ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΑ 90S!

ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΙΧNΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ! Πόσες φορές το έχετε σκεφτεί από μέσα σας ή ακόμα καλύτερα να έχετε μοιραστεί με άλλον αυτήν τη σκέψη; Καμία; Μία; Πολλές; Εγώ πολλές είναι η αλήθεια… Βλέπεις σήμερα όλα τα πιτσιρίκια με μία κονσόλα στο χέρι ή με κάποιο φλώρικο παιχνίδι, βλέπεις και κάτι διαφημίσεις για παιδικά επιτραπέζια και εκεί είναι που ξεστομίζεις το:

flat,550x550,075,f.u2

Πριν με πείτε οπισθοδρομικό, πίθηκο κλπ θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Είδα τα Χριστούγεννα νομίζω μια διαφήμιση για ένα παιχνίδι που σκοπό είχε να πιάνεις πλαστικές πεταλούδες με μία απόχη, οι οποίες πεταλούδες πετάγονταν από τη μύτη ενός ελέφαντα. Συγγνώμη αλλά αυτό το πράγμα μόνο σε γάτες μηνών μπορεί να απευθύνεται και όχι σε ανθρώπους. Αρκετά όμως με τις υπερβολές της σημερινής, νέας γενιάς. Ας κάνουμε ένα flashback πίσω στο χρόνο για να θυμηθούμε πως ήταν κάποτε τα παιχνίδια πριν βγουν οι κονσόλες.

 

Φυσικά και κάποια από τα παιχνίδια που θα αναφέρουμε υπάρχουν ακόμα στην αγορά και θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολλά χρόνια – παιχνίδια προ 20ετίας θα αναφέρουμε μη μας θεωρήσετε και δεινόσαυρους. Κάποια χρόνια, λοιπόν, πριν το μεγάλο ξέσπασμα των Pokemon, Yu-gi-oh και Beyblade και τα παιχνίδια που τα συνόδευαν (αν δεν θυμάσαι τίποτα από αυτά τα παιχνίδια ρίξε μια ματιά εδώ, εδώ και εδώ αντίστοιχα), τα παιδάκια διασκέδαζαν με άλλα παιχνίδια. Ας θυμηθούμε μερικά..

 

Δεκαετία του ’90, λοιπόν, και τι πιο χαρακτηριστικό για τα αγοράκια τότε από τον έναν και μοναδικό  ACTION MAN! Όπως και πολύ σωστά έλεγε η διαφήμιση ΄΄Action Man είναι σούπερ δυνατός΄΄! Ο λόγος φυσικά για τον αρσενικό Barbie, ο οποίος έβγαινε σε διάφορες extreme ασχολίες και επαγγέλματα, όπως ο Action Man αλεξιπτωτιστής, ο Action Man αστυνομικός, ο Action Man σαμουράι και πάρα πολλά άλλα. Ατελείωτες ώρες παιχνιδιού με φίλους, οι οποίοι έφερναν και αυτοί τους δικούς τους Action Man-Μen – δεν ξέρω πως να το πω – και φυσικά το πιο κουλ παιδί ήταν εκείνο, το οποίο είχε τους περισσότερους Action Man και τα περισσότερα έξτρα αξεσουάρ του (αμάξια, ποδήλατα, τζιπ, όπλα κλπ).

 

8759975_1

action_man_climbing_by_sk8erskip-d36xducwp_actionman819_1280

 

Κάποια χρόνια μετά την κυκλοφορία του Action Man κυκλοφόρησε άλλη μια αγορίστικη φιγούρα στο ίδιο concept  φυσικά με τον Action Man, αλλά με την την εξής διαφορά: Αν ο Action Man ήταν σούπερ δυνατός, ο ήρωας μας τώρα ήταν ακόμα πιο δυνατός, καθώς έχε βιονικό χέρι και μάτι! Και ο λόγος φυσικά για τον  Max Steel. Καλός, χρυσός, αλλά όπως και να το κάνουμε τον Action Man δεν τον ξεπερνάς.

action_man_climbing_by_sk8erskip-d36xduc

 

Αλλάζοντας τώρα σχήμα και μέγεθος στα παιχνίδια μας περνάμε σε ένα διαφορετικό είδος ανθρωπόμορφου παιχνιδιού χωρίς αρθρώσεις, με περίεργα μέλη σώματος και πολλά μικροσκοπικά αντικείμενα. Μπορεί τα Playmobil να κυκλοφορούν ακόμα αλλά δεν ξέρω κατά πόσο γίνεται πανικός όσον αφορά τη ζήτησή τους σε σύγκριση με παλιότερα. Κάθε παιδί τότε είχε ολόκληρους κόσμους και στρατούς από δαύτα. Στρατιώτες, ιππότες, καουμπόϊδες, νίντζας, πειρατές και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.

action_man_climbing_by_sk8erskip-d36xduc

 

 

 

Επόμενη κατηγορία στη λίστα μας ο τεράστιος κόσμος των Lego! Πιστεύω είναι αντίστοιχη περίπτωση με τα Playmobil αναφερόμενοι στα ποσοστά ζήτησής τους. Απίστευτα τεράστια ποικιλία, μπορούσες να στήσεις, ξεστήσεις, να πας σύμφωνα με το manual της κατασκευής, να φτιάξεις ό,τι γουστάρεις, όπως το θέλεις αρκεί να είχες δυο βασικά πράγματα: Μπόλικα τουβλάκια και πολύ φαντασία. Τα πιο απλά ήταν τα Lego System, αλλά υπήρχαν και πιο hardcore καταστάσεις τα Lego technic. Θεωρώ ότι είναι το πιο έξυπνο παιχνίδι που μπορούσε να κατασκευάσει ο άνθρωπος. Όχι δεν είναι απλώς χαζά τουβλάκια και ούτε κίτρινα ανθρωπάκια (ναι για σένα το λέω που τα απεχθάνεσαι) αλλά ένας μικρόκοσμος που μπορούσες να στήσεις με τους δικούς σου κανόνες και φιλοσοφίες. Ουσιαστικά είναι το μόνο παιχνίδι που δεν είναι μασημένη τροφή, αλλά σε άφηνε να δημιουργείς ελεύθερα (όσο σκληρό και να ακούγεται αυτό). Το μόνο αρνητικό ήταν το γεγονός πως κάποιες φορές τα πάταγες καταλάθος με γυμνά πέλματα…(αουτς!)

action_man_climbing_by_sk8erskip-d36xduc                        flat,550x550,075,f.u2

 

 

 

 

Ας περάσουμε όμως και σε κανένα επιτραπέζιο. Πρώτη είσοδος στο “Σσσσ…μην ξυπνήσεις τον μπαμπά”! Ένα παιχνίδι που ανάλογα με τις “σκανδαλιές” που έκανες σε κάθε γύρο φρόντιζες και ήλπιζες να μην ΄΄ξυπνήσεις΄΄ τον μπαμπά που κοιμόταν στο κρεβάτι του. Όπου μπαμπάς, ξύπνημα και κρεβάτι μια φιγούρα ενός άντρα που κοιμόταν και πεταγόταν ανάλογα με το τυχαίο πάτημα ενός κουμπιού.

action_man_climbing_by_sk8erskip-d36xduc flat,550x550,075,f.u2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επόμενο επιτραπέζιο αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό η “ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ“! Σκοπός του παιχνιδιού το λέει και το όνομά του. Πολιορκούσες ή αμυνόσουν αντίστοιχα ένα κάστρο, το οποίο θέλει να το καταλάβει ο αντίπαλος στρατός. Απίστευτο παιχνίδι με πολύ καλές λεπτομέρειες. Εκτός από το μεγάλο του ταμπλό είχε και πολύ ωραία οχυρά, λεπτομερή στρατό και φυσικά ονειρικά κανόνια και βαλλίστρες.

action_man_climbing_by_sk8erskip-d36xduc OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ας ξεφύγουμε λίγο από τα επιτραπέζια για να περάσουμε σε ένα άλλο παιχνίδι – μανία. Τα τρελομπαλάκια! Ελάτε πείτε την αλήθεια όλοι είχατε τουλάχιστον ένα ή έστω έχετε παίξει με κάποιο. Τα τρελομπαλάκια ήταν κάτι μπαλίτσες διαφόρων μεγεθών, χρωμάτων και σχεδίων, οι οποίες αναπηδούσαν συνέχεια όταν τις πετούσες σε σκληρή επιφάνεια. Όσο μεγαλύτερη δύναμη έβαζες, τόσο υψηλότερη ήταν η αναπήδηση. Φυσικά όταν έχανες κάποιο επειδή το πέταξες μακρυά ήσουν έτοιμος να βάλεις τα κλάματα.

 

action_man_climbing_by_sk8erskip-d36xduc

 

 

 

Το επόμενο παιχνίδι είναι εμπνευσμένο και βασισμένο στην πιο υπερτέλεια σειρά της δεκαετία του 90. Τους Power Rangers! Όχι όμως όποιους και όποιους! Την πρώτη γενιά, τους Mighty Morphin Power Rangers! Ο λόγος, λοιπόν, για action figures Power Rangers. Γενικά η μανία με τους Power Rangers τότε είχε χτυπήσει κόκκινο. Ρούχα, παιχνίδια, τετράδια, τα πάντα έβγαιναν με Power Rangers  και πούλαγαν σαν τρελά. Ειδική μνεία στις φιγούρες σε μια συγκεκριμένη έκδοση, που πατώντας ένα κουμπί στην πλάτη του ήρωα, το κεφάλι του από εκεί που φόραγε τη μάσκα γύρναγε σε κανονικό άνθρωπο.

 

flat,550x550,075,f.u2 Mighty-Morphin-Power-Rangers-S.H.-Figuarts

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και ένα card game. Υπερατού. Μια τράπουλα από οχήματα παντός καιρού και τύπου που είχε κάποια χαρακτηριστικά του οχήματος, όπως ταχύτητα, επιτάχυνση, βάρος κλπ. Ο νικητής σε κάθε γύρο κέρδιζε την κάρτα του αντιπάλου – νομίζω ή κάπως έτσι τέλος παντων!

 

action_man_climbing_by_sk8erskip-d36xduc

 

 

Πόσες φορές έχετε ακούσει την έκφραση ΄΄και εσύ τι μας το παίζεις φωτεινός παντογνώστης΄΄; Ε, λοιπόν, προέρχεται από το ομώνυμο παιχνίδι. Ο φωτεινός παντογνώστης, λοιπόν, ήταν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με ερωτήσεις πάνω σε ένα χαρτόνι το οποίο συνδεόταν με ένα ηλεκτρικό κύκλωμα και αναλόγως αν η απάντηση που διάλεγες ήταν σωστή ή όχι άναβε και το λαμπάκι της σωστής απάντησης. Τρελά “κέφια”..!

 

action_man_climbing_by_sk8erskip-d36xduc

 

 

Τελευταίο επιτραπέζιο το πιο κλασικό παιχνίδι της σύγχρονης εποχής. Έχει βγει σε αμέτρητες εκδόσεις και ήταν το must επιτραπέζιο που έπρεπε να έχει κάθε παιδί σπίτι του. Ο λόγος φυσικά για την Monopoly. Δεν αναφερόμαστε στις νέες εκδόσεις με κάτι πιστωτικές, αλλά στην κλασική έκδοση με τα χαρτονομίσματα (άμα είχες και με δραχμές ακόμα καλύτερα). Το παιχνίδι αυτό πιστεύω ήταν ένας πολύ σοβαρός λόγος για να χαλάσουν φιλίες, να διαλυθούν οικογένειες και πολλά άλλα. Είναι η τέλεια προσομοίωση για την μετέπειτα εισαγωγή του νέου στην καπιταλιστική κοινωνία. Από αυτό το παιχνίδι καταλαβαίνει κανείς ότι τίποτα δεν είναι ρόδινο σε αυτήν τη ζωή και ο καθένας έχει σκοπό το προσωπικό όφελος και κέρδος. Ναι, όπως καταλάβατε από τις απόψεις μου για την Monopoly έχανα συνέχεια…

 

Winning-Moves-Monopoly-Classic-Edition_37350628

 

 

 

Αλλά μιας και έχουμε και αναγνώστριες και αυτές κάποτε ήταν παιδιά, δεν μπορούμε να τις αφήσουμε παραπονεμένες. Φυσικά δεν έχω πολλά να πω για παιχνίδια του αντίθετου φύλου παρά μόνο κανα δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

 

Όπως τα αγοράκια είχαμε τον Action Man έτσι και τα κοριτσάκια είχανε τις Barbie. Barbie, Sindy ή ό,τι άλλο όνομα είχαν. Κάθε κορίτσι τότε είχε τουλάχιστον μια τέτοια κούκλα. Έβγαινε σε πολλές εκδόσεις και αυτή όπως: η Barbie πριγκίπισσα, αεροσυνοδός, μοντέλο, νοσοκόμα, βλάχα, στριπτιτζού (για τα δυο τελευταία αστειεύομαι)!

 

547722_10151331845529466_706039306_n

 

 

 

Για το τέλος έχουμε ένα πράμα ονόματι Ευχούλης. Ένα πράμα που μου θυμίζει απίστευτα τον Leprechaun από την ομώνυμη ταινία. Κάθε κορίτσι είχε ένα τέτοιο όλη μέρα μαζί της. Νομίζω του χάιδευαν την αφάνα ή την κοιλιά του και έλεγαν ευχές και περίμεναν να πραγματοποιηθούν. Ένα πράγμα σαν τζίνι δηλαδή!

euxoulides1-602x388

 

 

Αυτά για τα παιχνίδια των ’90s, νομίζω το ανέλυσα αρκετά το θέμα, αλλά δεν ήθελα να αφήσω κάτι που να αξίζει εκτός άρθρου. Ελπίζω να αναγνωρίσατε και να θυμηθήκατε κάτι από τα παιδικά σας χρόνια. Μέχρι τη επόμενη φορά adios amigos!

Advertisements

4 thoughts on “ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΑ 90S!”

  1. ωω ρε φιλε τι μου θυμησες..ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ! ..φοβερες εποχες. anyway πλ καλο κ ολοκληρωμενο αρθρο γενικοτερα

  2. Πολύ ωραίο άρθρο! Πολύ δίκιο έχεις! Κάποια από τα αγορίστικα παιχνίδια που αναφέρεις μάλιστα ήταν τόσο ωραία που τα παίζαμε και τα κορίτσια…επίσης και τα παιδικά που βλέπαμε τότε ήταν πιο ωραία!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s