ΖΩΗ ΣΑΝ…ΤΑΙΝΙΑ!

Πώς θα σας φαινόταν αν μια μέρα ανοίγατε την τηλεόρασή σας και ξαφνικά βλέπατε ένα αλλιώτικο πρόγραμμα; Ένα πρόγραμμα στο οποίο θα παρακολουθούσατε επί 24ωρη βάση τη ζωή ενός ανθρώπου σε πραγματικό χρόνο από τη στιγμή της γέννησής του. Πώς μεγαλώνει, πώς πηγαίνει για πρώτη φορά στο σχολείο, τις ερωτικές – εφηβικές περιπέτειές του, οικογενειακά περιστατικά που τον σημάδεψαν και γενικότερα κάθε πτυχή του ιδιωτικού του βίου. Και μάλιστα όλα αυτά εν αγνοία του. Αρκετά σοκαριστικό ακόμη και για τον 21ο αιώνα έτσι δεν είναι; Ας προσπαθήσουμε κι εμείς οι ίδιοι να αναλογιστούμε πως ό,τι ζήσαμε μέχρι τώρα είναι όλα ένα τεράστιο ψέμα. Οι οικογενειακοί δεσμοί, οι φίλοι μας, οι σύντροφοί μας, η δουλειά μας, ακόμη και ο τόπος που μένουμε. Όλα ένας θίασος ηθοποιών και ένα τεράστιο σκηνικό ειδικά φτιαγμένο για να στηθεί μια εικονικά φυσιολογική ζωή.

 

Οι παραπάνω σειρές παρουσιάζουν ένα φανταστικό σενάριο το οποίο, όπως αποκάλυψε η ταινία του 1998 «The Truman show» ίσως και να μην είναι τόσο παράξενο και αλλόκοτο όπως μας φαίνεται. Το σενάριο της ταινίας αφορά έναν άντρα, τον Truman Burbank (Τζιμ Κάρει) τον οποίο παρακολουθούμε στην καθημερινότητά του. Μέχρι εδώ όλα μοιάζουν φυσιολογικά. Αυτό, ωστόσο, που κεντά με ενδιαφέρον την όλη πλοκή είναι το γεγονός πως ολόκληρη η ζωή του Truman βιντεοσκοπείται από 5000 κάμερες! Κάθε λεπτό, κάθε κίνησή του, κάθε κουβέντα του, την παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο. Γύρω του, εκπαιδευμένοι ηθοποιοί αναλαμβάνουν να παίξουν διάφορους ρόλους με τόσο πειστικό τρόπο που ακόμη και ο ίδιος ο πρωταγωνιστής δε μπορεί να αντιληφθεί την πλάνη μέσα στην οποία ζει για 30 ολόκληρα χρόνια. Η όλη ιδέα του show γυρίζει γύρω από τον ιδιαίτερο σκηνοθέτη της ταινίας, ο οποίος προκειμένου να καινοτομήσει – κουρασμένος από τους ηθοποιούς και τα εφέ – αποφασίζει να πάρει έναν απλό άσημο άνθρωπο και να τον βγάλει στο γυαλί.

 

Πρέπει να δώσουμε προσοχή στο γεγονός ότι, ενώ το show απεικονίζει την καθημερινή ρουτίνα ενός συνηθισμένου ανθρώπου θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένα εσκεμμένα στοιχεία, τα οποία να τονίζουν το δράμα της υπόθεσης. Έτσι, λοιπόν, ο Truman χάνει υποτίθεται τον πατέρα του σε μία καταιγίδα στη θάλασσα όταν έπλεαν οι δύο τους. Αυτό έχει ως συνέπεια να τον στιγματίσει για όλη του τη μετέπειτα ζωή και να τον κάνει να φοβηθεί τη θάλασσα. Αυτό που κάνει βέβαια ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι ο Truman ζει σε ένα νησί και επομένως μόνο δια της θάλασσας μπορεί να προσεγγίσει εύκολα την ξηρά.

 

SeaHavenIsland
Το Seaheaven. Ο τόπος που γεννήθηκε, ανατράφηκε και ζει ο Truman. Πρόκειται για ένα νησί το οποίο μόνο μια γέφυρα (η χρήση της οποία απαγορεύεται δια νόμου) το συνδέει με την υπόλοιπη ξηρά.

 

 

Όλα στη ζωή του Truman φαντάζουν αληθινά. Η σύζυγός του, ο κολλητός , οι γείτονες, οι άγνωστοι που τον περιβάλλουν, καθημερινές λειτουργίες επαναλαμβανόμενες που τον εντάσσουν υποσυνείδητα σε μία καθημερινότητα στην οποία, όμως, ο ίδιος αδυνατεί να διακρίνει πράγματα εμφανή, όπως το γεγονός ότι συναντά τα ίδια πρόσωπα κάθε μέρα, κάνει τις ίδιες κινήσεις, τα αυτοκίνητα ακολουθούν την ίδια προκαθορισμένη πορεία χωρίς να πάνε πουθενά στην πραγματικότητα. Η ζωή του αποτελεί αυτό που θα χαρακτηρίζαμε χαρακτηριστική αμερικάνικη ζωή. Το ιδανικό ξύλινο σπίτι στα προάστια της πόλης, η ιδανική ξανθιά σύζυγος που παράλληλα δουλεύει και είναι και άψογη νοικοκυρά, ο κολλητός και φυσικά η μητέρα του.

 

Ένα στοιχείο, το οποίο είναι παράλληλα αστείο εκφράζει, όμως και την έννοια του show που υποτίθεται ότι αποτελεί η ταινία είναι οι διαφημίσεις. Εφόσον η ζωη του τρούμαν αποτελεί ένα θεαμα που το παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι θα έπρεπε να υπάρξει ένα μεγαλο κέρδος για τους παραγωγούς. Έτσι, λοιπόν, τα πρόσωπα που περιτριγυρίζουν τον Truman φροντίζουν στην κατάλληλη στιγμή να πουλήσουν με έμμεσο τρόπο το προιόν που τους έχει ζητηθεί. Για παράδειγμα, σε μία συζήτηση με τη γυναίκα του εκείνη τον παροτρύνει να πίνει συγκεκριμένο είδος καφέ! Ο καταναλωτισμός και η διαφήμιση είναι ένα στοιχείο που δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει από τη ζωη ενός Αμερικάνου.

 

 

The Truman Show (1998)

Ο Truman περπατώντας συναντά έναν γνωστό του στο δρόμο, επειδή, όμως, δε φαίνεται καλά η ρεκλάμα του χορηγού, αυτός τον πιάνει απροκάλυπτα από τον ώμο και τον γυρίζει προς την κατάλληλη γωνία! Και όλα αυτά χωρίς να φαίνονται παράξενα στον Truman.

 

 

truman-show-meryl-laura-linney

Η γυναίκα του Truman όπου του παρουσιάζει ένα πολυεργαλείο που μόλις αγόρασε από το Supermarket με κλασική στάση διαφήμισης. 

 

 

 

 

Η ζωή του πρωταγωνιστή μας συνεχίζει κανονικά μέχρι που σε αυτήν μπαίνει ο έρωτάς του από το κολέγιο. Η Sylvia (Natascha McElhone) είναι ηθοποιός που παίζει και η ίδια στο “Truman Show” λόγω της αγάπης της, όμως, πλησιάζει τον Truman και του αποκαλύπτει όλη την αλήθεια. Ότι ο κόσμος που ζει, δηλαδή, είναι μια μεγάλη φούσκα ειδικά κατασκευασμένη. Η ζωή του Truman γκρεμίζεται. Όλα αλλάζουν και αισθάνεται παγιδευμένος σε έναν κόσμο που μέχρι πρότινος λάτρευε. Τώρα μετά από 30 χρόνια αρχίζει και παρατηρεί πως η ζωή του έχει μια παράξενη τελειότητα και κυλά με τους ίδιους παράξενους ρυθμούς καθημερινά. Μετά από πολλές περιπέτειες ο Truman αποφασίζει να φύγει από την πόλη του και να ταξιδέψει. Ούτε, όμως, τα δρομολόγια των αεροπλάνων είναι διαθέσιμα, ούτε τα λεωφορεία και η προσπάθεια που έκανε με το αυτοκίνητό του εμποδίστηκε . Κάθε προσπάθειά του είναι αποτυχημένη και αυτό είναι που κάνει τον Truman να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να ταξιδέψει κρυφά με ένα μικρό ιστιοπλοϊκό. Έτσι, λοιπόν, εξαφανίζεται εντέχνως και καταφέρνει να επιβιβαστεί σε μία μικρή βάρκα για να διασχίσει τη θάλασσα του Seaheaven. Η όλη ουσία του έργου βρίσκεται σε αυτήν την προσπάθεια γι’ αυτό και δε θα ήταν σωστό να αναφερθεί το τέλος. Είναι πάντως μια ταινία εκπληκτική που συνδυάζει το κωμικό με το δραματικό στοιχείο σε σημείο που η αδυναμία του Truman να απεγκλωβιστεί από τον ψεύτικο αυτό κόσμο κυριεύει το θεατή που ασυνείδητα σκέφτεται τον εαυτό του σε μία ανάλογη κατάσταση. Αυτός είναι και ο λόγος που το “The Truman Show” είναι μία πολύ δυνατή και συγκινητική ταινία.

 

 κόσμος του Τρούμαν είναι κυριολεκτικά φταγμένος για αυτόν. Η πόλη του καθώς και η θάλασσα που την περιβάλλει βρίσκονται όλα μέσα σε έναν τεράστιο Θόλο ο οποίος αναπαριστά τον ουρανό ενώ εκεί βρίσκεται ο σκηνοθέτης και οι υπόλοιποι συντελεστές.

 

 

 

 

 

 

Ο κόσμος του Truman είναι κυριολεκτικά φταγμένος για αυτόν. Η πόλη του, καθώς και η θάλασσα που την περιβάλλει βρίσκονται όλα μέσα σε έναν τεράστιο θόλο, ο οποίος αναπαριστά τον ουρανό, ενώ εκεί βρίσκεται ο σκηνοθέτης και οι υπόλοιποι συντελεστές.

 

 

Στην ουσία

Το “The Truman Show” βγήκε στους κινηματογράφους το 1998. Η ταινία είχε ένα σενάριο, το οποίο θα μπορούσε να πουλήσει γιατί ακριβώς ήταν κάτι παράξενο και πρωτόγνωρο. Επικίνδυνα παράξενο θα έλεγα. Λίγα χρόνια αργότερα στη δεκαετία του 2000 και λίγο πιο πριν άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους αυτά τα οποία καθιερώθηκαν να αποκαλούνται ως Reality Shows. Εκπομπές οι οποίες έδιναν τη δυνατότητα στον τηλεθεατή να παρακολουθεί τη ζωή άλλων απλών καθημερινών ανθρώπων. Το πώς τρώνε, το πώς κοιμούνται, τι κάνουν τον ελεύθερο τους χρόνο κ.τ.λ. Το σενάριο, λοιπόν, του “Truman Show” φαίνεται πως απέκτησε πραγματική διάσταση. Αυτό που ο κόσμος παρακολούθησε στην ταινία και αρχικά του φάνηκε αρρωστημένο, λίγα χρόνια μετά θα ήταν κάτι καθιερωμένο το οποίο θα κυριαρχούσε στις τηλεοράσεις πολλών ανθρώπων. Το μήνυμα αυτής της ταινίας είναι να θιχτεί το γεγονός πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει παραβιάσει πολλές προσωπικές ελευθερίες και την ιδιωτική ζωή του ατόμου. Και αν τα realities του 2000 είχαν κάνει ένα βήμα για την κατάργηση της ιδιωτικότητας τότε σίγουρα ο σημερινός τρόπος ζωής με την υπερβολική χρήση του διαδικτύου και την ανάγκη των ανθρώπων να βρίσκονται μονίμως online (με την αρνητική σημασια) σίγουρα έχει διανύσει ένα ολόκληρο μαραθώνιο εις βάρος των προσωπικών μας στιγμών.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s