THE MIND IS A DANGEROUS PLACE WHEN LEFT TO WANDER

Αποτελεί μια μοναδική σειρά βιβλίων που έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στο αναγνωστικό κοινό παγκοσμίως μετρώντας ήδη πολλούς fans και στην Ελλάδα. Ο λόγος, φυσικά, για την αριστουργηματική τριλογία -μέχρις στιγμής-  Blue Monday, Tuesday’s Gone και Waiting for Wednesday των Nicci Gerrard και Sean French με πρωταγωνίστρια τη Φρίντα Κλάιν.

Οι δημιουργοί αυτής της έξοχης σειράς εκτός από ταλαντούχο συγγραφικό δίδυμο είναι σύζυγοι στη ζωή ενώ παράλληλα φέρουν την υπογραφή τους και σε πολλά άλλα μυθιστορήματα με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Nicci French. Η συγκεκριμένη σειρά είναι αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα έργα τους!

[niccifrench.jpg]

Πρωταγωνίστρια της σειράς είναι η Φρίντα Κλάιν, μια μοναχική ψυχοθεραπεύτρια, της οποίας οι ικανότητες και η έμφυτη τάση της προς επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος και προς βαθύτερη κατανόηση των ανθρώπων και των καταστάσεων θα την οδηγήσει σε μια συνεργασία με την αστυνομία, προκειμένου να προσφέρει τις γνώσεις της και την επαγγελματική της συμβουλή. Κάθε βιβλίο της σειράς διέπεται από μια κεντρική ιστορία αλλά οι υποθέσεις που καλείται η πρωταγωνίστρια να επιλύσει διαφέρουν από βιβλίο σε βιβλίο.

 

Ένα από τα πιο ωραία και πρωτότυπα στοιχεία της σειράς αποτελεί αναμφίβολα η ψυχολογική διάσταση των τριών αυτών –μέχρι στιγμής- μυθιστορημάτων. Σε κάθε βιβλίο, πέρα από το αστυνομικό κομμάτι της εκάστοτε υπόθεσης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη ψυχολογική πλευρά των χαρακτήρων που απεικονίζονται. Μάλιστα, οι Nicci French αρέσκονται ιδιαίτερα στο να αξιοποιούν και να εμπλουτίζουν τις περιπέτειες της κεντρικής ηρωίδας μέσα από την αναφορά σε διάφορα ψυχολογικά σύνδρομα κάτι που προσωπικά πρώτη φορά συναντώ στο αστυνομικό μυθιστόρημα –τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό. Όσοι από σας ψάχνετε για ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα, η συγκεκριμένη σειρά θα σας εκπλήξει και θα σας εντυπωσιάσει!

 

 

Blue Monday

 

 

Το πρώτο βιβλίο της δημοφιλούς και επιτυχημένης σειράς ξεκινά με την εξιστόρηση μιας παλιάς υπόθεσης απαγωγής ενός μικρού κοριτσιού που απομακρύνθηκε από τη λίγο μεγαλύτερη αδελφή του και εξαφανίστηκε. Η κεντρική ιστορία περιστρέφεται γύρω από την απαγωγή ενός μικρού αγοριού και από τις προσπάθειες της αστυνομίας να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη προκειμένου να εντοπίσει το αγόρι. Παράλληλα με τη συγκεκριμένη υπόθεση, το συγγραφικό δίδυμο αποκαλύπτει και τα γεγονότα της αρπαγής του μικρού κοριτσιού, δομώντας και εξιχνιάζοντας δηλαδή δυο ιστορίες μαζί. Με πρωταγωνίστρια την μοναχική μα ικανότατη ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να αναζητήσει και ο ίδιος μαζί με την ηρωίδα του βιβλίου την αλήθεια· όσο οδυνηρή και αβάσταχτη και αν είναι…

Μολονότι το βιβλίο ξεκινά με σχετικά αργό ρυθμό στην αρχή, η γενικότερη εντύπωση που σου αφήνει η ανάγνωση του Blue Monday είναι σίγουρα θετική και πολλά υποσχόμενη για τη συνέχεια της σειράς και τα επόμενα βιβλία. Η λεπτομερής περιγραφή και απεικόνιση των χαρακτήρων και ιδίως της κεντρικής πρωταγωνίστριας αλλά και ο τρόπος με τον οποίο συνδέουν οι Nicci French παρελθόν και παρόν μεταξύ του συσχετισμού των δυο υποθέσεων προσδίδουν βάθος στη σειρά και επιτυγχάνουν να κερδίσουν και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη!

 

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

«ΔΕΥΤΕΡΑ

Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΤΑ ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΕΝΣΤΙΚΤΑ…

Μία κοινωνία σοκαρισμένη.
Η φωτογραφία του μικρού Μάθιου στις εφημερίδες φάρος και ελπίδα στην αναζήτησή του.
Η ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν ανήσυχη αντικρίζει την εικόνα του μικρού παιδιού και έρχονται στο νου της τα παράξενα και νοσηρά όνειρα ενός ασθενούς της. Όνειρα που περιγράφουν και με την παραμικρή λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά του παιδιού που τόσο λαχταρά να αποκτήσει ο ασθενής της. Εικόνες πανομοιότυπες…
Απλή σύμπτωση; Παιχνίδια του μυαλού; Ή υπάρχει έστω και η ελάχιστη πιθανότητα να σχετίζονται οι δύο υποθέσεις; Πώς μπορεί η Φρίντα να παραβιάσει το ιατρικό απόρρητο; Πόσο θα βοηθήσουν οι ψυχαναλυτικές γνώσεις της στην εξιχνίαση της υπόθεσης; Και πώς εμπλέκεται σε όλα αυτά μία απαγωγή που είχε γίνει είκοσι χρόνια πριν;
Η Φρίντα θα βρεθεί να πρωτοστατεί στον αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του απαγωγέα. Μόνο που αυτός ο αγώνας δεν είναι μια κούρσα φυσικής αντοχής. Η Φρίντα πρέπει να κατεβεί ως τα πιο σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού ενός ψυχοπαθούς, προκειμένου να βρει τις απαντήσεις για το αν ο Μάθιου είναι ζωντανός και πού μπορεί να βρίσκεται.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ»

 

 

 

Tuesdays Gone

 

Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, βρίσκουμε τη Φρίντα Κλάιν να μπλέκεται εκ νέου με τις υποθέσεις της αστυνομίας καθώς ο επιθεωρητής Κάρλσον με τον οποίο συνεργάζεται εκτιμά πως είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει. Σε ένα διαμέρισμα του ανατολικού Λονδίνου, μια κοινωνική λειτουργός επισκέπτεται μια ψυχικά διαταραγμένη γυναίκα και ανακαλύπτει μέσα στο σπίτι της το πτώμα ενός άνδρα αγνώστων στοιχείων. Η άρρωστη γυναίκα δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει μονάχα ψελλίζει διάφορες ασυναρτησίες. Έτσι, είναι πλέον δουλειά της πρωταγωνίστριας να αναλάβει να διεισδύσει στα μύχια της ψυχής αυτής της γυναίκας και να βγάλει άκρη εκεί οπού κανείς άλλος δεν τα κατάφερε.

Ένα αρνητικό, κατά τη γνώμη μου, σημείο αποτελεί η αναφορά στη ταυτότητα του δολοφόνου του προηγούμενου βιβλίου, κάτι που ουσιαστικά σε υποχρεώνει να έχεις διαβάσει το Blue Monday προηγουμένως προκειμένου να καταλάβεις τι έχει συμβεί και να μη διαβάσεις τυχόν ανεπιθύμητα spoilers.

 

Το ύφος είναι μεστό ενώ η όλη αφήγηση μέσα στη μετριοπάθειά της τείνει να είναι άκρως ρεαλιστική και πειστική. Ως συμβουλή σε όσους δεν το έχουν διαβάσει οφείλω να επιστήσω τη προσοχή τους στην περιγραφή των χώρων και των στοιχείων καθώς κάποια από αυτά θα εμφανιστούν στο τέλος και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξιχνίαση του μυστηρίου!

Σε γενικές γραμμές, το sequel του Blue Monday είναι, αν όχι καλύτερο, τουλάχιστον αντάξιο του προκατόχου του. Η πλοκή εκτυλίσσεται σε πιο γρήγορο ρυθμό σε σχέση με το προηγούμενο ενώ δε λείπουν και οι ανατροπές με αποκορύφωμα την οριστική επίλυση μέσα από την εξιχνίαση της υπόθεσης.

 

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

«ΤΡΙΤΗ

Για τη Φρίντα Κλάιν, οι Μέρες γίνονται πιο σκοτεινές…

Η ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν έχει πιστέψει ότι δεν θα µπλεχτεί ξανά µε τις υποθέσεις της αστυνοµίας, όταν ένα πρωί ξυπνάει από κοφτά χτυπήµατα στην πόρτα της. O επιθεωρητής Κάρλσον χρειάζεται επειγόντως τη βοήθειά της.
Σε διαµέρισµα του ανατολικού Λονδίνου ένα πτώµα σε αποσύνθεση βρίσκεται για εβδοµάδες στον ίδιο χώρο µε µια ψυχικά διαταραγµένη γυναίκα. Η αστυνοµία δεν γνωρίζει καν ποιο είναι το θύµα ή πώς έχασε τη ζωή του, και όλες οι ελπίδες στρέφονται στη Φρίντα. Εκείνη, οπλισµένη µε θάρρος, θα προσπαθήσει να διεισδύσει στο λαβύρινθο του µυαλού της γυναίκας.
Καθώς τα στοιχεία που συγκεντρώνονται οδηγούν προς έναν συγκεκριµένο άντρα, έρχονται στην επιφάνεια µια σειρά από τραγικές υποθέσεις και µια αλυσίδα από σκοτεινά κίνητρα. Την ίδια στιγµή η Φρίντα συνειδητοποιεί ότι ίσως η αλήθεια βρίσκεται γραµµένη στους τοίχους που ορθώνουν οι βαθύτεροι εφιάλτες της.
Αδυνατώντας να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέµα, η ψυχοθεραπεύτρια πλησιάζει το δολοφόνο που δεν είναι διατεθειµένος να ρισκάρει την ελευθερία του. Και έχει ορκιστεί ότι όποιος τον αγγίξει θα έχει τη µοίρα των προηγούµενων θυµάτων του…»

 

 

 

Waiting for Wednesday

 

 

Στο Waiting for Wednesday, η Φρίντα θα βρεθεί για άλλη μια φορά ενώπιων καταστάσεων που θα την οδηγήσουν στο χείλος της προσωπικής της κατάρρευσης, ενώ για να ανταπεξέλθει θα πρέπει να δείξει υπομονή και θέληση προκειμένου να εξιχνιάσει με τη βοήθεια του αστυνομικού φίλου της την υπόθεση. Η κεντρική ιστορία, αυτή τη φορά διαπραγματεύεται τη δολοφονία μιας μητέρας μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Η οικογένεια εμφανίζεται συντετριμμένη ενώ η μικρή κόρη της Ρουθ -της νεκρής γυναίκας- προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ καθώς είναι εκείνη που βρήκε τη μητέρα της σε αυτή τη κατάσταση.

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα τείνει να μοιάζει με αυτά του στυλ «τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται» καθώς όσο η Φρίντα καταπιάνεται με την υπόθεση ανακαλύπτει όλο και περισσότερα μυστικά κρυμμένα τόσο στη ζωή της εκλιπούσας όσο και μέσα στην οικογένεια.

Προσωπικά, πιστεύω πως είναι το καλύτερο μέχρις στιγμής μυθιστόρημα της σειράς το οποίο συνεχίζει… την παράδοση και σε συναρπάζει τόσο με τη σκιαγράφηση και την απεικόνιση της ψυχοσύνθεσης των χαρακτήρων όσο και με τη συναρπαστική πλοκή που οδηγεί σε ένα άκρως ανατρεπτικό και εντυπωσιακό φινάλε!

 

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

«ΤΕΤΑΡΤΗ

Η ΦΡΙΝΤΑ ΚΛΑΙΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ…

Η Ρουθ, στοργική κι αγαπημένη μητέρα σε μια ιδανική οικογένεια με τρία παιδιά, βρίσκεται νεκρή μέσα σε μια λίμνη αίματος. Ποιος όμως θα ήθελε να δολοφονήσει μια συνηθισμένη νοικοκυρά, και για ποιο λόγο;
Τον τελευταίο καιρό, η ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν προσπαθεί να αναρρώσει σωματικά και ψυχολογικά από την επίθεση που παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή. Αναπάντεχα, βρίσκεται να έχει προσωπική σύνδεση με την υπόθεση της δολοφονίας και όταν πια τα στοιχεία δείχνουν πως η Ρουθ διατηρούσε μια δεύτερη, κρυφή ζωή, τα μέλη της οικογένειάς της συσπειρώνονται σε μια αδιαπέραστη αμυντική σιωπή. Έχει έρθει η ώρα ο επιθεωρητής Κάρλσον να ζητήσει τη βοήθεια της Φρίντα προκειμένου να φτάσει στην αλήθεια.
Η τυχαία παρατήρηση ενός ασθενή κάνει να ηχήσει το καμπανάκι κινδύνου στο μυαλό της Φρίντα και βρίσκεται, χωρίς καλά-καλά να το καταλάβει, στο μονοπάτι που οδηγεί σε έναν κατά συρροή δολοφόνο. Ή μήπως όλα αυτά δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα της ολοένα αυξανόμενης αναστάτωσης που επικρατεί στο νου της;
Η Φρίντα γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε βήμα προς το δολοφόνο είναι και ένα βήμα ακόμα πιο βαθιά στο σκοτάδι, από το οποίο ίσως και να μην υπάρχει επιστροφή…»

 

 

 

Thursdays Children

 

 

Το τέταρτο βιβλίο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη ωστόσο μπορείτε να πάρετε μια ιδέα…

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

«Όταν η ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν άφησε τη γενέτειρά της, το Σάφολκ, ποτέ δε δεν πίστευε πως θα επέστρεφε. Ανάμεσα σε αυτά που άφησε πίσω της ήταν φίλοι, οικογένεια, έρωτες αλλά και πολύ οδυνηρές αναμνήσεις· ένα παρελθόν που δε θα επέτρεπε να την καταστρέψει. Τώρα, δέκα χρόνια αργότερα, μια παλιά συμμαθήτρια εμφανίζεται στο Λονδίνο ζητώντας από τη Φρίντα να τη βοηθήσει με την έφηβη κόρη της και ξαφνικά οι θαμμένες από χρόνια αναμνήσεις έρχονται στην επιφάνεια. Ο θάνατος σύντομα ακολουθεί, μην αφήνοντας στη Φρίντα άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σπίτι της και να αντιμετωπίσει το παρελθόν της.

Και τα τέρατα που κανείς δε πίστευε πως ήταν αληθινά…

Μέσα από ένα κυκεώνα συγκρούσεων, σκοτεινών κινήτρων και αμφιλεγόμενων άλλοθι, η Φρίντα μένει μόνη για μια ακόμη φορά, μην έχοντας κανένα να εμπιστευτεί καθώς επιχειρεί να συνθέσει κομμάτι-κομμάτι την σοκαριστική αλήθεια, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν.

Πριν πεθάνει και άλλος αθώος…»

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s