ΚΑΡΔΙΑ VS ΜΥΑΛΟ: ΔΥΟ ΑΙΩΝΙΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Αναρωτηθείτε πόσες μα πόσες φορές βρεθήκατε ανάμεσα στο μυαλό και στην καρδιά. Ανάμεσα στο θέλω και το πρέπει. Ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα. Πολλές, πολλές, πάρα πολλές. Ίσως και άπειρες. Αυτή η μάχη –κακά τα ψέμματα- μας ταλανίζει όλους σχεδόν κάθε μέρα, ακόμη και για τις πιο μικρές αποφάσεις έως και τις πιο μεγάλες. Κι άλλοτε είναι μάχη, άλλοτε πόλεμος. Κι όπως σε κάθε πόλεμο φυσικά δεν γίνεται ποτέ να νικήσουν και οι δύο, κάποιος χάνει, κάποιος υπερισχύει και κερδίζει, αλλά ευτυχώς κανείς δεν πεθαίνει. Όποιος χάνει απλώς καιροφυλαχτεί για την επόμενη σύγκρουση.

Αυτή η αιώνια διαμάχη ανάμεσα στο σωστό, σε αυτό που προστάζει η λογική, σε αυτό που πρέπει να κάνουμε, και σε εκέινο που θέλουμε, σε εκείνο που μας οδηγεί η καρδιά, είναι ίσως η μόνη διαμάχη που πάντα έχει εμάς τους ίδιους και θύτες αλλά και θύματα. Και νικητές και χαμένους. Και ειλικρινά πιο παράξενο συναίσθημα από αυτό δεν υπάρχει.

Βασανιζόμαστε ακόμη και για τα πιο ασήμαντα πράγματα και γέρνουμε ατέρμονα σαν ζυγαριά πότε απο ‘δω και πότε απο ‘κει.  Δηλαδή μία υποκύπτουμε στη λογική και μία στο συναίσθημα.

Φοβάμαι όμως τους ανθρώπους που έχουν μονίμως μια συγκεκριμένη γραμμή και πορεία και δεν ταλαντεύονται ποτέ. Φοβάμαι τους μόνιμους υπηρέτες της λογικής και λυποτάκτες του συναισθήματος κι εξίσου τους τρελούς που όπου γκρεμός τον κατεβαίνουν.

Το μυαλό βέβαια έιναι ύπουλο σε σχέση με την καρδιά, γιατί σου λέει μεν τι είναι σωστό αλλά δεν στο επιβάλλει κιόλας. Πολλές φορές κάνει στην άκρη σαν να χαρίζει το παιχνίδι στην καρδιά ενώ ξέρει από πριν το αποτέλεσμα. Λες κι εθελοτυφλει. Λες και θέλει να χάσει. Κι όμως όλα αυτά τα κάνει για να έχει τη χαρά να τσακίσει την καρδιά στο τέλος με την θριαμβευτική φράση <<εγώ στα λεγα>>.

Κι όμως η καρδιά που είναι <<μάγκισσα>> δεν μασάει. Ωραία, λοιπόν, καλά έκανες και μου τα λεγες. Γούστο μου καπέλο μου να κάνω λάθη και να μαθαίνω μέσα από αυτά. Αυτή είναι η σωστή απάντηση.

Στη μάχη αυτή νικητής και χαμένος είναι το ίδιο πρόσωπο. Εμείς. Είτε ακούσεις την καρδιά έιτε το μυαλό πάντα κάτι θα κερδίσεις αλλά και κάτι θα χάσεις. Μπορεί να σωθείς από μια στιγμή πόνου αλλά θα χάσεις και μια στιγμή χαράς. Κι αντίστροφα μπορεί να ζήσεις μεγάλες στιγμές ευτυχίας αλλά και αντίστοιχα, επώδυνες στιγμές απογοήτευσης.

Φαύλος κύκλος.

Σημειώσατε Χ, λοιπόν. Μια μάχη άνιση. Μια μάχη επώδυνη. Μια αέναη μάχη χωρίς -εν τέλει- κανένα αποτέλεσμα. Μακάρι να μπορούσε η καρδιά να συμβαδίζει με το μυαλό, γιατί αν το καλοσκεφτούμε μια σωστή αναλογία και των δύο μαζί θα ήταν η τέλεια λύση αλλά δυστυχώς όχι. Πάντα θα είμαστε αναγκασμένοι να διαλέγουμε. Τώρα στο χέρι μας είναι το τι. Κι αν διαλέξουμε λάθος σιγά το πράγμα. Είπαμε η μάχη αυτή δεν τελειώνει ποτέ.

Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα!

Advertisements

2 thoughts on “ΚΑΡΔΙΑ VS ΜΥΑΛΟ: ΔΥΟ ΑΙΩΝΙΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ”

  1. Ίσως όλοι έχουμε δυο εαυτούς μέσα μας , ίσως σε κάθε φάση της ζωής μας υπερταιρεί ένας . Πότε κερδίζει ο ένας και πότε ο άλλος ? Ίσως έμεις επιλέγουμε ποιός θα ‘κερδίσει’ από τους δύο κάθε φορά . Γιατί δύο ? Ίσως ο ένας είναι τα ‘πρέπει’ και ο άλλος τα ‘μη’ , ίσως ο ένας πιστεύει αυτά που μας έχει μεταβιβάσει η οικογένεια και η κοινωνία και ο άλλος αυτά που έχουν απαγορεύσει, παρολ’αυτά όμως μας προκαλέι κ εξιτάρει και μόνο η ιδέα τους . Ίσως αυτό που θές να κάνεις και θέλω να κάνω να είναι αστείο για κάποιον ή ακόμη κι επικίνδυνο . Όμως σημασία έχει αν θα τολμήσεις αν θα ξεπεράσεις τα όριά σου , τα όριά τους . Αν θα απωθήσεις όσα ‘λέει ο κόσμος’ και κάνεις ότι ‘λέει η καρδιά σου’, εφόσον αυτό αρκεί για να είσαι εσύ ικανοποιημένος και ειλικρινής με τον εαυτό σου αλλά και τους άλλους. Τι θα κυριαρχήσει ; Εξαρτάται από τη θέλησή σου, τίποτα δεν είναι ‘σωστό’ και ‘λάθος’. Ίσως οι συγκυρίες τις ζωής επηρεάζουν καταλυτικά τη ψυχολογία και κατ’επέκταση τις αποφάσεις μας. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που η ίδια η ζωή σε προκαλεί να δράσεις, και έκει είναι που κάνεις την υπέρβαση , που τολμάς κάτι που δε θα έκανες σε άλλη περίπτωση. Αρκεί σκεπτόμενος τα θέλω σου να ακούσεις το χτύπο της καρδιάς σου! Πολύ ωραίο κείμενο, τροφή για σκέψη!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s