THE CURIOUS CASES OF DET. DAVE GURNEY

Image

Εγκαινιάζοντας αυτή τη στήλη, θα ήθελα να γράψω για μια τριλογία που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας είναι ένας πρώην διαφημιστής ονόματι John Verdon. Η απόπειρα του Verdon με τη συγγραφή φαίνεται πως στέφθηκε με επιτυχία καθώς τα τρία – μέχρι στιγμής – αστυνομικά μυθιστορήματα που έχει γράψει μεταφράστηκαν σε πολλές χώρες και έγιναν αρκετά δημοφιλή στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.

Image

Κεντρικός ήρωας των τριών αυτών βιβλίων είναι ο Ντέιβ Γκάρνει, ένας συνταξιούχος αστυνομικός, ο οποίος κατέχει το ρεκόρ με τις περισσότερες συλλήψεις στην Αστυνομία της Νέας Υόρκης. Ο Γκάρνει, λοιπόν, αποφασίζει, βγαίνοντας στη σύνταξη, να αποσυρθεί στην εξοχή με τη γυναίκα του Μάντλιν και να ζήσει εκεί απολαμβάνοντας τη γαλήνη και την ομορφιά της φύσης. Τουλάχιστον, αυτό έχει κατά νου, διότι όπως τελικά αποδεικνύεται, το δαιμόνιο πνεύμα του δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις παλιές του συνήθειες, δεν μπορεί να σταματήσει να ασχολείται με την εξιχνίαση υποθέσεων. Έτσι, κάθε βιβλίο της σειράς αποτελεί ουσιαστικά και μια διαφορετική υπόθεση.

Κύριο γνώρισμα της γραφής του Verdon – τουλάχιστον σχετικά με το αστυνομικό κομμάτι της ιστορίας – συνιστά ο μεθοδολογικός τρόπος σκέψης και η αναλυτική και κριτική ικανότητα προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα που προκύπτουν και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ο συγγραφέας αρέσκεται στο να πλάθει ιστορίες και να παρουσιάζει προβλήματα που εκ πρώτης όψεως φαίνονται αδύνατον να λυθούν. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με την πρωτοτυπία στις τακτικές που οδηγούν στην επίλυση και εξιχνίαση των υποθέσεων και τη λεπτομερή σκιαγράφηση και απεικόνιση των χαρακτήρων που αναφέρονται στα βιβλία καθιστούν την τριλογία του Verdon εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και απολαυστική.

Και τα τρία μυθιστορήματα χαρακτηρίζονται από έντονο suspense και σκοτεινά μυστήρια εμπλουτισμένα με περίεργα και αλλόκοτα στοιχεία. Έτσι, κατορθώνουν να σε κερδίσουν και να σε κάνουν να θέλεις να τελειώσεις αυθημερόν το κάθε βιβλίο προκείμενου να διαβάσεις και να κατανοήσεις τη λύση της εκάστοτε υπόθεσης!

Image

Σκέψου έναν αριθμό

Ο πρώτος τίτλος της σειράς συνιστά ενδεχομένως και το καλύτερο βιβλίο της τριλογίας. Η μεθοδολογία του συγγραφέα σχετικά με το στήσιμο και την επίλυση των εγκλημάτων είναι εξαιρετική. Προσωπικά, θεωρώ ότι η τελική λύση ίσως είναι κάπως τραβηγμένη, ωστόσο σε πιάνει σίγουρα απροετοίμαστο και σε εντυπωσιάζει με τις ανατροπές της. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του συγγραφέα που διαφαίνεται κατά την ανάγνωση του βιβλίου είναι πως προτιμά να μη συγκεντρώνει όλες τις απαντήσεις στα εκάστοτε προβλήματα στο τέλος του βιβλίου, αλλά τείνει να ακολουθεί μια προοδευτική παρουσίαση της επίλυσης του κάθε ζητήματος ξεχωριστά. Το αρνητικό σε αυτό είναι πως σε κάποια σημεία εμφανίζεται κάπως συγκεχυμένη η προσπάθεια ερμηνείας του κάθε θέματος με αποτέλεσμα στο τέλος να σου μένει η εντύπωση πως δεν απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα. Βέβαια, αυτό δε στερεί από το βιβλίο την εξαιρετική ροή της αφήγησης μέσα από την ανατροπή με την αποκάλυψη της ταυτότητας του δολοφόνου, η οποία οδηγεί σε ένα άκρως συναρπαστικό χολιγουντιανό φινάλε.

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

{Υπόθεση Μέλερι}

«Σκ3ψoυ έναν αρι8μό. Έναν οποιονδήποτε.
Δες πόσο καλά γνωρίζω όλα σου τα μυστικά.»

Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις στο γράµµα που έλαβε µυστηριωδώς ο Μαρκ. Και ήταν µόνο η αρχή. Μια σειρά από παράξενα στιχάκια µε αμφίσημα µηνύµατα και γρίφους οδηγούν τον Μαρκ να ζητήσει βοήθεια από τον παλιό του συµµαθητή και διάσηµο ντετέκτιβ, Ντέιβ Γκάρνεϊ.

O Ντέιβ, 47χρονος συνταξιούχος αστυνοµικός µε εξαιρετικές επιτυχίες στην εξιχνίαση εγκληµάτων µε κατά συρροή δολοφόνους, προσπαθεί να προσαρµοστεί στους ήρεµους πια ρυθµούς της νέας του ζωής. Όµως, µπροστά στην έκκληση του φίλου του, το αστυνοµικό δαιµόνιο ενεργοποιείται, οδηγώντας τον ξανά σε απρόβλεπτες καταστάσεις. 
Ο Μαρκ βρίσκεται νεκρός και δύο ακόµη δολοφονίες περιπλέκουν πιο πολύ την υπόθεση. Η ζωή του Ντέιβ απειλείται…

Ποιος δεν θα παρασυρθεί στο κυνήγι ενός πανούργου δολοφόνου από έναν ντετέκτιβ εγκλημάτων;

 

 

 

Image

Κράτα τα μάτια σου κλειστά

 Κάθε best seller – συνήθως – έχει και συνέχεια και η συνέχεια του «Σκέψου έναν αριθμό» έρχεται με το «Κράτα τα μάτια σου κλειστά». Προσωπικά θεωρώ πως το δεύτερο βιβλίο της σειράς αποτελεί αντάξιο διάδοχο του πρώτου μυθιστορήματος. Η ιστορία αυτή τη φορά είναι ακόμη πιο μυστηριώδης και ακολούθως ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Βέβαια, ένα αρνητικό στο όλο σκεπτικό του συγγραφέα αποτελεί το γεγονός ότι σε κάποια σημεία αναφέρει και «φλερτάρει» με την ιδέα να εφαρμόσει την ίδια μορφή εξήγησης της υπόθεσης με αυτή του πρώτου βιβλίου μέσα από ένα παρόμοιο μοτίβο. Ευτυχώς, τελικά δεν ακολουθείται αυτή η πορεία αν και από ‘κει και έπειτα αρχίζουν να εμφανίζονται κάποια παρόμοια σημεία σε σχέση με το πρώτο βιβλίο. Πάντως, κατά τη γνώμη μου, ο δεύτερος τίτλος της σειράς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο ολοκληρωμένος και πιο «γεμάτος» σε σχέση με τον πρώτο με την έννοια ότι περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία και μια εκτενέστερη υπόθεση – σε ένα σημείο μάλιστα ο συγγραφέας εξιστορεί ταυτόχρονα 3 διαφορετικές διηγήσεις – ιστορίες.

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

{Υπόθεση Πέρι}

«Κράτα τα µάτια σου κλειστά. Μια έκπληξη σε περιµένει.»

 

Η Τζίλιαν Πέρι, ένα κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο, παντρεύεται τον διάσημο ψυχίατρο Σκοτ Άστον. Μπροστά της ανοίγεται ένας ευτυχισμένος δρόμος. όμως κατά τη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης βρίσκεται άγρια δολοφονημένη. Τα στοιχεία οδηγούν σε αδιέξοδο. 
Είναι ώρα να αναλάβει δράση ο ντετέκτιβ Ντέιβ Γκάρνεϊ…


Αν και έχουν περάσει μόνο λίγοι μήνες από την υπόθεση με τους Αριθμούς, ο Γκάρνεϊ αποφασίζει να θυσιάσει την ειδυλλιακή ηρεμία του αγροκτήματός του και να αποδυθεί σε έναν αγώνα για τον εντοπισμό του ψυχοπαθούς δολοφόνου. Με την αναλυτική μεθοδολογία του ανακαλύπτει πτυχές του μυστηρίου, αλλά ταυτόχρονα βάζει σε κίνδυνο κοντινά του πρόσωπα.


Ένα αστυνομικό θρίλερ με συνεχείς ανατροπές, που προκαλούν δέος και καθιερώνουν τον Verdon ως μετρ του είδους. Όταν διαβάσετε τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου θα αργήσετε να κλείσετε τα μάτια σας. Το κακό παραμονεύει στις σκιές.

 

 

Image

Άσε το διάβολο ήσυχο

Το τρίτο βιβλίο της σειράς θεωρείται ίσως το λιγότερο δημοφιλές. Αν και η υπόθεση ξεκινά καλά, η δράση και η κορύφωση αργούν σχετικά να έρθουν. Βέβαια, το θετικό είναι πως δεν απουσιάζει ούτε και εδώ το στοιχείο του μυστηρίου, το οποίο σε μεγάλο βαθμό εντείνει την προσοχή και το ενδιαφέρον. Ένα ακόμη ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζεται και παρουσιάζεται ο πανίσχυρος δολοφόνος μέσα από τις τακτικές και τις μεθόδους του. Επίσης, και η ίδια η ταυτότητά του παραμένει άλυτο μυστήριο μέχρι το φινάλε. Σε γενικές γραμμές, το «Άσε το Διάβολο Ήσυχο» δε συνιστά ένα κακογραμμένο βιβλίο· απλώς συγκριτικά τα πρώτα δυο – κατά τη γνώμη μου πάντα – είναι καλύτερα τόσο στην προσέγγιση της υπόθεσης όσο και στη λύση του μυστηρίου.

Στο τελευταίο μυθιστόρημα του συγγραφέα των best seller John Verdon, ο ιδιοφυής αστυνομικός Ντέιβ Γκάρνεϊ βάζει κάτω από το μικροσκόπιο την υπόθεση ενός διαβόητου ψυχοπαθή δολοφόνου, που έχει παρερμηνευτεί από τα όργανα του νόμου, και ανακαλύπτει ότι όλες οι μέχρι τώρα εξηγήσεις ήταν ένα ολέθριο λάθος.

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

{Υπόθεση Καλού Ποιμένα}

Ο Ντέιβ Γκάρνεϊ, ο ντετέκτιβ με τις περισσότερες διακρίσεις στην ιστορία της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, προσπαθεί να προσαρμοστεί στη ζωή του συνταξιούχου. Αφήνοντας πίσω τη φοβερή ένταση της δουλειάς, ζει πλέον με ηρεμία στο αγρόκτημά του μακριά από την πόλη και την τρέλα της.
Μια μέρα, δέχεται την απρόοπτη επίσκεψη της παραγωγού ενός τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ η οποία του ζητάει πληροφορίες για τη δράση ενός διαβόητου δολοφόνου. Η μοίρα παίζει το τελευταίο της χαρτί και ο Γκάρνεϊ ρίχνεται στο πιο επικίνδυνο παιχνίδι της καριέρας του. Δύο απανωτές εκφοβιστικές ενέργειες εναντίον της ζωής του είναι μόνο η αρχή και, καθώς η κατάσταση ξεφεύγει, ο Γκάρνεϊ ψάχνει απεγνωσμένα για στοιχεία στο παρελθόν.
Η αποκάλυψη έρχεται καθώς επανεξετάζει την αινιγματική υπόθεση του «Καλού Ποιμένα» που είχε απασχολήσει την αστυνομία και την κοινή γνώμη πριν από δέκα χρόνια: μια σειρά φόνων που συνοδεύονταν από ένα μανιφέστο ενάντια σε τραπεζίτες και πλούσιους. Όταν η φρενίτιδα των εγκλημάτων καταλάγιασε, οι αναλυτές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση είχαν καταλήξει σε μια ερμηνεία που κανείς δεν θα διανοούνταν να αμφισβητήσει – κανείς, εκτός από τον Ντέιβ Γκάρνεϊ.
Ο Γκάρνεϊ τώρα είναι αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα.

 

 

Image

Peter Pan Must Die

Η επόμενη περιπέτεια του Ντέιβ Γκάρνει αναμένεται να κυκλοφορήσει στο εξωτερικό μέσα στο καλοκαίρι του 2014! Στην Ελλάδα λογικά το βιβλίο θα κυκλοφορήσει αν όχι περί τα τέλη του 2014, τότε μέσα στο 2015… Πάρτε μια γεύση από το νέο βιβλίο με τις περιπέτειες του ευφυούς ντετέκτιβ.

 

{Υπόθεση Peter Pan}

«Στη πιο ανατρεπτική ιστορία του John Verdon μέχρι σήμερα, ο συνταξιούχος ντετέκτιβ Ντέιβ Γκάρνει καλείται να εφαρμόσει τον αναλυτικό τρόπο σκέψης του και τη μεθοδολογία του για να εξιχνιάσει ένα φόνο που δε μπορεί να έχει διαπραχθεί με τον τρόπο που ισχυρίζεται η αστυνομία.

Το βασικό πρόβλημα που καλείται να επιλύσει ο ήρωας είναι να ανακαλύψει με αποδείξεις την αθωότητα ή την ενοχή μιας ήδη καταδικασμένης γυναίκας που κατηγορείται για τον πυροβολισμό του χαρισματικού πολιτικού και συζύγου της.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης, ο Γκάρνει βρίσκει γρήγορα τον εαυτό του αντιμέτωπο με έναν διεφθαρμένο ντετέκτιβ, με ένα ενοχλητικά εγκάρδιο αφεντικό της μαφίας, μια υπέροχη νέα και πονηρή κοπέλα και με έναν περίεργο δολοφόνο που η φαινομενικά παιδική του όψη, του έχει δώσει το ψευδώνυμο Peter Pan.

Μέσα σε ένα κυκεώνα εξελίξεων και ανατροπών, ο πρωταγωνιστής σύντομα βρίσκεται μπλεγμένος σε μια από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις της καριέρας του. Πίσω από τις πλάνες και τα ψέματα, ο Γκάρνει ανακαλύπτει πως η αλήθεια είναι πιο τρομερή και σοκαριστική απ’ όσο μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Και η ταυτότητα του δολοφόνου παραμένει η συγκλονιστικότερη ανατροπή και το μεγαλύτερο μυστήριο απ’ όλα…»

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s