Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

Τι θα λέγατε να μπούμε στη μηχανή του χρόνου και να ταξιδέψουμε 17 αιώνες πίσω;

– ( ξέρω ξέρω, ενθουσιαστήκατε και μόνο στην ιδέα! ) –

Image

Φτάσαμε! Βρισκόμαστε στην Καισαρεία της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία κατά την διάρκεια του 4ου αιώνα μ.Χ. Ο Μέγας Βασίλειος (ένας από τους σημαντικότερους Αγίους της εκκλησίας μας) είναι πρεσβύτερος όλων των Χριστιανών της περιοχής. Ο Έπαρχος της Καππαδοκίας σχεδιάζει να την καταλάβει με πρόθεση να την λεηλατήσει. Ο Μέγας Βασίλειος ενεργοποιείται κατευθείαν και ζητά από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν όσα χρυσαφικά μπορούν προκειμένου να τα παραδώσει ως “λύτρα” στον επερχόμενο κατακτητή και να γλιτώσουν την όμορφη Καισαρεία από την ανελέητη λεηλασία του φιλόδοξου Έπαρχου. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά χρυσαφικά. Είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ ‘άλλους) εκ θαύματος, ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του Έπαρχου και έτσι εκείνος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή (happy end). Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα νομίσματα, τα χρυσαφικά και τα πολύτιμα αντικείμενα στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι μέσα στους οποίους τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη  μέρα του εκκλησιασμού! Το γεγονός αυτό έφερε χαρά  αφενός γιατί αποφεύχθηκε επιτυχώς η καταστροφή της πόλης και αφετέρου γιατί έγινε δίκαιη μοιρασιά από μέρους του Μ.Βασιλείου. Έτσι  συνεχίστηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου –η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την 1η  Ιανουαρίου).

 

Πέρα από την θρησκευτική παράδοση όμως, υπάρχει και ένα φραγκικό έθιμο, μια διαφορετική εκδοχή για την προέλευση του εθίμου της βασιλόπιτας, που επικράτησε κυρίως στην Ευρώπη. Προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία εορτή των «Κρονίων» (των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι, από τους οποίους και προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στην πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε. Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν “φασουλοβασιλιά”! Γι ‘αυτό να ξέρετε εσείς οι τυχεροί που κερδίζετε ΚΑΘΕ χρόνο το φλουρί – και ναι είστε συγκεκριμένοι – ότι δεν είστε τίποτα παραπάνω από ΦΑΣΟΥΛΟΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ!

Advertisements

2 thoughts on “Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ”

  1. Κι αν εισαι πολυ τυχερος και φας πολλα φασολια θα εισαι ο φασουλοβασιλιας που λεει και τραγουδια με το πισω κατω μισο του σωματος του:P
    Με τετοιες μλκιες δεκατρεις θα μεινετε για παντα ρεεεεεεεεε!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s