κοντά…Το καρτέλ – όπως κανένα καρτέλ δεν αστειεύεται – στρέφεται εναντίον του. Ο Μοντάνα ακολουθεί την κλασική πορεία. Άνοδος, ακμή, παρακμή. Σε αυτήν ακριβώς παρατηρείται η ικανότητα του σεναριογράφου και το σκηνοθέτου, όπου καταφέρνει να παρουσιάσει με απολυτή ακρίβεια την πορεία αυτή και να καθηλώσει το θεατή.

 

 

amadeus_ver2 Amadeus (1984)

Πώς τα πάτε με τη μουσική; Εντελώς άσχετος με τη μουσική (ο γράφων), η ταινία αυτή με συγκίνησε απόλυτα και με κράτησε για 3 ώρες καθηλωμένο μπροστά από την οθόνη.  Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ! Η ιδιοφυΐα  που στιγμάτισε την κλασική μουσική μπροστά στις οθόνες  μας. Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή του μεγάλου κλασικού συνθέτη παράλληλα με τη ζωή ενός άλλου γνωστού συνθέτη της εποχής, του Αντόνιο Σαλιέρι που για πολλά χρόνια πιστευόταν πως ήταν αυτός που λόγω ζήλιας σκότωσε τον Μότσαρτ. Οι ζωές των δυο αντρών μπλέκονται, η δημιουργία εντείνεται, το γενικότερο πλαίσιο της εποχής βγαίνει στο πανί και όλα αυτά τα συνοδεύουν οι απόλυτες μουσικές του σπουδαίου συνθέτη Μότσαρτ.

 

 

Anonymous (2011)

Ήταν ο Σαίξπηρ απατεώνας; Αυτή η απορία δεσπόζει στην αφίσα της ταινίας “Anonymous” και μας δίνει μια διαφορετική εκδοχή για τη ζωή της μεγαλύτερης Βρετανικής πένας που έζησε ποτέ. Στην ταινία αυτή, δε θα παρακολουθήσετε μια στεγνή βιογραφία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Τουναντίον, αν και υπάρχουν ρεαλιστικά στοιχεία και πληροφορίες, ο σεναριογράφος προσπαθεί να μας προβληματίσει μήπως τελικά ο πασίγνωστος συγγραφέας δεν ήταν αυτό που πιστεύεται;Και αν όχι, τότε ποιος έγραψε μερικά από τα σπουδαιότερα έργα στην ιστορία της λογοτεχνίας;

 

 

 

sherlock_holmes_poster05Sherlock Holmes (2009)

 

sherlock_holmes_a_game_of_shadows_ver17Sherlock Homles: A game of Shadows (2011)                

Ο δαιμόνιος Σέρλοκ Χόλμς στη μεγάλη οθόνη! Οι δύο αυτές ταινίες, ακόμη και αν δεν είστε λάτρεις των αστυνομικών μυθιστορημάτων θα καταφέρουν να σας συναρπάσουν και να σας ταξιδέψουν στην Αγγλία και την Γαλλία του 19ου αιώνα. Μυστήριο, γρήγορη πλοκή, υπέροχα σκηνικά, ένταση, σενάριο με δυνατές βάσεις και έναν Robert D. Junior να μας θυμίζει το λόγο που λατρεύουμε την τρέλα του!

 

 

SKY_INTL_QUAD_ON_LI5D0C002_s

Skyfall (2012)

Οι φανς του James Bond είναι εκατομμύρια ανά τον κόσμο. Αυτή η ταινία, λοιπόν, κατάφερε να τους αυξήσει ακόμη περισσότερο. Ο πράκτορας 007 μεγάλωσε! Όπως είναι φυσικό, οι ικανότητές του τίθενται εν αμφιβόλω. Η όλη ταινία, κατά την προσωπική μου άποψη, βασίζεται στο ζήτημα της ηλικίας που αντιμετωπίζει ο πράκτορας. Δηλαδή, στην πορεία του προς την απόσυρση με τιμές και από την άλλη πλευρά, στην προσπάθειά του να γίνει ακόμη καλύτερος και να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του για να μείνει στο κατασκοπικό και όχι μόνο παιχνίδι. Κλασική ταινία  James Bond με γρήγορη δράση, καλό σενάριο και δυνατή σκηνοθεσία.

 

 

new-great-gatsby-posterThe Great Gatsby (2013)

Τι συμβαίνει όταν βάζεις έναν από τους καλύτερους άνδρες ηθοποιούς σε μία μεγάλη παραγωγή;Μα φυσικά το “Gatsby”! Η ταινία βασίζεται στο πολύ γνωστό βιβλίο του  F.Sott Fitzgerald. Με την προβολή της ταινίας ένα τεράστιο κοινό ξεσηκώθηκε. Το ήδη γνωστό βιβλίο άρχισε πλέον να διαβάζεται ακόμη περισσότερο, ενώ οι αίθουσες γέμιζαν για να παρακολουθήσουν, ακόμη και για δεύτερη και τρίτη φορά, το φαντασμαγορικό υπερθέαμα που παρουσιάζει τη ζωή του δισεκατομμυριούχου Carl Gatsby. Η πλοκή είναι εξαιρετική, τα σκηνικά τόσο καλοφτιαγμένα που σε μεταφέρουν εύκολα στο κλίμα της Αμερικής του ‘20 , οι ερμηνείες τόσο ρεαλιστικές, ενώ οι μουσικές διασκευές από πολύ γνωστά κομμάτια σε μαγεύουν και σε κάνουν να νοσταλγείς και να ζηλεύεις πολλά από εκείνη την περίοδο. Μια ταινία κάτι παραπάνω από Θαύμα!

 

 

InceptionPoster3WBHDInception (2010)

Όνειρο μέσα σε όνειρο μέσα σε όνειρο… Πώς σας φαίνεται κάτι τέτοιο; Λογικό η εντελώς παρανοϊκό; Λογικό ή μη, το καταπληκτικό inception διεισδύει στο χώρο του ονείρου  και μας δυσκολεύει αρκετά μέχρι να αντιληφθούμε την πλοκή και την όλη διαδικασία. Μόλις, όμως, μπούμε στο νόημα θα νιώθουμε και οι ίδιοι βλέποντάς την πως είμαστε σε ένα συναρπαστικό όνειρο από το οποίο δε θα θέλουμε να ξυπνήσουμε.

 

 

kill_bill_02

Kill Bill  vol 1, vol 2 (2003, 2004)

Τι θα μπορούσε να γράψει κανείς γι’ αυτήν την ταινία. Σενάριο, πλοκή, δράση, μουσικά κομμάτια, εφέ και όλα αυτά από τον μοναδικό Quentin Tarantino. Στην ταινία παρακολουθούμε την ματωμένη νύφη να ζητά εκδίκηση και να σπέρνει το θάνατο και τον πανικό στους εχθρούς της. Άλλοι από αυτούς τη μισούν, άλλοι τη σέβονται και άλλοι κάποτε την αγάπησαν. Ένα είναι σίγουρο πάντως για το θεατή, ότι θα τη λατρέψει και θα μείνει εκστασιασμένος μέχρι το τέλος των δύο υπέροχων ταινιών.

 

 

zero-dark-thirty-releases-a-uk-poster-121641-00-1000-100 Zero Dark Thirty (2012)

Ο Μπίν Λάντεν υπήρξε ένα από τα πιο καταζητούμενα πρόσωπα στο κόσμο. Για χρόνια μετά το διπλό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, η αμερικανική κυβέρνηση είχε εξαπολύσει ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό για να συλλάβει τον αρχηγό της Αλ Κάιντα και το νούμερο ένα εχθρό των Η.Π.Α. Το Zero Dark Thirty πραγματεύεται με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο την ιστορία αυτή μέχρι τον εντοπισμό και τη δολοφονία του Οσάμα μέσα στο σπίτι του στο Πακιστάν από τις αμερικανικές δυνάμεις. Η ταινία δίνει πολλές πληροφορίες για την υπόθεση, ενώ βασίζεται στην ένταση, η οποία κορυφώνεται στο τέλος της ταινίας, όπου το άγχος σε κυριεύει και κοντεύεις να μπεις στην οθόνη ακόμη και αν το τέλος είναι γνωστό.

 

 

django-unchained-final-american-movie-posterDjango : Unchained (2012)

Μία ταινία με ηθοποιούς, όπως ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο Κρίστοφ Βάλτς και ο Τζέιμι Φόξ κάτω από τις σκηνοθετικές και σεναριακές οδηγίες του Ταραντίνο και με μία μνημειώδη μουσική να καλύπτει τέλεια τα καταλληλότερα κομμάτια της δράσης, δε θα μπορούσε να προκύψει κάτι λιγότερο από ένα αριστούργημα. Ο Ταραντίνο κρατάει κλειστά τα αυτιά του στις κακές γλώσσες που κατακρίνουν το έργο του και  κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να μας συγκλονίζει!

Advertisements

4 thoughts on “20 ΚΑΛΟΦΤΙΑΓΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ – ΜΕΡΟΣ 1”

  1. Αγαπητέ Public, θα ήθελα να δω review για τις ταινίες: Shawshank Redemption,Training Day,
    The Departed, The Gangs of New York, The Godfather, Wall Street. Για αρχή.

  2. Θα συμφωνήσω σε πολλές απο τις ταινίες που αναφέρατε. Οι περισσότερες απο αυτές είναι ήδη στο 2ο μέρος που ετοιμάζεται.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s