STILL MISSING

Η Εξαφάνιση της Chevy Stevens αποτελεί ένα από τα βιβλία που ήθελα να διαβάσω εδώ και πολύ καιρό. Τα σχόλια και οι κριτικές που είχα δει ήταν άκρως ενθαρρυντικά ενώ από την περίληψη της υπόθεσης αλλά και από το πολύ επιτυχημένο εξώφυλλο μόνο να φανταστώ μπορούσα το τι επρόκειτο να διαβάσω!

Για να μην τα πολυλογώ, η γνώμη μου έπειτα από τις 400 και πλέον σελίδες του βιβλίου είναι πως αφορά ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα με πολλή ένταση που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη σελίδα του βιβλίου μέχρι και την τελευταία…

Ένα από τα σημεία της Εξαφάνισης που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αποτελεί η οργάνωση των κεφαλαίων. Η συγγραφέας πολύ έξυπνα τοποθετεί την ηρωίδα της στο γραφείο μιας ψυχολόγου, όπου η πρωταγωνίστρια διηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία της στην ειδικό. Μάλιστα η συγγραφέας δικαιολογεί την απουσία συζήτησης ή έστω κάποιου σχόλιου της ψυχολόγου με το να βάζει την Ανν -την κεντρική ηρωίδα- να αγανακτεί με τις προηγούμενες απόπειρες της για ψυχοθεραπεία και να προειδοποιεί την ψυχολόγο πως σε περίπτωση που τη διακόψει ή τη ρωτήσει κάτι εκείνη θα αποχωρήσει. Έτσι, λοιπόν, κάθε κεφάλαιο του βιβλίου συνιστά και μια συνεδρία με την ψυχολόγο και παρουσιάζει την πρωταγωνίστρια να αφηγείται εκ των υστέρων τα γεγονότα που συνέβησαν. Μονάχα προς το τέλος του βιβλίου, η Ανν διακόπτει τις συνεδρίες και επανέρχεται στο τώρα. Αυτού του είδους η επιλογή ως προς την αφήγηση, καθιστά το μυθιστόρημα εξαιρετικά απολαυστικό καθώς ξεφεύγει από τον κλασικό τρίτου προσώπου αφηγητή ενώ διαβάζοντας το βιβλίο έχεις και εσύ με τη σειρά σου την αίσθηση πως η πρωταγωνίστρια σε εμπιστεύεται και σου εκμυστηρεύεται την ιστορία της.

Η βασική υπόθεση της Εξαφάνισης περιστρέφεται γύρω από τη ζωή μιας μεσίτριας, της Ανν Ο’ Σάλιβαν, η οποία πέφτει θύμα απαγωγής και βιασμού και η οποία παρουσιάζεται να αφηγείται εκ των υστέρων τα γεγονότα που συνέβησαν από τη στιγμή της απαγωγής της και έπειτα σε μια ψυχολόγο μέσα από μια σειρά συνεδριάσεων. Η ιστορία του βιβλίου είναι καλώς δομημένη και δοσμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να κερδίζει την αμέριστη προσοχή του αναγνώστη που με τη σειρά του αγωνιά για την ηρωίδα και αδημονεί για τη τελική έκβαση της υπόθεσης. Παράλληλα, μέσα από απλό ύφος της συγγραφέως, η ιστορία καθίσταται εξαιρετικά ρεαλιστική και πειστική χωρίς να κουράζει ή να κρίνεται επιτηδευμένη. Όσο για το φινάλε της, η Εξαφάνιση πραγματικά κατορθώνει να σε πιάσει απροετοίμαστο. Ίσως εν μέρει το τέλος να είναι κάπως τραβηγμένο -τουλάχιστον ως προς τα κίνητρα- ωστόσο στο σύνολό του είναι εντυπωσιακό και άκρως ανατρεπτικό.

 

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

«Την ηµέρα που την απήγαγαν, η Aνν Ο’ Σάλιβαν, µία τριανταδυάχρονη µεσίτρια ακινήτων, είχε τρεις στόχους. Να πουλήσει ένα σπίτι, να βγάλει από το µυαλό της τον πρόσφατο καβγά που είχε µε τη µητέρα της και να φτάσει έγκαιρα στο ραντεβού που είχε κανονίσει µε το αγόρι της.
Η επίδειξη του σπιτιού δεν έχει πολύ κόσµο, αλλά εκεί που ετοιµάζεται να τα µαζέψει και να φύγει, καταφτάνει ο τελευταίος της επισκέπτης µε ένα βαν κι η Aνν σκέφτεται ότι ίσως τελικά σήµερα να είναι η τυχερή της µέρα.
Έκανε πολύ µεγάλο λάθος…

Τελικά, η αλήθεια δεν είναι πάντα λυτρωτική…»

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s