Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟΥ

Από που προέρχεται η ονομασία του υπέροχου αυτού γλυκίσματος; Τα μελομακάρονα παρασκευάζονται βασικά από αλεύρι, λάδι και μέλι. Όπως και οι αχνιστοί κουραμπιέδες αποτελούν πατροπαράδοτα ελληνικά γλυκίσματα και αναμφίβολα είναι απαραίτητα σε κάθε σπιτικό ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Πάντοτε είχα την απορία από πού πήραν την ονομασία τους! Όπως όλοι, έτσι και εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση. Θεωρούσα πως η ετυμολογία της λέξης μελομακάρονο προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων ΜΕΛΙ + ΜΑΚΑΡΟΝΙ, σκέψη η οποία  όμως δεν είχε λογική καθώς όσο και αν προσπάθησα, ουδεμία ομοιότητα δεν βρήκα μεταξύ των μακαρονιών και των μελομακάρονων.Έτσι αποφάσισα να κάνω την μικρή μου έρευνα για να κατευνάσω το αίσθημα αυτό της περιέργειας που είχε κατακλύσει το μυαλό μου.

Image

Αρχικά έψαξα να βρω από πού προέρχεται η λέξη μακαρόνι. Μια από τις εκδοχές που βρήκα φαίνεται να ταιριάζει απίστευτα στην κλειδαριά του δικού μας γρίφου. Η λέξη μακαρόνι λοιπόν έχει τις ρίζες της στην μεσαιωνική ελληνική λέξη « μακαρωνία » (= δείπνο εις την μνήμη των νεκρών με βάση τα ζυμαρικά).

Αν ψάξουμε περισσότερο και ταξιδέψουμε ακόμη πιο πίσω στο χρόνο και στην ιστορία της γλώσσας μας, θα διαπιστώσουμε ότι η λέξη μακαρωνία δεν είναι η αρχική μορφή της λέξης και ότι είναι παράγωγη μιας άλλης. Προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη « μακαρία » (ένα κομμάτι ψωμιού στο σχήμα του σημερινού μελομακάρονου όπως το γνωρίζουμε που μοιράζονταν σε συγγενείς και φίλους μετά την κηδεία). Από εκεί έχουν τις ρίζες τους και οι λέξεις μακάρι, μακαριστός, μακαρίτης (λέξεις με ευχάριστο, πρόσχαρο όνομα βεβαίως βεβαίως) και αργότερα η μακαρονάδα. Είναι λέξεις που οι Έλληνες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα, τρεις χιλιάδες χρόνια μετά!

Τέλος, στα επόμενα χρόνια, ένα γλυκό που  έμοιαζε με την μακαρία (όπως προείπαμε ήταν κομμάτι άρτου που μοιραζόταν μετά την κηδεία) βουτήχτηκε στο μέλι και γι’ αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s