THE INTRIGUING MISSION FLATS

Image

Με το δεύτερο, μόλις μεταφρασμένο, στα ελληνικά μυθιστόρημα του (μετά την «Υπόθεση Jacob»), ο William Landay κέρδισε δικαιολογημένα μια ξεχωριστή θέση στην αστυνομική λογοτεχνία. Οι επιρροές του συγγραφέα και η θητεία του ως βοηθού εισαγγελέα υπήρξαν καθοριστικές και διαμόρφωσαν το συγγραφικό του έργο με τρόπο τέτοιο, ώστε να επιτύχει μοναδικά το συγκερασμό ανάμεσα στο αστυνομικό μυθιστόρημα και στο δικαστικό δράμα. Χαρακτηριστικό δείγμα της εξαιρετικής γραφής του αποτελεί και το Mission Flats (ή αλλιώς Διπλή Παγίδα όπως έχει μεταφραστεί στα ελληνικά), ένα βιβλίο εξαιρετικά ενδιαφέρον, καθώς κεντρίζει την προσοχή του αναγνώστη με την ελκυστική υπόθεσή του, ενώ ταυτόχρονα θέτει ηθικά διλήμματα και σκέψεις για περισυλλογή.

Image

 

Ένα ακόμα σημείο που είναι ιδιαίτερα θετικό στη Διπλή Παγίδα θεωρώ πως είναι η επιλογή του αφηγητή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη, ενώ αφηγητής είναι ο ίδιος ο πρωταγωνιστής ο οποίος διηγείται τα γεγονότα εκ των υστέρων· αυτή η επιλογή αφήγησης βοηθά, κατά τη γνώμη μου, εξαιρετικά, καθώς εντείνει περισσότερο το ενδιαφέρον και σου δημιουργεί την αίσθηση πως ο ήρωας σε εμπιστεύεται και σου εκμυστηρεύεται προσωπικά την περιπέτεια στην οποία μπλέχτηκε! Επιπλέον, το ύφος είναι πιο απλό, αλλά ταυτόχρονα και πιο μεστό, καθώς εμπεριέχει όλα τα συναισθήματα και τις ιδέες του πρωταγωνιστή. Αν όχι τίποτα άλλο σε τελική ανάλυση ξεφεύγει από την καθιερωμένη και συνηθισμένη τριτοπρόσωπη αφήγηση και προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική!

 

 

 

Image

 

 

Διπλή Παγίδα

Είναι το πρώτο βιβλίο του συγκεκριμένου συγγραφέα που διάβασα και ομολογώ ότι στο σύνολό της, η Διπλή Παγίδα με ενθουσίασε, καθώς συνιστά ένα πολύ καλογραμμένο και εξαιρετικά καλοδομημένο αστυνομικό/δικανικό θρίλερ.

Το βιβλίο διαπραγματεύεται τρία χρονικά διαφορετικά εγκλήματα με τα δυο πρώτα να παρατίθενται στην αρχή του βιβλίου και να αναφέρονται στο παρελθόν, ενώ το τρίτο και τελευταίο να αποτελεί την κεντρική ιστορία του βιβλίου, η οποία αναφέρεται στο παρόν. Τα γεγονότα που αναφέρονται στο παρελθόν έχουν να κάνουν με μια περιπολία που εξελίσσεται σε δράμα και με μια έφοδο των ειδικών δυνάμεων σε ένα διαμέρισμα με χαρακτηριστική κόκκινη πόρτα.

 

Η κεντρική υπόθεση περιστρέφεται γύρω από ένα νεαρό αστυνομικό, διοικητή του τμήματος της φανταστικής επαρχίας του Βερσάιγ, τον Μπεν Τρούμαν. Όντας ένας αφελής νεαρός – όπως διαφαίνεται ξεκάθαρα από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου – ο Μπεν είναι βυθισμένος στην ήσυχη ρουτίνα της καθημερινότητας της γενέτειράς του. Όλα αυτά θα αλλάξουν, όμως, όταν σε μια τυπική περιπολία ο ήρωας θα ανακαλύψει το πτώμα ενός εισαγγελέα μέσα σε ένα ακατοίκητο σπίτι. Ο εν λόγω εισαγγελέας είναι αναμεμειγμένος σε μια σημαντική υπόθεση στη Βοστώνη και το εκεί αστυνομικό τμήμα αναλαμβάνει την έρευνα προκειμένου να εξιχνιάσει τη δολοφονία. Έτσι, βρίσκοντας την ευκαιρία να ξεφύγει από την ανία της συνηθισμένης ζωής του και να επιτελέσει πραγματικό αστυνομικό έργο, ο ήρωας κατορθώνει να πάρει μέρος και ο ίδιος στην αστυνομική έρευνα και στις προσπάθειες για την επίλυση της υπόθεσης. Τίποτα, όμως, δεν τον έχει προετοιμάσει για τα όσα πρόκειται να επακολουθήσουν και ο πρωταγωνιστής θα βρεθεί γρήγορα εν μέσω ενός κυκεώνα εξελίξεων και ανατροπών προσπαθώντας όχι μόνο να βγάλει άκρη και να καταλάβει τι στην ευχή συμβαίνει αλλά, κυρίως, και πρωτίστως να επιβιώσει.

 

Η γενικότερη εντύπωση που αφήνει η Διπλή Παγίδα είναι αναμφίβολα ικανοποιητική! Το φινάλε προμηνύεται εκρηκτικό και άκρως ανατρεπτικό, καθώς κατορθώνει να σε πιάσει απροετοίμαστο, ενώ η πλοκή της υπόθεσης μέσα από την εξιστόρηση των τριών εγκλημάτων και η τελική λύση και εξήγηση που δίνεται μέσα από την αφήγηση του ήρωα είναι πραγματικά απολαυστική. Με εξαίρεση τις πρώτες 100 σελίδες, οι οποίες σε βάζουν στο κλίμα και σε προετοιμάζουν για το τι έπεται, το υπόλοιπο μυθιστόρημα βρίθει από ευχάριστες ανατροπές και σημαντικές εξελίξεις! Ένα εξαιρετικό αστυνομικό θρίλερ, ένα υπέροχο δικαστικό δράμα μα πάνω απ’ όλα ένα βιβλίο που πραγματικά αξίζει να διαβάσετε!

 

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

«Όλα ξεκινούν μπροστά από μια κόκκινη πόρτα, σε ένα προάστιο της Βοστώνης. Η αστυνομία ετοιμάζεται να εισβάλει στο διαμέρισμα που είναι κέντρο διακίνησης ναρκωτικών. Ένας ντετέκτιβ αρπάζει τον πολιορκητικό κριό και χτυπάει την κόκκινη πόρτα. Από πίσω ακούγεται ένας ξερός πυροβολισμός. Η σκηνή πλημμυρίζει με αίμα. Ο ντετέκτιβ πέφτει νεκρός.
Δέκα χρόνια μετά, ο νεαρός Μπεν Τρούμαν είναι διοικητής στη μικρή και στενάχωρη επαρχιακή πόλη του Βερσάιγ. Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής περιπολίας, ο Μπεν ανακαλύπτει το πτώμα ενός εισαγγελέα από τη Βοστώνη. Αρχικά η επίσημη θέση της αστυνομίας είναι ότι η δολοφονία έγινε από έναν σεσημασμένο γκάγκστερ, αλλά ο Μπεν φτάνει στο συμπέρασμα ότι κάποιοι ήθελαν να ξεφορτωθούν τον εισαγγελέα γιατί είχε ξεθάψει την υπόθεση της κόκκινης πόρτας.
Καθώς τα στοιχεία δείχνουν προς όλες τις κατευθύνσεις, η καλοστημένη παγίδα γύρω από τον Μπεν κλείνει και ο χρόνος λιγοστεύει. Σ’ έναν κόσμο όμως διαφθοράς και εξαπάτησης, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Ο επόμενος ύποπτος θα μπορούσε να είσαι εσύ. Και η πραγματική παγίδα να σε βρει απροετοίμαστο».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s