ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΡΡΩΣΤΕΣ ΙΔΕΕΣ ΜΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΧΑΡΑΣ

Δανείζομαι αυτόν τον όμορφο -κατ’ εμέ- στίχο των Χάσμα, γιατί πολύ απλά με αυτές τις λέξεις φαντάζομαι ένα δρόμο στο τέλος του οποίου υπάρχει ένα φως. Που τρεμοπαίζει. Θα σου εξηγήσω αμέσως. Εμείς, οι άνθρωποι, βρίσκουμε συχνά απόλαυση σε πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις που μας καταστρέφουν, έμμεσα ή άμεσα. Επιδιώκουμε συνεχώς να καταφέρουμε το ανέφικτο, περιμένουμε από τους άλλους να μας δώσουν αυτά που μας λείπουν χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι πολλές φορές δεν ξέρουν τι είναι αυτό που πραγματικά μας λείπει. Ίσως αυτό που δεν έχουμε στη ζωή μας, απλά δεν υπάρχει. Ψάχνουμε απελπισμένα να βρούμε το ιδανικό. Ιδανικές συνθήκες, ιδανικές φιλίες, ιδανικοί έρωτες. Υπάρχουν; Κι αν προσπαθούμε άδικα; Κι αν αυτό που ψάχνουμε δεν υπάρχει; Κι αν στρέφοντας την προσοχή μας μόνο σε αυτό που περιμένουμε περιφρονούμε τη ζωή που χάνουμε μαζί με τις στιγμές που δεν προλάβαμε να ζήσουμε…Τι μένει;

 

Για να νιώσεις, πρέπει πρώτα να ζήσεις. Όταν ξεχνάς να ζήσεις, τι νιώθεις; Ένα κενό. Που νομίζεις ότι το γεμίζεις με το αίσθημα του ανικανοποίητου. Και είναι τόσο βολική αυτή η ψευδαίσθηση που έχεις την εντύπωση ότι είσαι καλά μέσα σου. Δεν είναι εύκολο να έχουμε πάντα αυτό που θέλουμε. Όταν δε γίνεται όμως να το έχουμε το αντιμετωπίζουμε σαν πρόβλημα. Για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, πρέπει αρχικά να το αποδεχτούμε. Έχουμε πολύ δρόμο μέχρι την αποδοχή. Κατά τη γνώμη μου, οφείλουμε στον εαυτό μας πρώτα απ’ όλα, να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια “πρόβλημα”. Όταν έρθουμε σε μια κατάσταση που μας δυσκολεύει, θα ήταν σκόπιμο να την κατατάξουμε στην κατηγορία των “θεμάτων”. Έτσι, αμβλύνεται κάπως το άγχος και σκεφτόμαστε πιο καθαρά.

 

Θα ήθελα να σκεφτούμε τις ζωές μας χωρίς τη γκρίνια και τα παράπονα. Πόσο όμορφη θα ήταν. Μας τρώνε ανελέητα όλα αυτά τα “αν” και φοβόμαστε να αφεθούμε στις στιγμές που μας επιφυλάσσει καρτερικά το μέλλον. Τα “αν” τα σιχάθηκα. Με κούρασαν. Εσένα; Όλη αυτή η αναμονή, μας κρατάει δεμένους, κρυμμένους πίσω από τη σκιά της ανασφάλειας. Κι όλο λιγοστεύουν τα χαμόγελα. Χάνουμε τον εαυτό μας. Όπως και να’ χει, αυτό το βλέμμα απογοήτευσης ρε παιδάκι μου, δε σου αξίζει! Τα λάθη υπάρχουν όχι μόνο για να τα κάνουμε, αλλά για να μαθαίνουμε από αυτά. Και να μην τα επαναλαμβάνουμε. Δεν υπάρχει λόγος.  Για παράδειγμα, αν θες οπωσδήποτε να πας σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία και ξεκινήσεις από το σπίτι σου, στα μισά του δρόμου θα γυρίσεις πίσω; Ή μήπως καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδρομής θα είσαι νευριασμένος, κατσούφης και θα σου φταίνε όλα; Ελπίζω να κατάλαβες τι εννοώ.

 

Εν ολίγοις, αν είναι να γίνει κάτι θα γίνει. Ό,τι άσχημο κι αν μπορεί να μας συμβεί, το προσαρμόζουμε στα δικά μας δεδομένα, το αντιμετωπίζουμε αξιοπρεπώς και συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά. Η μιζέρια και η κλάψα δεν έχουν θέση σε μία κοινωνία που βράζει. Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε άτομα απελπισμένα και φύσει ή θέσει απαισιόδοξα. Δε χρειαζόμαστε άλλα. Κι επιπλέον, ένας που ξεχωρίζει φαίνεται, ένας ίδιος με όλους παρασύρεται αδιάφορα στη μάζα..Μην επιλέγεις την ανία..Αφού σου πάει το χαμόγελο, ζήσε!

Advertisements

One thought on “ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΡΡΩΣΤΕΣ ΙΔΕΕΣ ΜΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΧΑΡΑΣ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s