ΚΑΤΙ ΑΠΟ…ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΓΟΥΝΤΙ ΑΛΕΝ

Η  46η ταινία του Γούντι Άλεν μας ταξιδεύει για δεύτερη φορά στη Γαλλία μετά το επιτυχημένο “Μεσάνυχτα στο Παρίσι” , και συγκεκριμένα στη  Γαλλική Ριβιέρα της δεκατίας του ’30. Εκεί συναντάμε τον Βρετανό μάγο Στάνλι που καλείται να ξεσκεπάσει την όμορφη πνευματίστρια Σόφι που έχει μαγέψει τους πάντες με το χάρισμα της. Ο λογικός, ορθολογιστής και απαισόδοξος Στάνλι  αρνείται να πιστέψει ότι υπάρχει η αθέατη πλευρά, η ελπίδα που του υπόσχεται η αισιόδοξη Σόφι. Και κάπου εκεί τρυπώνει ο έρωτας και όλα αλλάζουν τροπή.

Η νέα ταινία του εκκεντρικού δημιουργού είναι αστεία, ανάλαφρη, ρομαντική και ευχάριστη. Δεν έχει την ουσία της “Blue Jasmine” που μας κέρδισε πέρσι, αλλά κατορθώνει να μας χαρίσει μιάμιση ώρα γεμάτη απο φώς, μαγεία και χιούμορ. Μας μεταφέρει πιστά στην εποχή της τζαζ και των ξέφρενων πάρτυ με φόντο την φυσική ομορφιά του Γαλλικού Νότου. Η φωτογραφία και τα χρώματα της εικόνας είναι εξαιρετικά. Ο βραβευμένος με όσκαρ Κόλιν Φίρθ και η ταλαντούχα Έμμα Στόουν ταίριαξαν γάντι στους ρόλους τους πείθοντας ως ένα απο τα αμήχανα ζευγάρια που ξέρει καλά να πλάθει ο Γούντι Άλεν.

“Η μαγεία στο Σεληνόφως” περιστρέφεται γύρω απο το δίλημμα: Λογική, επιστήμη ή πίστη και θρησκεία; Πάντα βέβαια με το χαρακτηριστικό ύφος του αμφιλεγόμενου καλλιτέχνη. Διαγράφει τροχιές σε όλη τη διάρκεια γύρω απο το θέμα για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ζωή χρειάζεται τη μαγεία για να είναι ευτυχισμένη και ότι ο έρωτας ξεπερνά τα όρια της λογικής . Εξάλλου και εκείνος κρύβει κάτι μαγικό μέσα του.

Σε όλη την διάρκεια της ταινίας προσπαθείς να κατανοήσεις το μυστήριο που κρύβεται πίσω απο το χαριτωμένο πρόσωπο του μέντιουμ. Η λύση έρχεται στο τέλος μέσα απο μια ανατροπή και ένα μαγικό τρικ.

Στον Γούντι Άλεν πάντα άρεσαν τα μαγικά κόλπα ήδη απο την παιδική του ηλικία, γεγονός που επηρέασε τα έργα του. Δεν ήταν λίγες οι φορές που συμπεριέλαβε χαρακτήρες μάγους στις ταινίες του. Ας μην ξεχνάμε την ερμηνεία του ως The great Spendini στην ταινία “Scoop”.

Αξιοσημείωτη είναι η σκηνή στο αστεροσκοπείο της Νίκαιας “OBservatoire de la Cote d’Azur” που χτίστηκε το 1887 απο τον Σαρλ Γκαρνιέ, ενώ ο θόλος που ανοίγει σχεδιάστηκε απο τον Γουστάβο Άιφελ.

Με το Magic in the moonlight, ο Γούντι Άλεν αποδεινύει ότι παραμένει ακούραστος και εφευρετικός επιστρατεύοντας τη φαντασία του για μια ακόμη φορά χαρίζοντας στο κοινό του μια ευχάριστη ταινία κεντημένη με το χιούμορ και το στυλ που μόνο ο ίδιος ξέρει.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s