Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον του κόσμου είναι στραμμένο προς την πόλη της Αμφίπολης. Οι τελευταίες ανασκαφικές δραστηριότητες έφεραν στην επιφάνεια ένα μεγαλεπήβολο ταφικό μνημείο και όλοι αναρωτιούνται για ποιον άραγε είχε ανοικοδομηθεί. Πολλές εικασίες γίνονται για το πρόσωπο του νεκρού και πολλές φορές ακούγονται ανακρίβειες που έχουν μόνο σαν στόχο την περαιτέρω προβολή της ανασκαφής και την απομάκρυνση των ανθρώπων από τα σοβαρά προβλήματα που τους ταλανίζουν καθημερινά στη ζωή τους.

Καθημερινά γίνονται ποικίλες συζητήσεις πάνω στο θέμα από ειδικούς και μη. Ωστόσο, αναρωτιέμαι πόσοι απο αυτούς γνωρίζουν τι εστί Αμφίπολη και ποια είναι η ιστορία της πόλεως. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσω να δώσω κάποια βασικά στοιχεία της ιστορικής εξέλιξης της πόλεως.

Η Αμφίπολη ιδρύθηκε το 437 π.Χ. από την Αθήνα, η οποία ήθελε να αποκτήσει μια πόλη-σύμμαχο στον βορρά και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Παγγαίου. Με αυτόν τον τρόπο η Αθήνα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα πλούσια μεταλλεία της περιοχής, που θα επέτρεπαν την ανάπτυξη της οικονομίας της, αλλά και την άφθονη ξυλεία που θα χρησιμοποιούνταν για την βελτίωση του στόλου. Η πόλη όμως, τα αμέσως επόμενα χρόνια και πιο συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης του Πελοποννησιακού πολέμου πέρασε στα χέρια των Σπαρτιατών. Το 363 π.Χ. έχουμε την πρώτη επαφή του βασιλείου της Μακεδονίας με την πόλη, καθώς ο Περδίκκας Γ, βασιλιάς της Μακεδονίας κατάφερε να εγκαταστήσει φρουρά στην πόλη. Από εκείνη την περίοδο ξεκινά η αυτονομία της πόλεως που θα διατηρηθεί μέχρι και την οριστική ένταξη της στο Μακεδονικό βασίλειο το 357 π.Χ. από τον Φίλιππο Β.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος της κατάκτησης της από τον τελευταίο, μέσω των εντυπωσιακών του διπλωματικών ενεργειών. Η πόλη χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την επέκταση στην ανατολή τόσο από τον Φίλιππο, όσο και από τον γιο του, Μέγα Αλέξανδρο. Κατά την διάρκεια των Ελληνιστικών χρόνων  θεωρούνταν ως μία από τις πιο σημαντικές πόλεις του αχανές βασιλείου. Η πόλη όμως, διατήρησε και την ύπαρξη μετά την ρωμαϊκή κατάκτηση. Όχι μόνο διατήρησε την ύπαρξη της, αλλά και ορίστηκε ως πρωτεύουσα, μιας από τις διοικητικές περιφέρειες στις οποίες χώρισαν οι Ρωμαίοι την Μακεδονία, τις λεγόμενες μερίδες.

Αναμφίβολα η ιστορία της Αμφίπολης είναι τεράστια. Για πολλούς αιώνες διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων. Μια πόλη που ακόμα και σήμερα μας κάνει να μιλάμε για αυτήν και για τα μυστήρια της.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s