ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

Στη ζωή κάθε ανθρώπου έρχεται η στιγμή που αισθάνεται την ανάγκη να κατανοήσει και να πλησιάσει τις βαθύτερες πτυχές του εαυτού του. Ποιος είναι, ποιες είναι οι καταβολές του, ποιος ο σκοπός του και πώς θα ολοκληρωθεί σαν άτομο. Αυτό που οι αρχαίοι σοφοί αποκαλούσαν «Γνώθι σ’αυτόν». Την υπέρτατη, δηλαδή, αρετή.

Το ταξίδι αυτό της αυτογνωσίας και της αυτοκριτικής φαίνεται πως έφτασε τελικά και για το δικό μας έθνος. 200 χρόνια σχεδόν μετά την αναγνώριση της Ελλάδας ως ανεξάρτητο κράτος, η χώρα μας δείχνει να “πλέει” ακόμη στα χαμένα. Μια χώρα προσαρμοσμένη κακήν κακώς σε δυτικά πρότυπα (ακόμη κι αν το δυτικό “φράκο” τη στένευε σε πολλά σημεία) για περισσότερο από ενάμιση αιώνα σχεδόν βασανίζεται να βρει τον πραγματικό της χαρακτήρα. Το σύνολο εκείνων των στοιχείων που θα την καθορίσουν σαν σύγχρονο έθνος που θα κυνηγήσει την αναγνώριση, το σεβασμό και την ανάπτυξη, αντι να ρέπει αριστερά και δεξιά παρασυρόμενη από λανθασμένα πρότυπα και χάνοντας εν τέλει την ουσία των πραγμάτων.

 

Πολλοί από μας θα αναρωτηθήκαμε κάποια στιγμή –στα σοβαρά ή στα αστεία– ποιος είναι πραγματικά ο Έλληνας; Ποια στοιχεία μας χαρακτηρίζουν σαν ράτσα…; Ποιες είναι οι ρίζες μας, οι καταβολές μας;Το λαμπρό ιστορικό μας παρελθόν παίζει τελικά κάποιον ρόλο; Για ποιόν λόγο αφήνουμε στην άκρη ένδοξες στιγμές του ελληνικού παρελθόντος και προτιμούμε να αναλωνόμαστε σε φτηνιάρικες ασχολίες; Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια ακόμη μεγαλύτερη αποβλάκωση των νεώτερων, κυρίως, στρωμάτων του πληθυσμού.  Ο κανόνας φυσικά δεν ισχύει για όλους, καθώς καθημερινα πολλοί από εμας ερχόμαστε σε επαφή με σπουδαίους και αξιόλογους ανθρώπους που μόνο παράδειγμα μπορούν να αποτελέσουν. Το θέμα είναι η γενικότερη κατασταση μέσω της οποίας αναπτύσσεται η τάση, οι νέοι να θέτουν ως στοχο ζωής να καταφέρουν να βγουν στο γυαλί είτε ως παρουσιαστές, ηθοποιοί (ο θεός να τους κάνει!) ή τραγουδιστές! Έτσι, λοιπόν, έχουμε τις διάφορες αλλαξοκωλιές (για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους), όπου μοντέλα  μεταβαίνουν στο χωρο της τηλεόρασης ή του τραγουδιού ακόμη κι αν δε μπορούν να προφέρουν ουτε το όνομά τους και αντίστοιχα παρουσιαστές θεωρούν εύκολο να τραγουδήσουν ή να απαγγείλουν ένα δραματικό μονόλογο..

 

Για να ειμαστε όμως και σοβαροί με τέτοια θέματα, τα παραπάνω αποτελούν παραδείγματα πραγμάτων που καθημερινά μας προκαλούν μια δυσφορία. Έχοντας χάσει το νόημα εδώ και χρόνια δεν υπάρχει λόγος να αναρωτιόμαστε γιατί οι Ευρωπαίοι μας θεωρούν κλέφτες, ανάξιους της κληρονομιάς μας και ανίκανους να συμμετέχουμε στην ευρωπαική οικογένεια. Όταν ο στόχος ενός 15χρονου είναι να μεγαλώσει και να βγάλει πολλά χρήματα με βρώμικο τρόπο, αδιαφορώντας για το να ζήσει την παιδική του ηλικία, όταν ένας 25χρονος προτιμά να ζει με το επίδομα ανεργίας, να πηγαίνει στα σκυλάδικα με το χαρτζιλίκι του μπαμπά, να καπνίζει τα πούρα περιπτέρου με το ύφος του Τόνυ Μοντάνα από το να δουλέψει τη γη και να παράγει, όταν ένας 50χρονος λύνει σταυρόλεξο στην υπηρεσία του αντί να εξυπηρετεί κόσμο, τότε νομίζω κάπου έχει χαθεί η ουσία των πραγμάτων. Πράγματα, όπως η αντιστοιχία των ηλικιών με τα συναισθήματα, η ιεράρχηση των σημαντικών πραγμάτων, το αίσθημα του λειτουργήματος και της προσφοράς.

 

Ποια είναι η παιδεία που λαμβάνουν σήμερα τα παιδιά που πηγαίνουν στα ελληνικά σχολεία; Ερώτημα που αφορά όλες τις βαθμίδες της παιδείας. Είναι πολύ γνωστή η φράση «Έλληνας είναι όποιος μετέχει της ελληνικής παιδείας» (Ισοκράτης). Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται προς το παρόν στο πώς το εννούσε ο αρχαίος ρήτορας όταν το ανέφερε. Εξαιρετικά ενδιαφέρον. Μήπως θα πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον  στο ενδεχόμενο ότι ίσως κάποια στιγμή δε θα υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ελληνική παιδεία ώστε να μετέχει κάποιος; Ημεδαπός και αλλοδαπός. Ζούμε σε μία χώρα που οι λόγιοι, πνευματικοί άνθρωποι και όσοι έχουν να επιδείξουν ένα έργο “βυθίζονται”, ενώ οι φελλοί και η συνοδεία τους “επιπλέουν”.

 

Συνοψίζοντας, η Ελλάδα έχει ορισμένα σπουδαία μυαλά, πρότυπα και πνευματικούς ταγούς, καθώς και λαμπρή ιστορία που παρέχει άφθονα παραδείγματα προς μίμηση. Τα μπουζούκια, η έντονη ζωή και η διασκέδαση είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης ζωής και χωρίς τη διασκέδαση η ζωή θα ηταν ανιαρή. Όταν, όμως, το σκυλάδικο και η ψευτοδιασκέδαση γίνονται τρόπος ζωής και σκέψης τότε υπάρχει πρόβλημα και μαλιστα σοβαρό. Σαν έθνος οφείλουμε να αναπτυχθούμε πολιτιστικά και πνευματικά. Με τη συνειδητοποίηση του ποιοι είμαστε, του παρελθόντος μας, των έργων που έχουμε στις πολιτιστικές μας αποσκευές, να αποφασίσουμε να πάμε μπροστά, να ξεφύγουμε από τα σκοτάδια και να βγούμε από το βάλτο που μας ρουφά. Η κρίση έφερε πολλά προβλήματα στη χώρα μας. Αν δούμε τα πράγματα όσο μπορούμε πιο θετικά όμως, ίσως ευαισθητοποιηθούμε και προσπαθήσουμε να ξυπνήσουμε από το λήθαργο που βρισκόμαστε εδώ και χρόνια. Ο δρόμος είναι μονόδρομος ευτυχώς ή δυστυχώς. Η απόφαση βρίσκεται στον καθένα μας ξεχωριστά. Η λήθη των επόμενων γενεών κρέμεται από πάνω μας σαν δαμόκλειος σπάθη που είναι έτοιμη όχι μόνο να μας καρατομήσει, αλλα και να μας σκεπάσει σαν να μην υπήρξαμε ποτέ σε όλα εκείνα που εξυψώνουν τον άνθρωπο και ανεβάζουν την ανθρωπότητα ένα σκαλί πιο ψηλά στον κόσμο..

Advertisements

One thought on “ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s